Καστέλι: Στην επόμενη φάση ο διαγωνισμός με Τέρνα - GMR



Της Μαριάννας Τζάννε

Στην επόμενη φάση του διαγωνισμού που περιλαμβάνει τον τεχνικό έλεγχο του φακέλου, περνά το έργο παραχώρησης για το αεροδρόμιο στο Καστέλι μετά την θετική γνωμοδότηση της επιτροπής αξιολόγησης. Η πρώτη φάση του διαγωνισμού διήρκησε πάνω από τέσσερις μήνες, διάστημα που χαρακτηρίστηκε ασυνήθιστα μεγάλο, ωστόσο η Επιτροπή έκρινε ότι η κοινοπραξία Τέρνα και η Ινδική GMR, πληρούν τις προϋποθέσεις για να προχωρήσει ο διαγωνισμός στο επόμενο στάδιο που είναι η τεχνική αξιολόγηση και εν συνεχεία η αποσφράγιση της οικονομικής προσφοράς.

Το

γκρουπ της Τέρνα με τους Ινδούς ήταν η μοναδική προσφορά που κατατέθηκε μετά από αλλεπάλληλες αναβολές στο διαγωνισμό για το Καστέλι, παρά την δυσφορία των Γάλλων της Vinci αλλά και άλλων ενδιαφερόμενων που ζητούσαν παράταση του διαγωνισμού και τελικά αποσύρθηκαν από την διαγωνιστική διαδικασία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η υπόθεση στο Καστέλι έφτασε από τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί ως το Μέγαρο Μαξίμου. Το υπουργείο Υποδομών όμως, σταθμίζοντας τις μεγάλες καθυστερήσεις και τις συνεχείς αναβολές έκρινε τον περασμένο Οκτώβριο ότι το έργο μπορεί να προχωρήσει έστω και με ένα ανάδοχο, πρακτική ευρέως διαδεδομένη στους διαγωνισμούς του ΤΑΙΠΕΔ, όχι όμως και στα δημόσια έργα. Με βάση τις εκτιμήσεις, ο διαγωνισμός δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν τα τέλη του χρόνου.

Η κατασκευή του έργου αναμένεται να φτάσει τα 850 εκ. ευρώ ενώ για τις απαλλοτριώσεις έχει εκτιμηθεί ότι θα απορροφηθούν περί τα 100 εκατ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα