Μαζική πώληση «ασημικών» και στην Τουρκία... αλλά για έργα ανάπτυξης

Η τουρκική κυβέρνηση μετέφερε όλες τις τοποθετήσεις που έχει στη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας από άποψη περιουσιακών στοιχείων, καθώς και τη δημόσια εταιρεία τηλεφωνίας σε ένα νέο κρατικό ταμείο πλούτου που δημιουργήθηκε για να χρηματοδοτεί μεγάλα έργα υποδομών.

Ετσι, το fund αυτό θα κατέχει πλέον το μερίδιο του τουρκικού Δημοσίου στην τράπεζα

TC Ziraat Bankasi AS, στην εταιρεία παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου TPAO, καθώς και το 7% σου παρόχου υπηρεσιών τηλεφωνίας Turk Telekomunikasyon A.

Παράλληλα, η τουρκική κυβέρνηση θα μεταβιβάσει στο ταμείο, το μερίδιο του 51,1% που κατέχει στην Turkiye Halk Bankasi AS και το 49,1% της Turkish Airlines.

Το fund έλαβε την έγκριση της τουρκικής Βουλής τον Αύγουστο. Τα έσοδα από την πώληση των «ασημικών» του τουρκικού Δημοσίου θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση μεγάλων έργων υποδομής, όπως αεροδρόμια, λιμάνια, αυτοκινητόδρομοι και σιδηρόδρομοι σε όλη τη χώρα. Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, Nihat Zeybekci, τα συνολικά assets του ταμείου αυτού θα αγγίξουν και τα 200 δισ. δολάρια.

Παράλληλα, τον περασμένο μήνα η κυβέρνηση παραχώρησε την άδεια του εθνικού λαχείου και των ιπποδρομιών για 49 χρόνια στο ταμείο.

Αλλη δημόσια περιουσία που έχει μεταβιβαστεί στο fund είναι: το 73,6% που κατείχε το Δημόσιο στο Borsa Istanbul (ιδιοκτήτη της μοναδικής χρηματαγοράς της Τουρκίας), οι θέσεις στην εταιρεία εξορύξεων Eti Maden, η εταιρεία παραγωγής τσαγιού Cay Isletmeleri, καθώς και το μερίδιο του Δημοσίου στον πάροχο καλωδιακής και δορυφορικής τηλεόρασης, Turksat. Για διάστημα τριών μηνών θα περάσει στη δικαιοδοσία του ταμείου πλούτου και μια εγκατάσταση αξίας 3 δισ. λιρών που κατέχει αυτή τη στιγμή το ταμείο στήριξης της αμυντικής βιομηχανίας.

Η επίσημη ονομασία του νέου fund είναι Turkiye Varlik Fonu Yonetim και στο ΔΣ τοποθετήθηκαν ένας σύμβουλος του προέδρου της χώρας, ο πρόεδρος της κεφαλαιαγοράς και ακαδημαϊκοί.

Keywords
Τυχαία Θέματα