ΚΕΠΕ: Πώς η Ελλάδα μπορεί να προσελκύσει το outsourcing πολυεθνικών

Της Κατερίνας Καραμούτσου

Η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει κέντρο προσέλκυσης του outsourcing πολυεθνικών και να ενισχύσει έτσι την οικονομία της, υποστηρίζει το ΚΕΠΕ σε ειδική ανάλυση του στο τελευταίο δελτίο για τις οικονομικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία που καταρτίζει κάθε τέσσερις μήνες.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης, Θεόδωρο

Τσέκερη και Γεωργία Σκίντζη, η χώρα μας έχει δυνατότητες μεγαλύτερης συμμετοχής στις «παγκόσμιες αλυσίδες αξίας», όπως ονομάζονται, καθώς διαθέτει αρκετά από τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά, όπως η πολιτιστική συμβατότητα, το αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο αναφορικά με την προστασία προσωπικών δεδομένων και την προστασία πνευματικών δικαιωμάτων. Παράλληλα, γίνονται προσπάθειες ανάπτυξης κι εκσυχρονισμού των δομών, με στόχο τη διευκόλυνση του διεθνούς εμπορίου, τόσο σε επίπεδο υπηρεσιών (τελωνεία κ.ά.) όσο και σε επίπεδο υποδομών (λιμάνια, οδικό δίκτυο κ.ά.).

Παρ' όλα αυτά εξακολουθούν και υπάρχουν σημαντικά μειονεκτήματα τα, σύμφωνα με τους αναλυτές του ΚΕΠΕ. Το πρώτο είναι η η αστάθεια του οικονομικού περιβάλλοντος, λόγω της οικονομικής κρίσης. Κάτι που μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά για τις επιχειρήσεις του εξωτερικού. Παράλληλα το ισοζύγιο της χώρας εμφανίζεται ελλειμματικό, γεγονός που αντανακλά την περιορισμένη ανταγωνιστικότητας της χώρας. Πρόκειται κατ' ουσία για δύο παράγοντες που αποτελούν την κύρια στόχευση του προγράμματος προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο του προγράμματος χρηματοδοτικής υποστήριξης.

Σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΠΕ ο κυριότερος κλάδος εξαγωγικής προστιθέμενης αξίας της ελληνικής οικονομίας στις παγκόσμιες αλυσίδες αξίας είναι ο κλάδος των μεταφορών (ιδιαίτερα των θαλάσσιων μεταφορών εμπορευμάτων) και της αποθήκευσης, ενώ ακολουθούν με διαφορά οι κλάδοι του χονδρικού και λιανικού εμπορίου, και του ηλεκτρισμού. Τις κυριότερες χώρες εξαγωγής αποτελούν η Γερμανία, η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Αντίστοιχα, ο κυριότερος εισαγωγικός κλάδος της ελληνικής οικονομίας στις παγκόσμιες αλυσίδες αξίας είναι επίσης αυτός των μεταφορών και της αποθήκευσης, ενώ ακολουθούν με διαφορά οι κλάδοι των πετρελαιοειδών προϊόντων και των βασικών μετάλλων.

Η συμμετοχή της Ελλάδας στις παγκόσμιες αλυσίδες αξίας ακολούθησε αυξητική τάση τα προηγούμενα χρόνια (περίοδος 1995-2011). Συγκεκριμένα, η Ελλάδα αύξησε κατά 9,8% τη συμμετοχή της, μια αύξηση μεγαλύτερη από την αντίστοιχη των ανεπτυγμένων χωρών (8%), αν και μικρότερη από την αντίστοιχη των αναπτυσσόμενων χωρών (13,1%).

Για την βελτίωση της θέσης της χώρας μας και την εξέλιξη της σε ένα κέντρο προσέλκυσης του outsourcing πολυεθνικών οι συντάκτες της έρευνες, πέραν των δύο κύριων ζητημάτων, της σταθερότητας και της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας, υπογραμμίζουν πως μπορούν να υπάρξουν σημαντικές βελτιωτικές κινήσεις. Πρώτα απ' όλα η βελτίωση των δικτύων των μεταφορών και της εφοδιαστικής μέριμνας, που θα ενισχύσουν τον ρόλο της χώρας στις αλυσίδες αξίας της ευρύτερης περιοχής. Έπειτα είναι η αναβάθμιση των υποδομών τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής, σε συνδυασμό με τις υποδομές γνώσης και καινοτομίας. Τέλος είναι η δημιουργία επιχειρηματικών clusters μέσω διαφόρων χρηματοδοτικών εργαλείων και κινήτρων.

Keywords
Τυχαία Θέματα