Μάρδας: Σχέδιο για ελικοδρόμιο και τουριστικά καταφύγια στον Όλυμπο - Συνάντηση με Τσιρώνη

της Μαριάννας Τζάννε

Με μία αμφίσημη δήλωση περί ανάπτυξης των προστατευόμενων περιοχών Natura και των εθνικών δρυμών με οικονομικούς όρους συνοδεύτηκε χθες, η κυβερνητική συνεργασία μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος κ. Γιάννη Τσιρώνη και του υφυπουργού Εξωτερικών κ. Δημήτρη Μάρδα!

Εύλογα, θα αναρωτηθεί κανείς τι δουλειά έχει ένας υφυπουργός Εξωτερικών με τις χρήσεις γης και την προστασία ενός βουνού σύμβολο. Η απάντηση δεν είναι εύκολο να απαντηθεί. Ωστόσο, αφορμή είναι το σχέδιο

προεδρικού διατάγματος για τον Όλυμπο που έχει εκπονήσει τους τελευταίους μήνες ο κ. Τσιρώνης και για το οποίο φαίνεται ότι δέχεται πιέσεις -εισηγήσεις να εντάξει και άλλου τύπου χρήσεις.

Την ώρα, που ο αναπληρωτής υπουργός καθυστερεί επί ένα χρόνο την υπογραφή Προεδρικού Διατάγματος ήπιας τουριστικής επένδυσης που βρίσκεται σε Natura, χθες σε κοινή δήλωση με τον κ. Μάρδα εμφανίστηκε να ευθυγραμμίζεται με την κυβερνητική γραμμή και να αποδέχεται την αναγκαιότητα της οικονομικής ανάπτυξης σε ευαίσθητες οικολογικά περιοχές. Άλλωστε το ΤΑΙΠΕΔ, δρομολογεί σημαντικές επενδύσεις σε αντίστοιχες περιοχές όπως είναι το Πρασονήσι στην Ρόδο, το Παλιούρι στην Χαλκιδική κ.α., γι' αυτό και το τελευταίο διάστημα στελέχη του Ταμείου και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης βρίσκονται σε συνεχείς επαφές προκειμένου να ενημερωθούν για τις ιδιαιτερότητες και τις δυσκολίες που διέπουν την αξιοποίηση αυτών των περιοχών.

Σύμφωνα με έκθεση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας στο ΤΑΙΠΕΔ έχουν περάσει περισσότερες από 47 περιοχές Natura ενώ 41 εκτάσεις βρίσκονται σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από τις επίμαχες ζώνες. "Η οικονομική ανάπτυξη των προστατευόμενων περιοχών ΝΑΤURA και των εθνικών δρυμών είναι πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης, πάντα στην κατεύθυνση της αυστηρής τήρησης των περιβαλλοντικών κανόνων και της διατήρησης της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς» αναφέρει το ΥΠΕΝ. Πίσω από τις γραμμές της λιτής ανακοίνωσης φαίνεται ότι κρύβεται το ιδιότυπο σχέδιο του κ. Μάρδα, "Θρόνος του Δία" το οποίο είχε παρουσιάσει προς μηνών στην Πιερία, προσκεκλημένος ομιλητής του Επιμελητηρίου Πιερίας και του Περιφερειακού Τμήματος Κεντροδυτικής Μακεδονίας.

Το σχέδιο αυτό προβλέπει την δημιουργία τεσσάρων κρυσφύγετων στην κορυφή του Ολύμπου τα οποία θα αποτελέσουν ένα είδος τουριστικού κράχτη για τους επισκέπτες που θέλουν να μυηθούν στα μυστικά του βουνού χωρίς να το περπατήσουν. «Πρόκειται για μια σκέψη, σύμφωνα με την οποία κοντά στην κορυφή θα χτιστούν τέσσερα καταφύγια ώστε να δημιουργηθεί ένα καταφυγιακό χωριό. Στα καταφύγια αυτά θα υπάρχει δυνατότητα επίσκεψης ανθρώπων που θέλουν να δουν τον Όλυμπο και να γνωρίσουν τους μύθους του, αλλά αδυνατούν να περπατήσουν 8 ώρες για να φτάσουν εκεί» εξήγησε ο κ. Μάρδας.

Στην συνέχει το μέλος της κυβέρνησης, που είχε ξαφνιάσει προ μηνών και με την ιδέα για την δημιουργία ενός «θερινού Νταβός» στην Ελλάδα, διευκρίνισε ότι το σχέδιο προβλέπει την δημιουργία τεσσάρων καταφύγιων σε μια ενιαία περιοχή καθώς αυτά που υπάρχουν σήμερα είναι σκόρπια και σε μεγάλη απόσταση.

Ο υφυπουργός μάλιστα που φαίνεται να έχει επεξεργαστεί με λεπτομέρειες το σχέδιο, είχε προτείνει την χωροθέτηση των καταφυγίων και συγχρόνως την δημιουργία ελικοδρομίου! Όπως έχει δημιοσιεύσει από την ομιλία Μάρδα η ιστοσελίδα «Ολύμπιο Βήμα», ο κ. Μάρδας είχε δηλώσει: "Αυτή είναι η σκέψη, δηλαδή ο Όλυμπος να αποκτήσει τη διεθνή του διάσταση. Όσον αφορά στη χρήση ελικοπτέρου, δεν θέλει καμιά υποδομή παρά μόνο έναν χώρο για να προσγειωθεί. Όπως είναι στου Ζολώτα η περιοχή του ελικοδρομίου, που είναι και δύσκολη περιοχή, στα 2.600 μ. Μια ευθεία χρειάζεται και τίποτα άλλο» τόνισε μεταξύ άλλων.

Ο κ. Μάρδας διευκρίνισε επίσης πως υπάρχει η σκέψη τα δύο καταφύγια να μείνουν άθικτα για τους παραδοσιακούς ορειβάτες «που δεν θα είναι επισκέπτες με τακούνια και γόβες, αλλά ορειβατικά ντυμένοι. Απλά δεν έχουν την άνεση να περπατήσουν 8 ώρες, γιατί έχουν τις δουλειές τους και δεν έχουν και τη δύναμη για να το κάνουν. Αλλά άνετα περπατούν 1-2 ώρες στην περιοχή».

Ο υφυπουργός έχει δηλώσει πως το συγκεκριμένο σχέδιο δεν είναι αντίθετο με το σχέδιο προεδρικού διατάγματος του κ. Γιάννη Τσιρώνη λέγοντας χαρακτηριστικά: «Με ένα καταφύγιο δεν παραβιάζεται η νομοθεσία, δεν θα γίνουν πολυκατοικίες. Εξάλλου, τα προεδρικά διατάγματα και τους νόμους εμείς τα φτιάχνουμε»!

Keywords
Τυχαία Θέματα