ΕΕ και Εργατικοί: Tο διπλό πρόβλημα της Μέι

Ο σχεδιασμός της Μέι για το Brexit έχει δεχθεί διπλό πλήγμα, καθώς, από τη μια, κορυφαία Ευρωπαία αξιωματούχος εξέφρασε αμφιβολίες ότι οι συνομιλίες για τις εμπορικές σχέσεις Βρετανίας – ΕΕ θα αρχίσουν τον άλλο μήνα και, από την άλλη, το αντιπολιτευόμενο κόμμα των Εργατικών ετοιμάζεται να μπλοκάρει κρίσιμα νομοσχέδια.

Συγκεκριμένα, τις αμφιβολίες της εξέφρασε η αναπληρώτρια διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, Sabine Weyand, ενώ οι Εργατικοί σκέφτονται να υψώσουν τείχος κατά του σχεδίου της Μέι για το νομικό καθεστώς που θα ισχύει μετά

το Βrexit.

Παράλληλα, η Μέι θα πρέπει να αντιμετωπίσει τη διαρροή ενός προσχεδίου σχετικού με τους κανόνες για τη μετανάστευση, που θα έθετε τέλος στην ελεύθερη μετακίνηση εργαζομένων από τη μέρα που η Βρετανία θα φύγει από την ΕΕ και θα επέβαλε περιορισμούς σε όλους πέραν των εργαζομένων υψηλών προσόντων από την ΕΕ. Το έγγραφο που διέρρευσε στον Guardian ανέφερε ότι ότι η μετανάστευση δεν πρέπει να ωφελεί μόνο τους μετανάστες αλλά και τους υπάρχοντες κατοίκους.

Τα νέα προβλήματα έρχονται να προστεθούν στα ήδη πολλά που οδήγησαν σε ναυάγιο τον τελευταίο γύρο των συνομιλιών με τις Βρυξέλλες, με αιχμή το ποσό που θα πρέπει να καταβάλει η Βρετανία στην ΕΕ ως λογαριασμό εξόδου.

«Κανείς δεν εγγυήθηκε ότι θα ήταν μια απλή ή εύκολη διαδικασία», ανέφερε ο υπουργός για το Brexit, David Davis, στη βρετανική Βουλή και προέβλεψε ότι οι διαφωνίες με την ΕΕ για τον λογαριασμό εξόδου θα κρατήσουν ίσως μέχρι και το 2019.

Πάντως, τα σχόλια της Weyand αυξάνουν τις αμφιβολίες ότι θα βρεθεί λύση στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στα μέσα Οκτωβρίου. Ο προϊστάμενός της, Michel Barnier, αναμένεται να ενημερώσει σήμερα τους πρέσβεις των υπόλοιπων 27 μελών της ΕΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα