Άνοδος στην Ευρώπη - Σε υψηλά 18 μηνών οι τράπεζες

Με κέρδη κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές μετά την απόφαση της Fed να αυξήσει τα επιτόκια.

Ο πανευρωπαϊκός Soxx600 με κέρδη νωρίτερα 0,61%, ενώ ο FTSE 100 έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ σήμερα, στις 7.438,45 μονάδες

Σε υψηλό πέντε εβδομάδων κινήθηκε νωρίτερα το ευρώ μετά το αποτέλεσμα των ολλανδικών εκλογών.

Το Λονδίνο πριν λίγο σημείωνε άνοδο 0,92%, ο DAX 0,84%, o CAC 40 0,65% και ο ΙΒΕΧ 35 1,56%.

Οι μετοχές του τομέα βασικών

πόρων σημειώνουν τις καλύτερες επιδόσεις με άνοδο 2,16% μετά την είδηση ότι ο Ινδός μεγιστάνας, Anil Agarwal, ποντάρει υπέρ της Anglo American με αξια πάνω από 2 δισ. στερλίνες. Η μετοχή της ενισχύθηκε κατά 10% , της Fresnillo κατά 6% και της Antofagasta κατά 5%.

Ισχυρά κέρδη και για τις τραπεζικές μετοχές, με τον δείκτη Euro Stoxx Banks να κάνει άλμα 2,4%, γεγονός που καταδεικνύει ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζας κατάφεραν να ανακάμψουν από τις απώλειες που πυροδότησε το παγκόσμιο sell-off στα τέλη του 2015. Ο τομέας επωφελείται από την αύξηση των επιτοκίων, τα θετικά οικονομικά στοιχεία και τη μείωση των ανησυχιών για την άνοδο του λαϊκισμού στην Ευρώπη, μετά την επικράτηση Ρούτε στην Ολλανδία.

Στην Ευρώπη, πριν λίγο η Τράπεζα της Αγγλίας αποφάσισε να διατηρήσει τα επιτόκια στο ιστορικό χαμηλό 0,25%. Η νορβηγική Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια.

Στο μεταξύ, η Fed προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μ.β. ενώ η Τράπεζα της Ιαπωνίας τα διατήρησε αμετάβλητα. Η Τράπεζα της Κίνας αύξησε κατά 10 μ.β. Μια σειρά βραχυπρόθεσμα επιτοκίων.

Στις μετοχές, η γερμανική Lufthansa σημειώνει άνοδο 4% μετά την ανακοίνωση για κέρδη 1,75 δισ. ευρώ το 2016, ωστόσο ανακοίνωσε ότι αναμένει ελαφρά πτώση στα κέρδη του 2017.

Η γαλλική Renault σημειώνει απώλειες περί το 4% μετά την ανακοίνωση των ρυθμιστικών αρχών ότι ο επικεφαλής της εταιρείας Carlos Ghosn, θα πρέπει να θεωρηθεί υπεύθυνος για την πρόσφατη υπόθεση της παραπλάνησης των αρχών για τις εκπομπές ρύπων.

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε εβδομάδων κινήθηκε νωρίτερα το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα που έφτασε μέχρι το 1,0746 έναντι του δολαρίου, με κέρδη 1% απέναντι στο δολάριο που υποχώρησε μετά την αύξηση των επιτοκίων από τη Fed. Αυτή την ώρα κινείται στο 1,0722 έναντι του δολαρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα