Στάσιμη η αγορά περιμένοντας την αξιολόγηση

Του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Επιστροφή στο δύσκολο από κάθε άποψη και με μεγάλες απώλειες για την οικονομία καλοκαίρι του 2015 δείχνει να κάνει η αγορά λόγω της εκκρεμότητας του κλεισίματος της β’ αξιολόγησης από την κυβέρνηση.

Η αβεβαιότητα που υπάρχει σε συνδυασμό με το ήδη επιβαρυμένο κλίμα λόγω των capital controls και της επενδυτικής άπνοιας που δημιουργούν οι παλινωδίες των κυβερνητικών στελεχών οδηγούν

εκ νέου σε κλίμα ασφυξίας. Με τον κλάδο των σούπερ μάρκετ να καταγράφει μείωση πωλήσεων 6%-7% τον Ιανουάριο, την αγορά να βρίσκεται σε πτωτική πορεία στο σύνολό της λόγω των υπερβολικών φόρων αλλά και εξαιτίας του φόβου των Ελλήνων να ανοιχτούν καταναλωτικά όταν ακούνε ότι υπάρχει νέο κλίμα εις βάρος της χώρας, πολλά deals δεν προχωρούν και όλα δείχνουν ότι οι δυνητικές πολιτικές ακροβασίες και λανθασμένες μανούβρες θα κοστίσουν.

Ηδη η αγορά είδε το PMI (στη μεταποιητική δραστηριότητά της) να βρίσκεται τον Ιανουάριο στο χαμηλότερο επίπεδο τους τελευταίους 16 μήνες. Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι εισαγωγείς ανταλλακτικών, προμηθευτές πρώτων βιομηχανικών υλών και γενικότερα αντιπρόσωποι και έχοντες συναλλακτικές σχέσεις με το εξωτερικό πραγματοποιούν παραγγελίες κυριολεκτικά με το σταγονόμετρο, καθώς οι διεθνείς συνεργάτες τους θεωρούν πως για μία ακόμη φορά το country risk βαίνει αυξανόμενο.

Ηδη έχουν παρατηρηθεί ελλείψεις σε σειρά εξαρτημάτων, με μεγάλες επιχειρήσεις εδώ και 15 ημέρες να προσπαθούν να εισάγουν, με άμεσες όμως πληρωμές σε ρευστό. Κύκλοι μάλιστα χρεώνουν -κατά ένα μέρος- την αργοπορία στην ολοκλήρωση της συμφωνίας για τον όμιλο Μαρινόπουλου και την τελική απορρόφησή του από τη Σκλαβενίτης στην ανάγκη να ολοκληρωθούν πρώτα η αξιολόγηση και η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης και μετά να προχωρήσει η συμφωνία. «Αν και τον Ιανουάριο το οικονομικό κλίμα παρέμεινε σταθερό, υπάρχουν δεδομένες καθυστερήσεις ως αποτέλεσμα της αργοπορίας να ολοκληρωθεί η συμφωνία. Ας μη λησμονούμε ότι η εκκρεμότητα αυτή υπάρχει από τον Οκτώβριο. Η αβεβαιότητα έχει αποτρέψει σειρά επενδυτικών σχεδίων και ανατρέπει ήδη τη δυναμική προγραμματισμού σχεδίων απασχόλησης από σημαντικές επιχειρήσεις», αναφέρει ο αναπληρωτής αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Λιανικών Πωλήσεων Αντώνης Ζαΐρης. Ο ίδιος πάντως θεωρεί ότι θα είναι λάθος της κυβέρνησης να επαναλάβει τη... θεωρία των παιγνίων που τόσα στοίχισε στη χώρα και την οικονομία. «Κακώς η κυβέρνηση ποντάρισε στο Brexit, στο Προσφυγικό ή στην αλλαγή ηγεσίας στις ΗΠΑ με τον Ντόναλντ Τραμπ και καθυστέρησε την αξιολόγηση. Μεγάλη επίσης είναι η ευθύνη της Κομισιόν όταν έβγαινε με άρθρα του επιτρόπου Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί και έλεγε ότι τα πλεονάσματα 3,55 δισ. είναι εφικτά ενώ τώρα αναγκάζεται να ευθυγραμμιστεί με το ΔΝΤ. Με όλα αυτά και με δεδομένη την καθυστέρηση, όλα τα πλάνα αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων και μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων πάνε πίσω. Κινδυνεύει δηλαδή να τιναχτεί στον αέρα η επόμενη τριετία 2017-19 λόγω αβεβαιότητας. Ολα τα παραπάνω με σαφή αντανάκλαση και στην απασχόληση», συμπληρώνει ο ίδιος.

Ο κ. Αντώνης Ζαΐρης

Ακύρωσαν οι Αραβες

Με φόντο το παραπάνω πλαίσιο αστάθειας και κάτω από τα φώτα της δημοσιότητας ακυρώθηκε την περασμένη εβδομάδα αποστολή του υπουργείου Εξωτερικών την οποία συντόνιζαν προσωπικά ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και ο εξάδελφος του πρωθυπουργού και γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Γιώργος Τσίπρας στο Αμπού Ντάμπι. Αν και επιλογή του υπουργείου ήταν να μη δοθεί μεγάλη προβολή στο θέμα και η αλλαγή αυτή να αποδοθεί σε απλά οργανωτικά ζητήματα, πληροφορίες μιλάνε για ακύρωση από την πλευρά των Αράβων λόγω της κατάστασης που υπάρχει στη χώρα μας και της εκκρεμότητας με την αξιολόγηση. Κάπως έτσι, οι επιχειρήσεις και τα κεφάλαια από το εμιράτο δεν έδειξαν το αναμενόμενο ενδιαφέρον για συναντήσεις με Ελληνες επιχειρηματίες και ακυρώθηκαν όλα τα Β2Β meetings. Μάλιστα η ακύρωση αυτή έχει μεγάλη συμβολική σημασία, καθώς τα ραντεβού στις 5 και 6 Φεβρουαρίου είχε συντονίσει σε συνάντησή του με τον γιο του εμίρη προσωπικά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Επίσης, σε ό,τι αφορά τη νέα ημέρα στην αποκρατικοποίηση της ΔΕΣΦΑ η κυβέρνηση έχει αποτύχει παταγωδώς, μη έχοντας κάτι απτό από πλευράς διεθνούς επενδυτικού ενδιαφέροντος στα χέρια της δύο μήνες μετά το ναυάγιο που ο κ. Πάνος Σκουρλέτης προκάλεσε με την αζέρικη SOCAR. Ο βελγικός όμιλος Fluxys, παρά τις διαρροές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, παραμένει θεατής, ενώ δεν έχει ωριμάσει καν η ιδέα νέου διαγωνισμού καθώς η Ελλάδα θεωρείται πλέον μια αγορά προβληματική.

Το σκέφτονται οι επενδυτές

Ομως και σε άλλες περιπτώσεις, όπως η προσέλκυση επενδύσεων από το εξωτερικό, η κατάσταση δείχνει να επιστρέφει στα άσχημα επίπεδα του 2015, όταν η χώρα σερνόταν επί μήνες σε ατέρμονες διαδικασίες διαπραγματεύσεων. Οπως υποστηρίζει ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, «όσο δεν έχουμε πολιτική και οικονομική σταθερότητα, δεν θα έρθουν επενδύσεις όσο φθηνοί και να γίνουμε». Επίσης υποστηρίζει ότι το συγκεκριμένο φορολογικό σύστημα δεν εγγυάται καλό μέλλον στις ξένες επενδύσεις, μιλώντας για προβληματισμό από ξένους ομίλους που ήθελαν να τοποθετήσουν τα χρήματά τους στον ξενοδοχειακό κλάδο και οι οποίοι πλέον αγοράζουν χρόνο. Δεν είναι τυχαίο ότι, βάσει πληροφοριών μας, προ διμήνου σε φόρουμ στο Λονδίνο με ξένα funds και επενδυτικούς οίκους ακούστηκε ξεκάθαρα ότι «δεν θα χάσουμε την ώρα μας με μια χώρα που συζητά ξανά δημοψηφίσματα και αλλαγή νομίσματος». «Η χώρα χρειάζεται συναίνεση. Οχι συνεχείς πολιτικές αλλαγές και περιπέτειες. Κανένας δεν θα επενδύσει υπό το καθεστώς της ανασφάλειας», τονίζει ο κ. Χατζηθεοδοσίου.

Αναδημοσίευση από το το «Business Stories» της 5ης Φεβρουαρίου

Keywords
Τυχαία Θέματα