Σημαντικές απώλειες στην Ευρώπη

Απώλειες καταγράφουν τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς οι επενδυτές περιμένουν χειρότερα οικονομικά αποτελέσματα κυρίως από τις τράπεζες. Ήδη τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η UBS συνηγορούν υπέρ αυτής της θέσης με αποτέλεσμα να έχουν ενεργοποιηθεί πωλητές.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 καταγράφει απώλειες 0,4%. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχωρεί 0,8%, ο CAC 40 στο Παρίσι 1,35% και ο DAX

στη Φρανκφούρτη 1,7%. Την ίδια ώρα ο FTSE MIB στο Μιλάνο 1,25% και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη 1,5%.

Η μετοχή της UBS υποχωρεί σχεδόν 4% έπειτα απ' την ανακοίνωση αποτελεσμάτων υποδεέστερων των εκτιμήσεων των αναλυτών. Απώλειες 3,5% και για την γερμανική Commerzbank λόγω των χειρότερων αποτελεσμάτων. Αντίθετα HSBC και BNP καταγράφουν κέρδη άνω του 2% μετά τα καλύτερα των εκτιμήσεων οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν.

Απ' τις 20 Απριλίου, που οι ευρωπαϊκές μετοχές κατέγραψαν υψηλό τριών μηνών, το ανοδικό μομέντουμ περιορίστηκε στην Ευρώπη με τον πανευρωπαϊκό δείκτη να διευρύνει τις απώλειες του καθώς το ισχυρότερο ευρώ και τα μεικτά εταιρικά αποτελέσματα προκάλεσαν τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες την περασμένη εβδομάδα εδώ και τρεις μήνες.

Πλέον οι επενδυτές έχουν επικεντρωθεί στα αποτελέσματα των εταιρειών προκειμένου να χαράξουν τη στρατηγική τους των επόμενων εβδομάδων. Οι αναλυτές έχουν υποβαθμίσει τις εκτιμήσεις τους για την κερδοφορία των επιχειρήσεων που μετέχουν στον δείκτη Stoxx Europe 600, αντιστρέφοντας την προηγούμενη θέση τους που έκανε λόγο για αύξηση.

Μεταξύ των υπολοίπων μετοχών που είναι σήμερα ενεργές λόγω των ανακοινώσεων αποτελεσμάτων είναι αυτή της BMW που υποχωρεί 2%, της Aberdeen Asset Management με απώλειες 5% μετά την κοινοποίηση ότι απώλεσε από τη διαχείριση της 7,6 δισ στερλίνες στο πρώτο τρίμηνο της χρονιάς.

Στην αγορά συναλλάγματος η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου ενισχύεται κατά 0,30% και βρίσκεται στα 1,1560 με το σήμα σταθερά σε strong buy.

Στην αγορά εμπορευμάτων σημαντικά κέρδη 1,16% πραγματοποιεί η τιμή του πετρελαίου η οποία διαπραγματεύεται στα $45,30/βαρέλι. Η τιμή του χρυσού ενισχύεται κατά 0,32% και βρίσκεται στα $1,300/ουγγιά με το σήμα σε strong buy, ευνοούμενη κυρίως από τη διολίσθηση του δολαρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα