Ιρλανδία: Κάνει IPO στην τράπεζα που την έσπρωξε σε διεθνή διάσωση

Η AIB αποτιμάται στα 13 δισ. ευρώ μετά την κρατικοποίησή της κατά την κορύφωση της κρίσης το 2010.

Η ανάκαμψη της Ιρλανδίας μετά από τη μεγαλύτερη ίσως τραπεζική κρίση στην ιστορία της, εισέρχεται σε νέα φάση μετά την ανακοίνωση από την κυβέρνηση του Δουβλίνου ότι ξεκινά IPO στην Allied Irish Banks, μια από τις ιρλανδικές τράπεζες, η κατάρρευση

της οποίας έσπρωξε τη χώρα σε πρόγραμμα διεθνούς διάσωσης.

Σε ανακοίνωση του χρηματιστηρίου την Τρίτη τη νύχτα, το ιρλανδικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι προχωρά στην πώληση μεριδίου 25% που κατέχει στην τράπεζα στο χρηματιστήριο της Ιρλανδίας και του Λονδίνου. Αυτή αναμένεται να είναι και η μεγαλύτερη δημόσια προσφορά στο Ηνωμένο Βασίλειο τα τελευταία 20 χρόνια.

Οι αναλυτές αποτιμούν την τράπεζα σε περίπου 12 με 13 δισ. ευρώ, αρκετά κάτω από τα σχεδόν 21 δισ. ευρώ που επένδυσε το ιρλανδικό κράτος κατά την κορύφωση της κρίσης.

Το εύρος της τιμής της IPO, καθώς και το ενημερωτικό δελτίο αναμένονται στα μέσα Ιουνίου, σύμφωνα με τον Ιρλανδό ΥΠΟΙΚ, Μάικλ Νούναν, το οποίο πρόσθεσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να αποεπενδύσει στον τραπεζικό κλάδο με τρόπο «συνετό και μετρήσιμο», επιστρέφοντας την ιδιοκτησία τους στον ιδιωτικό τομέα. Όπως είπε ο ίδιος, η ισχυρή πρόοδος της ΑIB και οι τρέχουσες συνθήκες της αγοράς δείχνουν ότι τώρα είναι η σωστή στιγμή να ξεκινήσει η διαδικασία της αρχικής δημόσιας προσφοράς.

Αν και η πλέον ανίσχυρη τράπεζα Anglo Irish Bank ήταν στο προσκήνιο της ιρλανδικής υπόθεσης δανεισμού ενυπόθηκων δανείων που κατέστρεψε την οικονομία της χώρας όταν ξέσπασε η φούσκα των ακινήτων κατά την έναρξη της κρίσης στην ευρωζώνη, η ΑΙΒ προέκυψε ως ο δεύτερη πιο προβληματική μεγάλη τράπεζα της χώρας με σημαντική έκθεση στον τομέα στέγασης που ξαφνικά βρέθηκε χωρίς καμιά αξία.

Η αδυναμία του Δουβλίνου να χρηματοδοτήσει τη διάσωση της Anglo Irish, της AIB και άλλων μικρότερων τραπεζών την αναγκάστηκε τελικά να μπει σε πρόγραμμα διάσωσης από την ΕΕ και το ΔΝΤ, ύψους € 67,5 δισ.

Keywords
Τυχαία Θέματα