Ισπανία: Νέες εθνικές εκλογές για τις 26 Ιουνίου προκήρυξε ο Βασιλιάς Φελίπε

Την επαναπροκήρυξη εκλογών μετά την αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης αποφάσισε ο Βασιλιάς της Ισπανίας Φίλιππος. Οι κάλπες θα στηθούν στις 26 Ιουνίου, μόλις τρεις ημέρες μετά το δημοψήφισμα στη Βρετανία για την έξοδο ή όχι της χώρας απ' την ΕΕ.

Η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης βρίσκεται σε πολιτικό αδιέξοδο από τα τέλη Δεκεμβρίου, όταν οι εκλογές ανέδειξαν ένα κατακερματισμένο

κοινοβούλιο.

Η μεγαλύτερη προσπάθεια για σύσταση κυβέρνησης έγινε από τους Σοσιαλιστές, όμως παρά τις αλλεπάλληλες επαφές ο πρόεδρος του κόμματος Πέδρο Σάντσες δεν μπόρεσε να βρει τη χρυσή τομή που θα επέτρεπε τρικομματική συμμαχία με τους αριστερούς Podemos και τους κεντρώους Ciudadanos.

Οι δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου έδειξαν ένα προβάδισμα του Λαϊκού Κόμματος της Δεξιάς, αλλά χωρίς απόλυτη πλειοψηφία, ενώ και οι Podemos συσπείρωσαν τους οπαδούς τους. Κατά συνέπεια μετά τις νέες εκλογές η ακυβερνησία πιθανότατα να συνεχιστεί με ότι συνεπάγεται για την οικονομία της Ευρωζώνης καθώς μιλάμε για την 4η μεγαλύτερη οικονομία της.

Οι Σοσιαλιστές έρχονται δεύτεροι στη δημοσκόπηση με 20,3% (από το 22% των εκλογών) και οι Podemos τρίτοι με 18,1% (από 20,7%). Στην τέταρτη θέση παραμένει το Ciudadanos, με 16,9%, παρουσιάζοντας άνοδο σε σύγκριση με το εκλογικό ποσοστό του (13,9%).

Keywords
Τυχαία Θέματα