ΕΚΤ: Σταματά την παροχή φθηνών δανείων προς τράπεζες;

Δεν είναι στα σχέδια της ΕΚΤ να ανακοινώσει νέο γύρο παροχής μακροπρόθεσμων δανείων με το τρέχον επιτόκιο αναχρηματοδότησης προς τις τράπεζες, μεταδίδει το Bloomberg, επικαλούμενο πηγές με γνώση όσων θα συζητηθούν κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας.

Όπως αναφέρουν, η παροχή φθηνών

δανείων (TLTRO) δεν αναμένεται να ανανεωθεί προς το παρόν, ωστόσο, όπως σημειώνει το πρακτορείο, αυτή η στάση μπορεί και να αλλάξει κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των μελών της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη. Εκπρόσωπος της ΕΚΤ, πάντως, αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες.

Η παροχή TLTROs ξεκίνησε το 2014 και προβλέπει την παροχή δανείων με το τρέχον επιτόκιο αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ για διάστημα τεσσάρων ετών προς τις τράπεζες, με την προϋπόθεση ότι μπορούν να αποδείξουν πως αυξάνουν τον δανεισμό προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Οι τράπεζες της Ευρωζώνης έχουν δανειστεί 570 δισ. ευρώ μέχρι στιγμής με μηδενικό επιτόκιο το οποίο θα μπορούσε να μειωθεί και να γίνει αρνητικό. Η απόφαση να μην ανανεωθεί η παροχή των TLTROs σίγουρα θα απογοητεύσει κάποιες εξ αυτών. Η τελική απονομή δανείων υπό το τρέχον πρόγραμμα έχει προγραμματιστεί για τις 23 Μαρτίου.

Σύμφωνα με τον γενικό δ/ντή της ιταλικής ένωσης τραπεζών, Giovanni Sabatini, «τα TLTROs έχουν βοηθήσει τις τράπεζες να μειώσουν τα χρηματοδοτικά κόστη». Όπως προσθέτει, οι κανόνες της ΕΕ που απαιτούν τη σταδιακή δημιουργία μαξιλαριών από τίτλους που θα απορροφούν τις ζημιές «πιθανότατα θα προκαλέσουν αύξηση του κόστους χρηματοδότησης για όλες τις τράπεζες, άρα η επέκταση των TLTRO θα βοηθήσει στο να διατηρηθούν αυτά τα χρηματοδοτικά κόστη χαμηλότερα». Πάντως τα τρία τέταρτα των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg, εκτιμούν ότι σήμερα δεν θα ανακοινωθεί νέος γύρος παροχής TLTROs.

Σε κάθε περίπτωση, το πρόγραμμα παροχής φθηνών δανείων προς τις τράπεζες, μπορεί να ανανεωθεί αν επιδεινωθούν οι συνθήκες.

Keywords
Τυχαία Θέματα