Κινεζικό «φλερτ» στην Allianz... χωρίς ανταπόκριση

Ο κινεζικός κολοσσός HNA Group επιχείρησε να εξαγοράσει ένα σημαντικό μερίδιο της μεγαλύτερης ασφαλιστικής στον κόσμο, προσπάθεια που ωστόσο δεν καρποφόρησε, σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής Sueddeutsche Zeitung.

Συγκεκριμένα, η HNA προσέγγισε την Αllianz με στόχο να συζητηθεί η πιθανότητα να γίνει βασικός της μέτοχος, ακόμα και να αποκτήσει πλειοψηφικό πακέτο της εταιρείας, ωστόσο, οι ιθύνοντες

του ασφαλιστικού ομίλου με έδρα το Μόναχο, απέρριψαν την προσφορά, μετά απο σύσκεψη που είχαν με την έτερη κινεζική China Investment Corp., το κρατικό ταμείο πλούτου που ήδη έχει στην κατοχή του μετοχές της Allianz.

Ούτε όμως οι ομοσπονδιακές αρχές της Γερμανίας επιθυμούσαν μια τέτοια εξέλιξη – την επέκταση δηλαδή της HNA στον χρηματοοικονομικό τομέα της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι η HNA νωρίτερα φέτος έγινε ο μεγαλύτερος μέτοχος της Deutsche Bank. Σύμφωνα με την εφημερίδα, επενδυτής που θα αγόραζε άνω του 10% της Allianz θα υπόκειτο σε έλεγχο σε ό,τι αφορά την σταθερότητα και την πιστοληπτική της ικανότητα από τις γερμανικές χρηματοοικονομικές ρυθμιστικές αρχές της Γερμανίας.

Με επικεφαλής τον Chen Feng, η HNA ξεκίνησε μια εμπορική διαφημιστική εκστρατεία, ανακοινώνοντας εξαγορές άνω των 40 δισ. δολ. από τις αρχές του 2016. Η επιχείρηση, που έχει φιλοδοξίες να γίνει πάροχος χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, είχε ανακοινώσει τον Μάιο ότι εγκαταλείπει την προσφορά για την HSH Nordbank, περιφερειακή τράπεζα στη Γερμανία.

Ο επενδυτικός πυρετός της HNA προκάλεσε τελικά τον έλεγχο της κινεζικής κυβέρνησης. Οι ρυθμιστικές αρχές έχουν αξιολογήσει τους κινδύνους που ενδέχεται να προκαλέσει η εταιρεία και άλλοι τακτικοί διαπραγματευτές στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα