Ισραήλ: Ετοιμάζει την πρώτη του διαστημική αποστολή στο φεγγάρι

Την πρώτη του διαστημική αποστολή στο φεγγάρι θα στείλει το Ισραήλ τον Δεκέμβριο.

Ένα ιδιωτικό ισραηλινό μη κερδοσκοπικό ίδρυμα που φέρει την ονομασία SpaceIL ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες τα σχέδια του για την εκτόξευση το πρώτου διαστημικού σκάφους της χώρας στο φεγγάρι, για το Δεκέμβριο του 2018, ούτως ώστε να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τη φήμη του Ισραήλ στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας, το οποίο είναι ένα ιδιαίτερα σπουδαίο κατόρθωμα αν αναλογιστεί κανείς το μικρό πληθυσμό της χώρας.

Το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο, θα ζυγίζει περίπου 585

κιλά κατά την εκτόξευση του, και εκτιμάται πως θα προσγειωθεί στο φεγγάρι στις 13 Φεβρουαρίου 2019, φυσικά αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, δήλωσαν οι διοργανωτές το SpaceIL στους δημοσιογράφους.

Η διαστημική αποστολή θα ξεκινήσει μέσω ενός πυραύλου που θα κατασκευαστεί από την SpaceX του Αμερικανού επιχειρηματία Elon Musk και η αποστολή του θα περιλαμβάνει έρευνα για το μαγνητικό πεδίο του φεγγαριού.

Ωστόσο, το πρώτο του καθήκον θα είναι να φυτέψει μια ισραηλινή σημαία στο φεγγάρι, ανέφεραν οι διοργανωτές, έτσι ώστε να αφήσει το στίγμα του Ισραήλ στο διάστημα.
Το έργο ξεκίνησε στο πλαίσιο του Google Lunar XPrize, το οποίο προσέφερε βραβεία ύψους 30 εκατομμυρίων δολαρίων (25 εκατομμύρια ευρώ) για να ενθαρρύνει τους επιστήμονες και τους επιχειρηματίες να δημιουργήσουν διαστημικές αποστολές που θα προσγειωθούν στο φεγγάρι, με σχετικά χαμηλό κόστος.

Το SpaceIL που δεν κατάφερε να πάρει τελικά αυτή την σημαντική χρηματοδότηση θα συνεργαστεί με την κρατική υπηρεσία Israel Aerospace Industries.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο διαγωνισμός της Google έληξε τον Μάρτιο, ωστόσο κανένας από τους συμμετέχοντες δεν υλοποίησε το στόχο του, αλλά η ομάδα του Ισραήλ υποσχέθηκε να ολοκληρώσει το σκοπό της και μάλιστα τη φετινή χρονιά.

Η συγκεκριμένη ιδιωτική πρωτοβουλία αναμένεται να κοστίσει περίπου 95 εκατομμύρια δολάρια, υποστηριζόμενη σε μεγάλο βαθμό από τον Ισραηλινό δισεκατομμυριούχο Morris Kahn.

Keywords
Τυχαία Θέματα