Ιράν: Ο Τραμπ παραβίασε τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα
Η ομιλία του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για το Ιράν παραβίασε τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, εκτίμησε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή.
«Οι δηλώσεις του Τραμπ αντίκεινται στα άρθρα 26, 28 και 29 της συμφωνίας» για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν που υπεγράφη το 2015, τόνισε ο Ζαρίφ μιλώντας στην κρατική ιρανική τηλεόραση.
«Έχω ήδη αποστείλει εννέα επιστολές (στην επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι) για να υπογραμμίσω τις ελλείψεις και τις παραβιάσεις (των ΗΠΑ) και θα της στείλω μια νέα επιστολή σχετικά με τις δηλώσεις του Τραμπ», πρόσθεσε ο Ιρανός υπουργός.
Τα άρθρα στα οποία αναφέρεται ο Ζαρίφ αφορούν «την καλή πίστη» των χωρών που έχουν υπογράψει τη συμφωνία και τη δέσμευση ότι η αμερικανική κυβέρνηση και το Κογκρέσο «θα αποφύγουν να επιβάλλουν νέες κυρώσεις σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα» του Ιράν.
«Αυτό που είναι σημαντικό για εμάς είναι ότι οι ΗΠΑ είναι δεσμευμένες να ανανεώσουν την άρση των κυρώσεων», σε διαφορετική περίπτωση «η Ισλαμική Δημοκρατία θα λάβει αντίμετρα», προειδοποίησε ο Ζαρίφ.
Σε έναν πύρινο λόγο του εναντίον του Ιράν ο Τραμπ αρνήθηκε την Παρασκευή να «επιβεβαιώσει» ότι η Τεχεράνη σέβεται τις δεσμεύσεις της βάσει της συμφωνίας. Απείλησε να την «ακυρώσει» και ζήτησε από το Κογκρέσο να «εξετάσει τις σοβαρές και μεγάλες ελλείψεις του κειμένου».
Ήδη από την Παρασκευή ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί καταδίκασε «τις προσβολές» και «τις αβάσιμες κατηγορίες» του Τραμπ.
Απαντώντας στην απειλή των ΗΠΑ για επιβολή νέων κυρώσεων εναντίον του βαλλιστικού προγράμματος του Ιράν, ο Ζαρίφ επανέλαβε ότι η χώρα του δεν θα επιτρέψει «σε κανέναν» να εμπλακεί στην άμυνά της.
«Τα κεκτημένα μας στον βαλλιστικό τομέα δεν είναι με κανέναν τρόπο διαπραγματεύσιμα. Βρισκόμαστε σε μια περιοχή όπου οι Αμερικάνοι έχουν πουλήσει όπλα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων και την οποία έχουν μετατρέψει σε σκόνη (…) κατά συνέπεια έχουμε το δικαίωμα να διαθέτουμε αμυντικά μέσα», τόνισε.
Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Θα αργήσει η άρση των capital controls
- Φάρμακα στα σούπερ μάρκετ τον Δεκέμβριο
- ΕΒΖ: Προτιμούν να την κλείσουν!
- Βαθύτερα προωθείται ο τουρκικός στρατός στο συριακό Ιντλίμπ
- Τι «γυρεύει» η Ιβάνκα Τραμπ στην Παγκόσμια Τράπεζα
- Ο στρατός της Τουρκίας αναπτύσσεται βαθύτερα στο βόρειο τμήμα της Συρίας
- Ακόμη ένα εμπόδιο ξεπερνά η επένδυση στον Ερημίτη
- Δ. Παπαδημούλης: Μονόδρομος ο διάλογος και όχι η καταστολή στην Καταλονία
- Τζανακόπουλος: Ποτέ δεν ισχυριστήκαμε οτι δεν υπάρχουν προβλήματα
- Η Ιβάνκα Τραμπ στηρίζει το Ταμείο για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις New Money
- Φάρμακα στα σούπερ μάρκετ τον Δεκέμβριο
- ΕΒΖ: Προτιμούν να την κλείσουν!
- 25χρονος κεραυνοβολήθηκε στις γραμμές του τρένου στη Λάρισα
- Γ. Μανιάτης: «Νέα Παράταξη, χωρίς νέα ηγεσία και νέες αντιλήψεις δεν γίνεται»
- HotelBrain: Μια ελληνική εταιρεία στα Όσκαρ του παγκόσμιου Τουρισμού
- Ο άλλος Βόλφγκανγκ που ίσως μας κάνει να νοσταλγήσουμε τον Σόιμπλε!
- Στην «τσιμπίδα» της τροχαίας δεκάδες οδηγοί σχολικών λεωφορείων
- Θεοδωρικάκος: «Η κυβέρνηση Τσίπρα έχει ακροδεξιά στελέχη»

- Τελευταία Νέα New Money
- 25χρονος κεραυνοβολήθηκε στις γραμμές του τρένου στη Λάρισα
- Στην «τσιμπίδα» της τροχαίας δεκάδες οδηγοί σχολικών λεωφορείων
- Δείτε σπάνιο βίντεο με εργοστάσιο μαχητικών αεροσκαφών του Πρώτου Παγκοσμίου
- Γ. Μανιάτης: «Νέα Παράταξη, χωρίς νέα ηγεσία και νέες αντιλήψεις δεν γίνεται»
- Φ. Γεννηματά: Εγγύηση για την επιτυχία η στήριξη των πολιτών
- Φρανκφούρτη: Επεισόδια στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου λόγω της παρουσίας στελεχών του AfD
- Θεοδωρικάκος: «Η κυβέρνηση Τσίπρα έχει ακροδεξιά στελέχη»
- Σκουρλέτης: Καλύτερα να αποχωρήσει το ΔΝΤ απ' το πρόγραμμα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Ευθυγραμμισμένοι Λαγκάρντ και Τσακαλώτος για μια «γρήγορη αξιολόγηση»
- Βεβαιώθηκαν 317 παραβάσεις σε σχολικά λεωφορεία τον πρώτο μήνα της περιόδου
- Ευ. Τσακαλώτος: Η Ελλάδα θα βγει στις αγορές με ή χωρίς ΔΝΤ
- Απογοητευμένη από τη στάση της Ε.Ε. δηλώνει η κυβέρνηση της Καταλονίας
- Ντράγκι: Aξιολόγηση και μεταρρυθμίσεις για τις αγορές
- «Τεστ» για τη Μέρκελ οι περιφερειακές εκλογές στην Κάτω Σαξονία
- Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθήνα λόγω αγώνα δρόμου
- Κορυφαία αθλήτρια της Ευρώπης για το 2017 η Κατερίνα Στεφανίδη
- Τ. Θεοδωρικάκος: Θα μετανιώσει ο Τσίπρας που δεν έκανε εκλογές