«Κλειδώνει» η συμφωνία για τις ιχθυοκαλλιέργειες

Του Δημήτρη Παφίλα

Στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας θα «κλειδώσει», σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr, η συμφωνία πώλησης των πλειοψηφικών πακέτων μετοχών στις εταιρείες Νηρέας (79,6%) και Σελόντα (74,9%).

Όπως ανέφερε τραπεζική πηγή, που εμπλέκεται στις διαδικασίες από τις 4 τράπεζες (Alpha Bank, Πειραιώς, Εθνική, Eurobank), το αμερικανικό Fund Αmerra αναδεικνύεται ως προτιμητέος επενδυτής καθώς υπέβαλλε την καλύτερη προσφορά,

αν και το Diorasis είχε επίσης καλή προσφορά.

Συγκεκριμένα, η συμφωνία προβλέπει την αποπληρωμή του συνόλου του δανεισμού (κάποιες πληροφορίες αναφέρουν για αποπληρωμή 40 εκατ. ευρώ αρχικά ενω ο υπόλοιπος δανεισμός θα ρολλαριστεί στα επόμενα έτη), το fund Αmerra θα επενδύσει ως κεφάλαιο κίνησης ( Working capital) ποσό άνω των 30 εκατ. ευρώ.

Το business plan το οποίο χαρακτηρίζεται απο τις τράπεζες ως «πολύ καλό» καθώς προβλέπει την συνένωση των εταιρειών Νηρέας – Σελόντα – Ανδρομέδα και με βάση τα στοιχεία, όχι μόνο θα πληρώνονται τα δάνεια, αλλά διασφαλίζεται μια θετική πορεία για την νέα εταιρεία που θα είναι leader σε Ελλάδα και εξωτερικό.

To μοντέλο της συγχώνευσης πιθανότατα να είναι πιλοτικό και για άλλους κλάδους καθώς με τις συνέργειες και την συγκέντρωση των εταιρειών μειώνονται τα κόστη και η νέα εταιρεία καθίσταται ανταγωνιστική καθώς θα διαθέτει τα κεφάλαια για να λειτουργήσει.

Μάλιστα, όπως ανέφερε η ίδια τραπεζική πηγή, «οι νέοι επενδυτές πιστεύουν πολύ στο business plan και ήταν ευχαριστημένοι που ανέλαβαν την πλειοψηφία των μετοχών στις δυο επιχειρήσεις.

Η συμφωνία πώλησης SPA (Share and purchase agreement) αναμένεται να υπογραφεί τις επόμενες εβδομάδες βάζοντας ένα τέλος σε μια υπόθεση που έχει απασχολήσει τις τράπεζες εδω και τρία χρόνια.

Σύμβουλοι στην διαδικασία ήταν η επενδυτική τράπεζα Lazard, η ελεγκτική Pricewaterhouse, και οι εταιρείες Alvarez και Marshal

Keywords
Τυχαία Θέματα