Με οριακές απώλειες αντιδρά η Ευρώπη σε δασμούς και ΕΚΤ

Μικρές απώλειες καταγράφονται στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι επενδυτές αποτιμούν αφενός την επιβολή δασμών στην εισαγωγή μετάλλων από τις ΗΠΑ και αφετέρου τις αποφάσεις της ΕΚΤ για τη νομισματική της πολιτική.

Η ΕΚΤ κράτησε χθες αμετάβλητη την εκτίμηση της ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα ιστορικά τους χαμηλά για μεγάλη περίοδο, ενώ άλλαξε τη ρητορική της όσον αφορά τις προοπτικές

του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, εγκαταλείποντας τη δέσμευση για αύξηση των αγορών εάν οι συνθήκες επιδεινωθούν.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι επισήμανε ότι η αλλαγή αυτή στη στάση της κεντρικής τράπεζας αντανακλά την ενίσχυση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη που έχει ξεπεράσει τις εκτιμήσεις. Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας εμφανίστηκε ωστόσο περισσότερο επιφυλακτικός για τον πληθωρισμό, επισημαίνοντας ότι «δεν μπορούμε ακόμα να πούμε ότι νικήσαμε».

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωνε λίγο μετά το άνοιγμα απώλειες 0,1% ωστόσο μια ώρα αργότερα κατέγραφε οριακή άνοδο 0,04%, με τους περισσότερους δείκτες σε αρνητικό πρόσημο.

Ο FTSE100 +0,02%, o DAX -0,25%, o CAC40 -0,03%, o FTSE MIB +0,04%, o IBEX35 +0,37%.

Τις χειρότερες επιδόσεις σημειώνουν οι μετοχές πρώτων υλών με πτώση 0,65%, λόγω της επιβολή δασμών 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου από την κυβέρνηση Τραμπ.

Καναδάς και Μεξικό εξαιρέθηκαν προσωρινά από τους δασμούς, με τον Τραμπ να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο δυνατότητας εξαίρεσης και για άλλες χώρες.

Απώλειες 1,1% κατέγραφε νωρίτερα η μετοχή της ArcelorMittal, κορυφαίας παραγωγού χάλυβα στον κόσμο.

Χθες ο Μάριο Ντράγκι αναφέρθηκε και στο θέμα των εμπορικών δασμών, υπογραμμίζοντας ότι «οι εμπορικές διαμάχες θα πρέπει να επιλύονται σε πολυμερές επίπεδο».

«Τέτοιες πρακτικές δημιουργούν ανησυχίες για την κατάσταση των διεθνών σχέσεων. Εάν μπουν δασμοί στους φίλους, τότε αναρωτιέται κανείς ποιοι είναι οι εχθροί», πρόσθεσε.

Η μετοχή της Lagardere έκανε βουτιά άνω του 7% μετά την ανακοίνωση ότι τα κέρδη της ήταν χειρότερα των εκτιμήσεων. Ο γαλλικός μιντιακός όμιλος ανακοίνωσε επίσης ότι αναμένει σταθερά λειτουργικά κέρδη το 2018 σε σχέση με τα περσινά κέρδη.

Η GVC Holdings ανακοίνωσε άνοδο 17% στα καθαρά έσοδα από παιχνίδια το 2017, χάρη και στην εξαγορά της bwin.party προ τριετίας. Η εταιρεία διαδικτυακών τυχερών παιγνίων ετοιμάζεται επίσης να να εξαγοράσει τη Ladbrokes Coral ,. τη μεγαλύτερη στοιχηματική εταιρεία της Βρετανίας. Η μετοχή της ενισχύθηκε πάνω από 2,5%.

Σε άλλες σημαντικές εξελίξεις, ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι αποδέχεται την πρόσκληση για συνάντηση από τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας. Η πρώτη αυτή Σύνοδος Κορυφής αναμένεται να φέρει σημαντική πρόοδο στην αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.

Αργότερα εντός της ημέρας, οι επενδυτές αναμένουν και τα μηνιαία στοιχεία για τις θέσεις απασχόλησης στις ΗΠΑ, πλην του αγροτικού τομέα – πρόκειται για έναν βασικό δείκτη για την κατάσταση της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη που παρουσιάζει το πόσες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν τον μήνα που πέρασε.

Keywords
Τυχαία Θέματα