Κόλαφος το πόρισμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το κτηματολόγιο και τους παχυλούς μισθούς

Της Μαριάννας Τζάννε

Πλουσιοπάροχα οδοιπορικά και γενναιόδωρες αμοιβές διοίκησης κατά παρέκκλιση του νόμου φέρνει στην επιφάνεια πόρισμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση, με το οποίο ανοίγει ο δρόμος ακόμη και για επιστροφές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε 247 εργαζόμενους εξαιτίας απανωτών μνημονιακών περικοπών στους μισθούς.

Στο ανώτατο δικαστήριο είχε καταφύγει προ μηνών ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιάννης Τσιρώνης, μετά από καταγγελίες του σωματείου εργαζομένων. Το παράδοξο είναι ότι μη σύννομες διαδικασίες,

είχε εντοπίσει σε σχετικό έλεγχο και το Γενικό Λογιστήριο του κράτους προ τριετίας χωρίς ωστόσο να υπάρξει καμία αντίδραση από την πλευρά της κρατικής εταιρείας. Πρόκειται για τους μισθούς της διοίκησης και του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου αλλά και τα διπλάσια ημερήσια οδοιπορικά των μηχανικών ύψους 56 ευρώ, όταν σε όλο το δημόσιο υπάρχει πλαφόν και η αντίστοιχη αποζημίωση δεν υπερβαίνει τα 29,35 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες το πόρισμα του Ελεγκτικού έχει διαβιβαστεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Ηλία Ζαγοραίο προκειμένου να διερευνήσει το αξιόποινο των πράξεων ή παραλήψεων της διοίκησης. Βρίσκεται επίσης στα χέρια και του κ. Τσιρώνη, μολονότι οριστικές αποφάσεις για το χειρισμού του δεν έχουν ληφθεί για δύο κυρίως λόγους: πιθανή επιστροφή χρημάτων στους εργαζόμενους αφενός θα ανοίξει την όρεξη και σε άλλες ΔΕΚΟ με αντίστοιχα προβλήματα, αφετέρου θα επηρεάσει τον προϋπολογισμό της ΕΚΧΑ, ο οποίος συντάσσεται με μεγάλες δυσκολίες. Αξιοσημείωτο είναι πως σύμφωνα με το πόρισμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, τουλάχιστον για τις εκτός έδρας αποζημιώσεις της εταιρείας προκύπτουν «αχρεωστήτως καταβληθέντα» που ανέρχονται σε 17.500 ευρώ.

Ουδέποτε όμως η ΕΚΧΑ τα ζήτησε πίσω, παρά το γεγονός ότι σήμερα υπολογίζεται ότι φτάνουν τα 50.000 ευρώ! Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι από τις αμοιβές αυτές επωφελούνταν μέχρι σήμερα κυρίως οι τοπογράφοι μηχανικοί καθώς λόγω της επίβλεψης της κτηματογράφησης πραγματοποιούσαν συχνές μετακινήσεις με αποτέλεσμα να έχουν διπλασιάσει το κασέ τους!

Ας δούμε όμως αναλυτικά τι αναφέρει η έκθεση του ανωτάτου δικαστηρίου.

800 ευρώ παραπάνω η αποζημίωση της διοίκησης

Η αμοιβή του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας την περίοδο από 1.9.2012 έως 31.12.2012 ήταν μεγαλύτερη των μηνιαίων αποδοχών του Γενικού Γραμματέα υπουργείου κατά 800 ευρώ μηνιαίως. Αν και οι αμοιβές του ΔΣ καθορίζονται με υπουργικές αποφάσεις των συναρμόδιων υπουργείων (Περιβάλλοντος, Οικονομικών), στην προκειμένη περίπτωση υπήρξε καθυστέρηση και μέχρι να εκδοθούν, καθορίστηκαν με απόφαση της γενικής συνέλευσης. Πρόκειται για την αμοιβή του τότε Διευθύνοντα Συμβούλου κ. Απόστολου Αρβανίτη (κουμπάρου του τέως υπουργού Περιβάλλοντος κ. Γιάννη Μανιάτη). Παράλληλα όμως τους τελευταίους 30 μήνες (από 11.8.2013 και εφεξής) ο εκάστοτε Πρόεδρος λαμβάνει παράνομα αποζημίωση 320 ευρώ για τις συνεδριάσεις του ΔΣ όταν υπάρχει υπουργική απόφαση με την οποία καθορίζονται με σαφήνεια οι αμοιβές του ΔΣ χωρίς να προβλέπεται αποζημίωση για τον Πρόεδρο!

Μειώσεις μαχαίρι έως και 50%

Η ΕΚΧΑ συγκαταλέγεται στο νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου. Αρχικά είχε εξαιρεθεί από το μισθολογικό καθεστώς που ίσχυε στο δημόσιο τομέα (Ν4024/2011) και συμπεριλήφθηκε σε αυτό με μεταγενέστερο νόμο (4093/2012), ο οποίος προέβλεπε την ρητή κατάργηση σχετικού άρθρου του ν 4024/2011, βάσει του οποίου είχαν γίνει οι περικοπές προσωπικού με κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων. Με το νόμο αυτό ορίστηκε ότι περαιτέρω περικοπή των αποδοχών πέραν του 25% σε σύγκριση με εκείνες του Οκτωβρίου 2011 που ήταν ο πρώτος νόμος που προέβλεπε αλλαγές στην μισθολογική κλίμακα, δεν χωρεί. Σύμφωνα με το πόρισμα «...από 1.11.2011 έως και 1.1.2013, 247 υπάλληλοι έχουν υποστεί συνολικές μειώσεις άνω του ποσοστού του 25%...». Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι μειώσεις αυτές έγιναν αθροιστικά με αποτέλεσμα να ξεπερνούν ακόμη και το 45%-50%. Αυτό σημαίνει ότι τους τελευταίους 37 μήνες (1.1.2013 έως σήμερα) η ΕΚΧΑ ΑΕ, παράτυπα καταβάλλει μικρότερους μισθούς από όσο προβλέπει ο νόμος σε 247 εργαζόμενους. Σύμφωνα με πρόχειρες εκτιμήσεις, το συνολικό ποσό πλησιάζει τα 2.000.000 ευρώ.

Σε αυτό θα πρέπει να συνυπολογιστούν οι τόκοι υπερημερίας, καθώς και τα υπέρογκα πρόστιμα στους ασφαλιστικούς φορείς (ΤΣΜΕΔΕ, ΙΚΑ) και την εφορία.

Keywords
Τυχαία Θέματα