Άλλο η σουηδική κορόνα, άλλο η νορβηγική κορώνα!

Εκτός από τα ονόματά τους που μοιάζουν (Swedish krona, Norwegian krone), τα νομίσματα της Σουηδίας και της Νορβηγίας έχουν ελάχιστα κοινά στοιχεία.

Η σουηδική κορόνα έχει τη χειρότερη εμφάνιση έναντι του ευρώ μεταξύ των δέκα σχετικών νομισμάτων του τρέχοντος έτους, ενώ η νορβηγική κορώνα ηγείται της ομάδας, αποτιμώμενη περισσότερο από 4% (πάνω από το ευρώ). Αυτό το χάσμα είναι απίθανο να περιοριστεί σύντομα, δεδομένου ότι η νομισματική πολιτική

στις δύο χώρες εξακολουθεί να διαμορφώνεται υπέρ της κορώνας της Νορβηγίας, ενώ το νόμισμα της Σουηδίας είναι πιο ευάλωτο στις παγκόσμιες εμπορικές συγκρούσεις, ανέφεραν οι αναλυτές.

"Η απόκλιση των krone - krona το 2018 ήταν ξεκάθαρη, και μάλιστα για καλό λόγο", δήλωσε ο Viraj Patel, στρατηγικός αναλυτής νομισμάτων της ING Groep NV στο Λονδίνο. "Η ισορροπία των κινδύνων για την κορόνα της Σουηδίας ξεπερνά τη νομισματική πολιτική, οι εξελίξεις στο εξωτερικό εμπόριο έχουν μεγαλύτερη σημασία, ενώ η πολιτική της Νορβηγίας και η πολιτική της Norges Bank είναι περισσότερο εγχώρια εστιασμένη".

Η πολιτική της σουηδικής Riksbank είναι πιο «συγχρονισμένη» με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία φαίνεται απίθανο να αυξήσει τα επιτόκια πριν το δεύτερο εξάμηνο του 2019, δήλωσε ο Patel. Αντίθετα, η Norges Bank "έχει κάνει το βήμα να επικεντρωθεί σε εγχώριους παράγοντες, οι οποίοι σαφώς πιέζουν για μια αύξηση των επιτοκίων", είπε.

Η κορώνα της Νορβηγίας άγγιξε τα 9,3867 ευρώ ανά ευρώ την Τρίτη, που είναι το υψηλότερο επίπεδο της σε περισσότερο από οκτώ μήνες, δεδομένου ότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό διατήρησαν σταθερές τις προοπτικές αύξησης των επιτοκίων της Norges Bank το Σεπτέμβριο. Η κορόνα της Σουηδίας, η οποία υποχώρησε περισσότερο από το 4% έναντι του κοινού νομίσματος της Ευρώπης φέτος, υποχώρησε περαιτέρω την Πέμπτη, καθώς τα στοιχεία για τον πληθωρισμό ήταν λίγο κάτω από τις προβλέψεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα