Ισχυρές πιέσεις στην τουρκική λίρα

Η τουρκική κεντρική τράπεζα προχώρησε σε ενίσχυση της τουρκικής λίρας σήμερα μετά τη διολίσθησή της σε νέα ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου, χαμηλώνοντας το ανώτατο όριο του ξένου συναλλάγματος που μπορούν να χρησιμοποιούν οι τράπεζες για την τήρηση του υποχρεωτικού ορίου αποθεματικών τους.

Η λίρα έχει υποχωρήσει κατά 11% έναντι του δολαρίου φέτος, ωστόσο ανέκαμψε

ελαφρώς στα 4,25 δολάρια από 4,27 μετά τις ανακοινώσεις. Την Παρασκευή είχε φτάσει στα 4,2901 δολάρια.

Για τις μεγάλες απώλειες στην τουρκική λίρα ευθύνονται οι ανησυχίες για την ικανότητα της Κεντρικής Τράπεζας να τιθασεύσει τον διψήφιο πληθωρισμό ενόψει και των πρόωρων εκλογών στις 24 Ιουνίου που αυξάνουν την πολιτική αβεβαιότητα.

Περαιτέρω απώλειες σημειώνουν όμως γενικά τα νομίσματα αναδυόμενων αγορών, μετά τη χειρότερη εβδομάδα της τελευταίας χρονιάς. Στις πρωινές ώρες διαπραγμάτευσης ο δείκτης JPMorgan αναδυόμενων αγορών υποχωρεί 0,29%.

Οι αναδυόμενες αγορές ήταν υπό «έντονες πιέσεις την προηγούμενη εβδομάδα», σημειώνει ο Marc Chandler, παγκόσμιος επικεφαλής στρατηγικής της Brown Brothers Harriman.
Την ίδια ώρα, προβλήματα παρουσιάζουν αρκετές αναδυόμενες αγορές. Η Αργεντινή αντιμετωπίζει κρίση εμπιστοσύνης, με τους επενδυτές να ανησυχούν ότι ακόμη και η αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα στο 40% σε μόλις επτά μέρες, μπορεί να μην είναι αρκετή για να σταματήσει τον πληθωρισμό.

Στην Τουρκία ο πληθωρισμός βρίσκεται άνω του 10% σε ετήσια βάση, υπερδιπλάσιος του στόχου της κεντρικής τράπεζας.

Keywords
Τυχαία Θέματα