A. Πεταλάς (Fourlis): «Είδαμε την ύφεση να βαθαίνει από το δ' τρίμηνο του 2016»

Της Στεφανίας Σούκη

«Η ανακοίνωση της ύφεσης στην ελληνική οικονομία από την ΕΛΣΤΑΤ για το τελευταίο τρίμηνο του 2016 δεν ήταν έκπληξη για εμάς γιατί τους τελευταίους μήνες βλέπαμε, ως βαρόμετρο, την πτώση της κατανάλωσης μέσα από τα καταστήματά μας- σημάδι ότι βαθαίνει η κρίση. Το πρώτο δίμηνο του 2017 ήταν ακόμη πιο δύσκολο, ωστόσο με το βλέμμα στο υπόλοιπο του έτους, θέλουμε να είμαστε αισιόδοξοι και θεωρούμε ότι μόλις η αβεβαιότητα μειωθεί θα έρθουν καλύτερες μέρες».

Τάδε έφη χθες κατά τη διάρκεια

της παρουσίασης του ομίλου Fourlis στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών ο διευθύνων σύμβουλος κ. Απόστολος Πεταλάς, προσθέτοντας ότι το τελευταίο τρίμηνο του 2016 ήταν κακό στην Ελλάδα και αυτή η κατάσταση συνεχίζεται και το πρώτο τρίμηνο. «Εκτός από την αβεβαιότητα, στην ελληνική αγορά παίζει μεγάλο ρόλο και η υπερφορολόγηση, η οποία τελικά στερεί από την κατανάλωση. Επιπλέον, ο φετινός χειμώνας ήταν ιδιαίτερα δύσκολος από πλευράς καιρικών συνθηκών- δεν είναι τυχαίο ότι οι πετρελαϊκές εταιρείες είχαν αύξηση 50%- άρα ένα μέρος του εισοδήματος των καταναλωτών πήγε για τη θέρμανση. Το διάστημα Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου είδαμε ακόμη χαμηλότερη κατανάλωση, ενώ ο Μάρτιος βελτιώθηκε μεν λίγο, ωστόσο το μόνο που θεωρούμε ότι έχει αλλάξει προς το καλύτερο είναι οι... καιρικές συνθήκες»

Ως αποτέλεσμα λοιπόν κι ειδικότερα όσον αφορά την πορεία του ομίλου, στην Ελλάδα προβλέπεται πτώση για το πρώτο τρίμηνο του 2017, η οποία όμως εξισορροπείται σε μεγάλο βαθμό από τις υπόλοιπες αγορές (Ρουμανία, Βουλγαρία, Κύπρο και Τουρκία) όπου δραστηριοποιείται ο όμιλος μέσω των ΙΚΕΑ και Ιntesport. Η πτώση έρχεται σε συνέχεια των μεγάλων προκλήσεων και διακυμάνσεων που αντιμετώπισε ο όμιλος στη χώρα μας το 2016, όπως και στην Τουρκία, η οποία είχε επίσης μεγάλες αναταράξεις πέρυσι, ενώ και η Κύπρος έχει κάνει μεν βήματα στην οικονομία, ωστόσο η κατανάλωση συνεχίζει να δέχεται πιέσεις. «Οι δύο χώρες που έχουν ξεφύγει, προς το καλύτερο, είναι η Ρουμανία και η Βουλγαρία», ανέφερε ο κ. Πεταλάς.

Επιχειρώντας έναν απολογισμό της περασμένης χρονιάς ο ίδιος επεσήμανε ότι το 2016 ο όμιλος Φουρλή κατάφερε να γίνει μία καλύτερη, μεγαλύτερη και ισχυρότερη εταιρεία, ενώ τόσο η ΙΚΕΑ όσο και η Ιntersport κέρδισαν μερίδια αγοράς. «Θα τηρήσουμε τη δέσμευσή μας για επιστροφή, μετά από μία πενταετία, στη μερισματική πολιτική με σχετική πρόταση στη γενική συνέλευση τον ερχόμενο Ιούνιο, για διανομή 0,10 ευρώ (ιδανικά) ανά μετοχή, μέσω της διανομής μερίσματος ή της επιστροφής κεφαλαίου».

Οι επενδύσεις του ομίλου το 2016 ανήλθαν στα 10,6 εκατ. ευρώ, κεφάλαια τα οποία διατέθηκαν για ανακαινίσεις και λειτουργία νέων καταστημάτων και συγκεκριμένα επτά νέων Intersport και δύο The Athlete's Foot. Ο όμιλος διαθέτει σήμερα συνολικά 113 καταστήματα Intersport, με το σχεδιασμό για φέτος να κάνει λόγο για τουλάχιστον πέντε νέα καταστήματα σε όλες τις αγορές όπου δραστηριοποιείται η εταιρεία, ενώ ο συνολικός στόχος για την αλυσίδα παραμένει η λειτουργία 160 και πλέον καταστημάτων. Οπως ανέφερε η διοίκηση, «στην ελληνική αγορά ανοίγουν, λόγω κρίσης, καταστήματα σε πολύ καλά σημεία σε περιοχές, οι οποίες προ κρίσης θα ήταν απαγορευτικές λόγω υψηλών ενοικίων και καταβολής «αέρα». Ενδεικτικά, στην οδό Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη άνοιξε προ ημερών ένα νέο The Athlete's Foot ενώ και στην Σταδίου κοντά στο Σύνταγμα πρόκειται να ανοίξει ένα πολύ μεγάλο Intersport πρίν το Πάσχα. Εν μέσω του γενικότερου οικονομικού κλίματος, τα ...καλά νέα για τον όμιλο είναι το ότι το πρώτο τρίμηνο κάθε έτους είναι αυτό με τις χαμηλότερες πωλήσεις, άρα αν βελτιωθεί το κλίμα με το κλείσιμο της αξιολόγησης θα έχουμε την ευκαιρία να βελτιώσουμε τις επιδόσεις της ελληνικής αγοράς στο υπόλοιπο του έτους».

«Στα χρόνια της κρίσης κάναμε μία μεγάλη αναδιάρθρωση με έξοδο από δραστηριότητες που δεν απέδιδαν κι έχουμε συγκεντρωθεί τώρα σε δραστηριότητες οι οποίες έχουν μικρότερο κίνδυνο. Δεδομένου ότι ευθύνη της διοίκησης είναι να βλέπει σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, συνεργαζόμαστε με μία μεγάλη βρετανική εταιρεία συμβούλων, ώστε να εξετάσουμε τις τάσεις στο λιανεμπόριο κι επιπλέον αν υπάρχουν χώρες όπου θα μπορούσαμε να επεκταθούμε μέσα από την ΙΚΕΑ και την Intersport, δεδομένου ότι πλέον έχουμε τη σχετική εμπειρία. Εξ' ού κι έχουμε ονομάσει το σχεδιασμό για τα επόμενα χρόνια ως ...Mission 2025».

O επικεφαλής του ομίλου επεσήμανε ακόμη ότι το μεγάλο στοίχημα για την Ελλάδα είναι η επιστροφή στην... κανονικότητα και τη βεβαιότητα για την πορεία της χώρας, γεγονός το οποίο θα έχει θετικό αντίκτυπο και στις επιχειρήσεις. Ενδεικτικά, όπως ανέφερε, στην περίπτωση που αρθεί η αβεβαιότητα, ο κλάδος του οικιακού εξοπλισμού, όπου δραστηριοποιείται ο όμιλος μέσω των ΙΚΕΑ και έχει καταρρεύσει μέσα στην κρίση, θα μπορούσε να διπλασιαστεί ως ποσοστό επί του ΑΕΠ. Σημειωτέον ότι το μέσο καλάθι στο ΙΚΕΑ έχει μειωθεί σε ποσοστό 30% μέσα στην κρίση.
Ως προς τις αποδόσεις ανά γεωγραφική περιοχή, τα κέρδη προ φόρων, τόκων κι αποσβέσεων πλέον προέρχονται σε μεγαλύτερο ποσοστό (52%) από το εξωτερικό και λιγότερο από την Ελλάδα, η οποία ωστόσο συνεισφέρει περισσότερο ως προς τα έσοδα (σε ποσοστό σχεδόν 64%). Γεγονός, το οποίο, όπως ανέφερε η διοίκηση, στην περίπτωση που βελτιωθούν οι επιδόσεις της ελληνικής αγοράς υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω ενίσχυση της κερδοφορίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα