Στον Κογκολέζο Ντένις Μουκουέγκε και τη Νάντια Μουράντ της φυλής Γιαζίντι το Νόμπελ Ειρήνης

Στον γυναικολόγο Ντένις Μουκουέγκε από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, που εδώ και χρόνια φροντίζει θύματα ομαδικών βιασμών, και την Νάντια Μουράντ, μέλος της φυλής των Γιαζίντι, όμηρο των τζιχαντιστών του ISIS, απονέμεται το φετινό Νόμπελ Ειρήνης, όπως ανακοίνωσε η νορβηγική Επιτροπή.

BREAKING NEWS:
The Norwegian Nobel

Committee has decided to award the Nobel Peace Prize for 2018 to Denis Mukwege and Nadia Murad for their efforts to end the use of sexual violence as a weapon of war and armed conflict. #NobelPrize #NobelPeacePrize pic.twitter.com/LaICSbQXWM

— The Nobel Prize (@NobelPrize) 5 Οκτωβρίου 2018

Ο 63χρονος γιατρός έχει ιδρύσει μια κλινική στο Μπουκάβου και έχει φροντίσει εκεί χιλιάδες θύματα ομαδικών βιασμών. Η ανοιχτή κριτική του κατά των επιθέσεων από ένοπλες οργανώσεις σε γυναίκες αλλά και κατά της ατιμωρησίας τον έχει κάνει στόχο απειλών για τη ζωή του. Το 2012 μάλιστα γλίτωσε από μία απόπειρα δολοφονίας. Το 2014 τιμήθηκε για το έργο του από το Ευρωκοινοβούλιο με το βραβείο Ζαχάρωφ.

Η Νάντια Μουράντ ήταν θύμα σεξουαλικής δουλείας του Ισλαμικού Κράτους η οποία μαζί με την Λαμίγια Χατζί Μπασάρ επέζησε και έγινε εκπρόσωπος των γυναικών που έχουν υποστεί σεξουαλική βία από το Ισλαμικό Κράτος. Είναι δημόσια υποστηρικτής της κοινότητας των Γεζίντι του Ιράκ, μιας θρησκευτικής μειονότητας κατά της οποίας οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους έχουν εξαπολύσει εκστρατεία γενοκτονίας και της έχει απονεμηθεί το Βραβείο Ζαχάρωφ το 2016.

«Και οι δύο έθεσαν σε κίνδυνο την προσωπική τους ασφάλεια αγωνιζόμενοι με θάρρος κατά των εγκλημάτων πολέμου και διασφαλίζοντας δικαιοσύνη για τα θύματα», ανακοίνωσε η νορβηγική Επιτροπή του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης.

Η Επιτροπή δεν κατόρθωσε να επικοινωνήσει με τους δύο βραβευόμενους για να τους ενημερώσει. «Εάν παρακολουθούν, τα συγχαρητήριά μου από καρδιάς», δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Η απονομή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης, που συνοδεύεται από ποσόν ύψους 1 εκατομμυρίου δολαρίων, θα πραγματοποιηθεί κατά την διάρκεια τελετής στο Οσλο στις 10 Δεκεμβρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα