Ιταλία: Ο «γενναίος και υπεύθυνος» προϋπολογισμός που δεν δέχονται ΕΕ και αγορές

Η αντισυστημική κυβέρνηση της Ιταλίας ανακοίνωσε τη νέα της στρατηγική για την οικονομική πολιτική: μια στρατηγική «υπεύθυνη και γενναία» όπως τη χαρακτήρισε, την οποία όμως δεν δέχονται ακόμα η ΕΕ και οι αγορές.

Το απόγευμα της Πέμπτης, η κυβέρνηση της Ρώμης παρουσίασε τους τελικούς στόχους του προϋπολογισμού για τα επόμενα χρόνια. Η κυβέρνηση περικόπτει τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη και αυξάνει τις δαπάνες, παρά τις αντιδράσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων. Το υπουργικό συμβούλιο ξεκαθάρισε πάντως ότι οι δαπάνες δεν

θα περιλαμβάνουν μόνο μέτρα κοινωνικής ανακούφισης αλλά και επενδύσεις.

Σε κάθε περίπτωση, σύσσωμη η ιταλική κυβέρνηση προασπίζεται σθεναρά το σχέδιο του προϋπολογισμού που έχει καταρτίσει, με τον αντιπρόεδρο της ιταλικής κυβέρνησης Λουίτζι Ντι Μάιο να δηλώνει σήμερα, σύμφωνα με το Reuters, ότι αν αναγκαστεί να διαλέξει, θα προτιμήσει να υπερασπιστεί τον ιταλικό λαό από το να υποκύψει στις αγορές.

Από την πλευρά του ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Τζιοβάνι Τρία, με επιστολή που απέστειλε την Πέμπτη στην Κομισιόν, αναφέρει: «όπως έχουμε αναφέρει σε πολλές περιπτώσεις, ο προϋπολογισμός που ετοιμαζόμαστε να υποβάλλουμε είναι γενναίος και υπεύθυνος, επικεντρώνεται δε στην ανάπτυξη και την ευημερία των πολιτών».

Ωστόσο, όπως αναφέρουν σήμερα δύο ιταλικές εφημερίδες, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι συναντήθηκε την Τετάρτη με τον Ιταλό πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα και του επεσήμανε τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την αρνητική αντίδραση των αγορών στον νέο προϋπολογισμό της χώρας.

Χθες, η Ρώμη περιέκοψε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη στο 1,2% για φέτος από 15% που προέβλεπε προηγουμένως. «Λόγω δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων και χαμηλότερης φορολογίας σε μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και στους αυταπασχολούμενους» η ανάπτυξη αναμένεται στο 1,5% το 2019, στο 1,6% το 2020 και στο 1,4% το 2021.

Οι χαμηλότερες προβλέψεις για την ανάπτυξη είχαν ως συνέπεια να υποχωρήσει ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB, ενώ τα κόστη δανεισμού της Ιταλίας σημείωσαν ελαφρά άνοδο. Κι αυτό γιατί οι επενδυτές ανησυχούν πως ένας ρυθμός ανάπτυξης 1% και οι αυξημένες δαπάνες θα θέσουν την Ιταλία σε κίνδυνο, καθώς έχει το δεύτερο υψηλότερο χρέος στην Ευρώπη, μετά την Ελλάδα.

Οι στόχοι της ιταλικής κυβέρνησης για το χρέος ανέρχονται σε 130% δείκτη χρέους προς ΑΕΠ για το 2018, 130% για το 2019, 128,1% για το 2020 και 126% για το 2021.

Με τον προϋπολογισμό έτοιμο, τώρα έρχεται η ώρα των Βρυξελλών προκειμένου να αναλύσει και να διατυπώσει τη γνώμη της πριν τα τέλη Νοεμβρίου.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν εκφράσει τις επιφυλάξεις τους δεδομένου ότι το σχέδιο δαπανών για το 2019 είναι τρεις φορές υψηλότερο από εκείνο που είχε καταρτίσει η προηγούμενη κυβέρνηση της Ιταλίας.

Χαρακτηριστικά, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί ανέφερε πως ο προϋπολογισμός φαίνεται να είναι «εκτός ορίων» των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων.
Μια απάντηση πάντως έλαβε σήμερα από τον επικεφαλής της Λέγκας και αντιπρόεδρο της ιταλικής κυβέρνησης, Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος είπε πως «Γιούνκερ και Μοσκοβισί έχουν καταστρέψει την Ευρώπη».

Όπως όλα δείχνουν μια σφοδρή σύγκρουση δηλώσεων – προς το παρόν – μεταξύ Ιταλίας και Ευρώπης είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Keywords
Τυχαία Θέματα