Κορυφαίος οικονομολόγος διαβεβαιώνει: «Να γιατί θα καταρρεύσει η ευρωζώνη»

Η κατάρρευση της Ευρωζώνης είναι πλέον αναπόφευκτη, όπως διαβεβαιώνει ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος Μάρτιν Άρμστρονγκ, ιδιαίτερα μετά την εκ μέρους των Βρυξελλών απόρριψη του ιταλικού προϋπολογισμού.

«Όσοι δεν παρακολουθούν στενά τα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, πρέπει να γνωρίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησε στο πρωτοφανές βήμα την Τρίτη (23 Οκτωβρίου) να απορρίψει το σχέδιο προϋπολογισμού της Ιταλίας ως ασυμβίβαστο με τους κανόνες της δημοσιονομικής πειθαρχίας της Ζώνης του Ευρώ» σημειώνει ο Άρμστρονγκ. Και συνεχίζει: «Αυτό απλώς δικαίωσε τη θέση πολλών στην Ιταλία ότι είναι μια χώρα υπό κατοχή. Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής κ. Valdis Dombrovskis δήλωσε δημοσίως ότι η ιταλική κυβέρνηση 'ανοιχτά και συνειδητά αντιβαίνει στις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί' για να μειώσει τα επίπεδα χρέους και ελλείμματος της χώρας. Η απόφαση κλιμακώνει τη σύγκρουση μεταξύ του ευρωπαϊκού κατεστημένου και των Ιταλών. Πολίτες αυτής της χώρας, όσο πιο γρήγορα βγείτε από το ευρώ, τόσο καλύτερα θα είναι η Ιταλία».

Σε άλλο σημείο της ανάλυσής του, ο Μάρτιν Άρμστρονγκ παρατηρεί: «Από την αρχή, κατά το σχεδιασμό του ευρώ, ελέχθησαν σκόπιμα ψέματα γύρω από όλα όσα αφορούν στο κοινό νόμισμα. Είπαν σε όλους ότι θα πλήρωναν τα ίδια επιτόκια λόγω του ενιαίου νομίσματος. Στο παρελθόν έχω εξηγήσει ότι αυτός ο ισχυρισμός ήταν απολύτως ψευδής. Φαίνεται ότι χρησιμοποίησαν σκόπιμα το παράδειγμα του δολαρίου για να λασάρουν το ευρώ, αλλά ποτέ δεν ανέφεραν ότι το ενιαίο επιτόκιο (στις ΗΠΑ) ήταν το ομοσπονδιακό επίπεδο στο οποίο αναφέρονταν. Και οι 50 πολιτείες των ΗΠΑ εξέδωσαν το χρέος τους στο ενιαίο νόμισμα του δολαρίου, αλλά ταυτόχρονα, όλες εξυπηρετούσαν το χρέος της η καθεμιά, σύμφωνα με τη δική της πιστοληπτική ικανότητα.

Έχω σημειώσει παλαιότερα ότι η Ευρώπη, λέει ο Άρμστρονγκ, πρέπει να ενοποιήσει όλα τα χρέη των κρατών- μελών της και να τα κάνει ένα ενιαίο "ευρωπαϊκό χρέος" με ενιαίο επιτόκιο. Αυτό θα κινείται σε συνθήκες ανταγωνισμού με το δολάριο. Στη συνέχεια, κάθε κράτος θα έπρεπε στη συνέχεια να εκδώσει το δικό του χρέος και οι αγορές θα το αποτιμούσαν ανάλογα. Κάτω από το σύστημα που τους πρότεινα να υιοθετήσουν, η σημερινή δημοσιονομική κρίση δεν θα υπήρχε. Επειδή παρέλειψαν να ενοποιήσουν τα χρέη εξ αρχής, για αυτόν ακριβώς το λόγο η ΕΕ παρεμβαίνει στους προϋπολογισμούς κάθε κράτους- μέλους και του υπαγορεύει όρους, οι οποίοι στην πραγματικότητα μετατρέπουν κάθε κράτος σε κατεχόμενη χώρα»

Και ο Μάρτιν Άρμστρονγκ, καταλήγει στο δικό του συμπέρασμα: «Αυτό το σύστημα δεν μπορεί να επιβιώσει. Το ευρώ θα καταρρεύσει. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος για να επιβιώσει υπό το σημερινό του στάτους. Η Ιταλία πρέπει απλώς να ανακοινώσει ότι εξέρχεται από την Ευρωζώνη. Εκείνοι στη Βρετανία που θέλουν να παραμείνουν, γελοιοποιούνται. Δεν μπορώ να το εκφράσω πιο ευγενικά».

Keywords
Τυχαία Θέματα