Νέα «διαπραγμάτευση» με εναλλακτική... Κυριάκου

Για πολλοστή φορά δικηγόροι και άλλοι ελεύθεροι επαγγελματίες απειλούν ότι «θα το κλείσω το μαγαζί» λόγω υπερβολικής φορολόγησης. Για πρώτη φορά όμως το εννοούν.

Αιτία είναι η επιβάρυνση που θα έχουν από τα μέτρα του Κατρούγκαλου για το Ασφαλιστικό. Μέτρα που αφαιρούν ευθέως εισόδημα από τις τσέπες των ελεύθερων επαγγελματιών για να καλυφθούν οι δαπάνες των συντάξεων. Είναι άγνωστο μέχρι στιγμής πώς τελικά θα διαμορφωθεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, αφού στη συζήτηση κύριο λόγο έχουν οι Ευρωπαίοι εταίροι και το ΔΝΤ.

Αυτό που

είναι όμως σαφές είναι ότι η κυβέρνηση έχει επιλέξει να εφορμήσει εκ νέου στα εισοδήματα για να καλύψει τις τρύπες αντί να πάρει μέτρα μιας πιο μακροπρόθεσμης εξυγίανσης του ασφαλιστικού συστήματος.

Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, τελικά θα βρεθεί μια λύση για το Ασφαλιστικό και τη φορολόγηση των αγροτών σχετικά σύντομα, μια λύση που θα είναι αποδεκτή και από τους Ευρωπαίους. Στόχος της κυβέρνησης είναι να περάσουν αυτά τα δύο νομοσχέδια και να ξεκινήσει άμεσα η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα, η οποία, αν είναι θετική, θα απελευθερώσει ρευστότητα και θα εντάξει τη χώρα στα προγράμματα της ΕΚΤ για δανεισμό μέσω ομολόγων και στο σχέδιο ποσοτικής χαλάρωσης του Ντράγκι, προϋποθέσεις απαραίτητες για να χρηματοδοτηθεί και να ανασάνει η ελληνική οικονομία. Το ίδιο επιθυμούν και οι Ευρωπαίοι, δηλαδή μια άμεση και θετική αξιολόγηση για να κλείσουν το κεφάλαιο «Ελλάδα».

Κι ενώ και εμείς και οι δανειστές έχουμε τον ίδιο στόχο, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα τον πετύχουμε. Ο λόγος είναι ότι τελικά βλέπουμε τα πράγματα πολύ διαφορετικά. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι αν ψηφιστεί το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό των αγροτών, έχουμε ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις μας και θα αξιολογηθούμε θετικά. Οι Ευρωπαίοι, όμως, βλέπουν ότι ακόμη και μετά την ψήφιση αυτών των δύο ομολογουμένως «καυτών» νομοσχεδίων, έχουμε και άλλες υποχρεώσεις που τις χαρακτηρίζουν «εκκρεμότητες» και τις συνδέουν με την αξιολόγηση της Ελλάδας. Οι εκκρεμότητες αυτές είναι τέσσερις: η αναθεώρηση του Προϋπολογισμού του 2016 για την κάλυψη δημοσιονομικών κενών (αυτό σημαίνει νέα έκτακτα μέτρα), η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, η αναδιοργάνωση της αγοράς ενέργειας και οι ιδιωτικοποιήσεις. Ολα αυτά τα οποία εμείς θεωρούμε ότι δεν εντάσσονται στην αξιολόγηση οι Ευρωπαίοι τα θεωρούν αναπόσπαστο μέρος της.

Πριν από λίγες ημέρες ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε: «Η συζήτηση για την αξιολόγηση της Ελλάδας θα είναι μακρά επειδή υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα. Η χώρα έχει επαρκείς πόρους αυτή τη στιγμή και δεν χρειάζεται άμεσα να πληρώσει κάποια δόση δανείων, συνεπώς έχουμε χρόνο για να συζητάμε». Κακά τα μαντάτα.
Το ίδιο γεγονός, ότι δηλαδή αυτή τη στιγμή έχουμε χρήματα, εμείς και οι Ευρωπαίοι το βλέπουμε εντελώς αντίθετα.

Εμείς θεωρούμε ότι αφού δεν χρειαζόμαστε δανεικά μπορούμε να αποφύγουμε τις εναπομείνασες μεταρρυθμίσεις, ενώ οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι αφού δεν χρειαζόμαστε τώρα λεφτά έχουν χρόνο να μας πιέσουν γι' αυτές τις μεταρρυθμίσεις και να μη μας αξιολογήσουν μέχρι να τις κάνουμε.

Υπάρχει λοιπόν ο κίνδυνος να επιβεβαιωθεί ο Ευρωπαίος αξιωματούχος και να εμπλακούμε σε μια μακρά συζήτηση για την αξιολόγηση, τόσο μακρά ώστε να εξαντλήσουμε σε λίγους μήνες τα αποθέματά μας και να βρεθούμε ξανά με την πλάτη στον τοίχο ζητώντας άμεσα νέα δάνεια για να πληρώσει το Δημόσιο μισθούς και συντάξεις. Οπως πέρυσι τον Ιανουάριο ξεκινήσαμε τη «σκληρή διαπραγμάτευση» και φτάσαμε Ιούλιο για να αρχίσουμε πανικόβλητοι τις ικεσίες και τις κωλοτούμπες, έτσι κινδυνεύουμε και τώρα να κάνουμε το ίδιο υπό την ψευδαίσθηση της σημερινής αυτάρκειας πόρων προκειμένου να αποφύγουμε τις μεταρρυθμίσεις.

Η διαφορά από πέρυσι είναι ουσιαστικά μία: ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Πέρυσι δεν υπήρχε η εναλλακτική του Τσίπρα, ούτε για εμάς, ούτε για τους Ευρωπαίους. Φέτος η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της Ν.Δ. και η απήχηση που έχει στους κεντρώους ψηφοφόρους μπορούν να προσφέρουν μια εναλλακτική. Και ενώ όλοι έβλεπαν το ποτήρι μισοάδειο τέτοια εποχή το '15, τώρα πολλοί βρίσκουν το ποτήρι μισογεμάτο και θεωρούν ότι ο κίνδυνος εξόδου από την Ευρωζώνη δεν υπάρχει, αφού ακόμη και αν ο Τσίπρας δεν περάσει όλα τα μέτρα, θα τον διαδεχτεί ο Μητσοτάκης που θα τα περάσει. Το κακό είναι ότι όλοι βλέπουν και τη διάθεση της κυβέρνησης να συνεχίσει να φορολογεί μέχρι εξαντλήσεως τους πάντες για να καλύψει τις τρύπες που δημιουργούνται και στον Προϋπολογισμό και στο Ασφαλιστικό.

Η κατάσταση αυτή θα συνεχίζεται όσο το επιτρέπουν οι Ευρωπαίοι και όσο πληρώνουν οι πολίτες. Πολλοί βέβαια έχουν αρχίσει να μην πληρώνουν, οι περισσότεροι διότι δεν έχουν και κάποιοι επειδή δεν ανέχονται άλλο την επιβεβλημένη αφαίμαξη.

Είναι προφανές ότι η φορομπηχτική λογική δεν μπορεί πλέον να συνεχιστεί, αφού δεν αποδίδει. Η μόνη λύση είναι η εφαρμογή πολύ γενναίων μεταρρυθμίσεων, και κυρίως της μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης για να σταματήσει η παραγωγή νέων ελλειμμάτων. Μπορεί να την κάνει ο Τσίπρας; Τίποτα δεν αποκλείεται, όπως έχει δείξει η επίδοσή του το τελευταίο εξάμηνο, αλλά του είναι δύσκολο. Ολη η λογική του, όλη η ιδεολογία του στηρίζεται στη φορολόγηση του ιδιωτικού τομέα και στο μεγάλωμα του Δημόσιου. Ποτέ όμως δεν ξέρεις τι μπορεί να κάνει για να παραμείνει στην εξουσία, ιδίως τώρα που υπάρχει απέναντί του εναλλακτική λύση. Εκτός και αν αποφασίσει να αφήσει τα δύσκολα στον Μητσοτάκη ελπίζοντας να επανέλθει δριμύτερος στο μέλλον.

Keywords
Τυχαία Θέματα