Ευνοούν τους «ημέτερους», στοχοποιούν τους «εχθρούς»

Καθώς η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει μια ακόμη δήθεν διαπραγμάτευση με τους εταίρους, όλα έχουν παγώσει. Οι υπουργοί ασχολούνται με τη μικροπολιτική, οι δημόσιες υπηρεσίες έχουν κατεβάσει τα μολύβια, οι ιδιωτικές εταιρείες βλέπουν τον τζίρο τους να εκμηδενίζεται, οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν πηγαίνουν στα γραφεία και στις δουλειές τους γιατί γνωρίζουν ότι, αν εφαρμοστούν τα κυβερνητικά σχέδια, το κράτος θα αρπάξει όλα τους τα εισοδήματα. Στο μεταξύ, το τραπεζικό σύστημα δεν λειτουργεί, δάνεια δεν δίνονται διότι δεν υπάρχουν

χρήματα, οι εργαζόμενοι τρέμουν για το επαγγελματικό μέλλον τους βλέποντας ότι έρχονται μεγάλες μειώσεις του προσωπικού, τα διοικητικά στελέχη το ίδιο, διότι βλέπουν την πιθανότητα αντικατάστασής τους από άλλους που θα επιλεχθούν από το κουαρτέτο. Η φορολογική επιδρομή στις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους που ήρθε να προστεθεί στους ήδη επιβαρυμένους όρους των προηγούμενων κυβερνήσεων στερεί από την αγορά κάθε ίχνος ρευστότητας και από την ελληνική οικονομία κάθε προοπτική.

Αδυνατώντας να βρει λύσεις σε αυτά τα σημαντικά ζητήματα, η κυβέρνηση προσπαθεί να κρατηθεί στην εξουσία με κάθε τρόπο και αντιμετωπίζει τα άμεσα προβλήματα με πυροσβεστικές λύσεις, άδικες παρεμβάσεις και ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους ημέτερους, προκαλώντας νέες στρεβλώσεις και χειροτερεύοντας διαρκώς την κατάσταση.

Προχθές δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που είναι γεμάτη φωτογραφικές διατάξεις για να αντιμετωπιστούν -υποτίθεται- κατεπείγοντα προβλήματα. Μεταξύ των φωτογραφικών διατάξεων βλέπουμε ότι με την ΠΝΠ αναστέλλονται οι πλειστηριασμοί της περιουσίας των εταιρειών Φίλκεραμ-Johnson και Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία. Βλέπουμε επίσης ότι χορηγείται κατά παρέκκλιση φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα χωρίς παρακράτηση στις εταιρείες Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και Μεταλλουργική Βιομηχανία Ηπείρου και σε όλες τις θυγατρικές της. Οι εταιρείες αυτές θα πάρουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα ενώ χρωστάνε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, και έτσι θα μπορέσουν να εισπράξουν χρήματα από το Δημόσιο χωρίς να εξοφλήσουν τα χρέη τους. Οσον αφορά δε στη Φίλκεραμ-Johnson και την Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία, η αναστολή των πλειστηριασμών θα επιτείνει το δράμα των απλήρωτων εργαζομένων τους, που επί χρόνια περιμένουν να εισπράξουν τις αμοιβές τους όταν οι περιουσίες των εταιρειών πουληθούν. Ασφαλώς και θα υπάρχουν δικαιολογίες από την κυβέρνηση γι' αυτές τις φωτογραφικές διατάξεις - μπορεί να υποστηριχθεί μάλιστα ότι εντάσσονται σε μια προσπάθεια να σωθούν οι εταιρείες και να μειωθεί το κόστος από το κλείσιμό τους. Ομως είναι εταιρείες πτωχευμένες που δεν σώζονται με κανέναν τρόπο, παρόλο που αυτό έχει επιχειρηθεί πολλές φορές στο παρελθόν. Και τελικά έρχεται η κυβέρνηση προασπίζοντας ένας Θεός ξέρει τι και γιατί, να προκαλεί προβλήματα μεγαλύτερα από αυτά που επιθυμεί να επιλύσει.

Οταν ένα πλήθος ελληνικών επιχειρήσεων δεν μπορεί να πάρει με κανέναν τρόπο φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, γιατί εξαιρούνται ορισμένες εταιρείες; Οταν χιλιάδες επιχειρήσεις βλέπουν τις περιουσίες τους να εκπλειστηριάζονται για χρέη προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, γιατί το κράτος αναστέλλει τους πλειστηριασμούς σε κάποιες; Είναι δυνατόν να λειτουργεί ένα κράτος με τέτοιου είδους χαριστικές διατάξεις για ορισμένους όταν δεν δείχνει κανένα έλεος για όλους τους άλλους; Σημειωτέον, δε, ότι αυτές οι διατάξεις καταδικάζουν τη χώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο διότι αποτελούν κρατικές ενισχύσεις και προκαλούν αθέμιτο ανταγωνισμό.

Αυτή η κυβέρνηση δεν ξέρει να διοικεί και δεν προσπαθεί καν να το κάνει. Δεν σκέπτεται πώς θα φτιάξει βιώσιμες λύσεις, αλλά λειτουργεί πυροσβεστικά, χωρίς σχέδιο. Ας δούμε ένα άλλο παράδειγμα. Εχουμε μεγάλο πρόβλημα φοροδιαφυγής. Διαπιστώσαμε όμως ότι μετά τα capital controls αυξήθηκε σημαντικά η χρήση χρεωστικών καρτών αντί μετρητών και έτσι η δυνατότητα φοροδιαφυγής περιορίζεται. Δεν έχουν όλοι όμως «μηχανάκια» για να περνάνε τις κάρτες - πολλοί επαγγελματίες και επιχειρηματίες υποστηρίζουν ότι το «μηχανάκι» κοστίζει 200 ή 300 ευρώ και γι' αυτό δεν δέχονται κάρτες. Προφάσεις εν αμαρτίαις, αλλά εν πάση περιπτώσει, ας τις δεχτούμε. Από την άλλη, λιμνάζουν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ που δεν απορροφώνται. Μια λύση λοιπόν θα ήταν να φτιάξει η κυβέρνηση ένα πρόγραμμα επιδοτήσεων για «μηχανάκια» καρτών και να χρηματοδοτήσει την αγορά τους από το ΕΣΠΑ. Οι Ευρωπαίοι θα πετάξουν τη σκούφια τους αν προτείνουμε κάτι τέτοιο διότι έτσι θα περιοριστεί η φοροδιαφυγή. Και δεν είναι ανάγκη να γίνει αίτηση από κάθε επιχείρηση ξεχωριστά, αλλά μπορούν οι πέντε τράπεζες που έχουν απομείνει στη χώρα να δίνουν τα «μηχανάκια» δωρεάν στους επιχειρηματίες και να παίρνουν την επιδότηση εκείνες. Αυτό, σε συνδυασμό με έναν νόμο που θα ορίζει ότι κάθε είδους επιχείρηση είναι υποχρεωμένη να δέχεται κάρτες, θα έλυνε το πρόβλημα των αντιδράσεων των επιχειρηματιών και των επαγγελματιών για τις κάρτες, θα γενίκευε τη χρήση πλαστικού χρήματος και κατά συνέπεια θα μείωνε τη δυνατότητα φορο­διαφυγής.

Είναι μια λύση απλή, την οποία προτείνουν τραπεζικά στελέχη που αντιμετωπίζουν καθημερινά το πρόβλημα με τις κάρτες. Τέτοιες λύσεις υπάρχουν για όλα και τις ξέρουν οι ειδικοί, δηλαδή οι άμεσα ενδιαφερόμενοι κάθε κλάδου. Ομως καμία δεν υιοθετείται διότι η κυβέρνηση δεν λειτουργεί.

Θεωρώντας ότι το βασικό έργο της είναι να παραμείνει στην εξουσία, η κυβέρνηση προτιμά να δίνει εικονικές μάχες για το θεαθήναι, να αντιμετωπίζει άμεσα προβλήματα επιλεκτικά και με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, να βάζει φόρους και να εμποδίζει τη λειτουργία της οικονομίας αντί να λύσει χρόνια προβλήματα και να δώσει αποτελεσματικές λύσεις. Στόχος είναι η προστασία των ημετέρων και των κομματικών στρατών που σιτίζονται από τα κρατικά ταμεία ώστε όλοι αυτοί να την επανεκλέξουν και προκειμένου να γίνει αυτό, η μοναδική πολιτική που ακολουθείται είναι η διαρκής επιβάρυνση των φορολογουμένων και η στοχοποίηση ολοένα περισσότερων «εχθρών του λαού».

Keywords
Τυχαία Θέματα