Ο Τραμπ συντρίβει την αμερικανική ορθοδοξία στην εξωτερική πολιτική

Ο Donald Trump πήρε το μεγαλύτερο ρίσκο της προεδρίας του την Πέμπτη, σπάζοντας δεκαετίες διπλωματικής ορθοδοξίας των ΗΠΑ, αφού αποδέχθηκε την πρόσκληση να συναντηθεί με τον αρχηγό της Βόρειας Κορέας Kim Jong Un.

Το στοίχημα είναι ότι η εκστρατεία του Trump για την άσκηση της μέγιστης οικονομικής πίεσης στο καθεστώς του Kim, ανάγκασε τον τελευταίο να

εξετάσει αυτό που ήταν αδιανόητο: απόσυρση του παράνομου προγράμματος πυρηνικών όπλων που ξεκίνησε ο πατέρας του. Εάν ο πρόεδρος έχει δίκιο, οι ΗΠΑ θα αποτρέψουν αυτό που εμφανίστηκε κατά καιρούς πέρυσι να είναι μια σταθερή πορεία προς έναν δεύτερο πόλεμο της Κορέας.

Ήταν κλασικός Trump, που έδειχνε μια απίστευτη εμπιστοσύνη για να αποκομίσει το καλύτερο τέλος σε οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης. Αλλά ήταν και ο κλασικός Trump, με ακόμα έναν τρόπο: υψηλός κίνδυνος και υψηλή ανταμοιβή, με ελάχιστη προσοχή όσους ανήκουν στο κατεστημένο της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, οι οποίοι ανησυχούν ότι αυτό είναι πάρα πολύ, και γίνεται πάρα πολύ σύντομα.

"Διακινδυνεύει", δήλωσε ο Patrick Cronin, ανώτερος διευθυντής του Προγράμματος Ασφάλειας Ασίας-Ειρηνικού στο Κέντρο για μια Νέα Αμερικανική Ασφάλεια. "Αξιοποιώντας την ευκαιρία για μια συνάντηση κορυφής, μια απόφαση που θα χρειαζόταν πολύ περισσότερο χρόνο σε κάποια άλλη κυβέρνηση, ο πρόεδρος είπε:" Πάω να πάω αυτό που θέλω, τώρα. Και θα το τεστάρουμε".

Keywords
Τυχαία Θέματα