Κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές χάρη στο ριμπάουντ του πετρελαίου - Άνοδος για τις μετοχές πρώτων υλών

Ανοδικά ξεκίνησαν οι ευρωπαϊκές αγορές τη Δευτέρα χάρη στο θετικό προβάδισμα στην Ασία και το ριμπάουντ στις τιμές εμπορευμάτων.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κινείται υψηλότερα κατά 1,5% με όλους τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες σε θετικό έδαφος. Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές εμπορευμάτων και αυτοκινητοβιομηχανιών. Ο δείκτης έχει περιορίσει την πτώση στο -11% από την αρχή του έτους, μετά και το ριμπάουντ της προηγούμενης εβδομάδας.

Ο FTSE 100 ενισχύεται 1% στις 6.008 μονάδες και είναι ο δείκτης με την καλύτερη απόδοση στις χρηματιστηριακές αγορές της δυτικής Ευρώπης, χάρη

στην αποδυνάμωση της στερλίνας, ενόψει του δημοψηφίσματος για το Brexit, αλλά και στο ριμπάουντ των μετοχών εμπορευμάτων.

Ο DAX καταγράφει άνοδο 1,54% στις 9.531 μονάδες, ο CAC 40 ενισχύεται κατά 1,36% στις 4.280 μονάδες, ο IBEX κινείται με άνοδο 1,54% στις 8.320 μονάδες και ο FTSE MIB καταγράφει κέρδη 1,83% στις 17.218 μονάδες.

Οι τιμές πετρελαίου επέστρεψαν πάνω από τα 32 δολάρια το βαρέλι τη Δευτέρα, ωστόσο, τα κέρδη δεν αναμένεται να κρατήσουν πολύ καθώς οι ανησυχίες για την παγκόσμια ζήτηση και προσφορά παραμένουν.

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές πρώτων υλών καθώς ο δείκτης άνοιξε με κέρδη 2,3%. Άνοδος 1,3% για τον ενεργειακό κλάδο και +1,2% για τον τεχνολογικό δείκτη.

Οι μετοχές των Anglo American, Glencore, Rio Tinto και BHP Billiton είναι μεταξύ των μετοχών που καταγράφουν τη μεγαλύτερη άνοδο, κινούμενες με κέρδη 3%-4%. Σήμερα μάλιστα, η Jefferies αναβάθμισε την τιμή στόχο για την Anglo-American στις 275 πένες από τις 215 πένες.

Μεγάλες απώλειες για την HSBC μετά την ανακοίνωση ότι τα προ φόρων κέρδη της για το 2015 αυξήθκαν κατά 1%. Η μετοχή της κινείται με πτώση 4,5%.

Στον γερμανικό DAX, η μετοχή της BMW κινείται ανοδικά 2% μετά το ρεπορτάζ της Handelsblatt ότι η αυτοκινητοβιομηχανία σχεδιάζει το λανσάρισμα ενός νέου μοντέλου.

Στις τραπεζικές μετοχές, η BNP Paribas και η Societe Generale ενισχύονται κατά 1,9% και 2,14% αντίστοιχα. Η γερμανική Commerzbank και η Deutsche Bank καταγράφουν ράλι 2,5% και 3,15% αντίστοιχα.

Στις τραπεζικές μετοχές της περιφέρειας, οι ιταλικές Unicredit και Intesa Sanpaolo ενισχύονται κατά 2,2% και 2,68% αντίστοιχα, ενώ οι ισπανικές BBVA και Banco Santander καταγράφουν άνοδο 1% και 1,5% αντίστοιχα.

Υπό μεγάλη πίεση βρίσκεται η βρετανική στερλίνα, η οποία καταγράφει τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση των τελευταίων 11 μηνών, εν μέσω ανησυχιών για την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε.

Την Κυριακή, επιφανείς πολιτικοί της χώρας, όπως ο δήμαρχος του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον, εξέφρασε την υποστήριξή του στην καμπάνια υπερ του Brexit.

Στο επίκεντρο βρίσκονται και τα γαλλικά στοιχεία PMI που έδειξαν συρρίκνωση για πρώτη φορά εδώ και 13 μήνες. Χειρότερα των αναμενόμενων ήταν και τα στοιχεία μεταποίησης στη Γερμανία.

Keywords
Τυχαία Θέματα