Οι συγχωνεύσεις το «ελιξίριο» για την επιβίωση των μεσαίων επιχειρήσεων

00:13 8/5/2025 - Πηγή: Emea.gr

Στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν κυρίως οι μεσαίες επιχειρήσεις – όσες απασχολούν λιγότερα από 250 άτομα και ο ετήσιος τζίρος δεν υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ- αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, σε Συνέντευξη Τύπου με αφορμή την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της ετήσιας έρευνας «ο Σφυγμός του Επιχειρείν», τονίζοντας την αναγκαιότητα των συγχωνεύσεων για την επιβίωσή τους.

«Η ελληνική οικονομία αξιολογείται σήμερα, χωρίς αμφιβολία, θετικά. Όμως, οι ανησυχίες για το μέλλον είναι υπαρκτές και εντείνονται.

Αναγνωρίζουμε ότι οι επιχειρήσεις προσπαθούν, το μακροοικονομικό περιβάλλον βελτιώνεται, αλλά πολλές προκλήσεις παραμένουν», είπε ανοίγοντας τη συζήτηση ο κ. Θεοδωρόπουλος.

Τα βασικά ευρήματα της έρευνας

Οι επιχειρήσεις βλέπουν θετικά την τρέχουσα κατάσταση, αλλά ανησυχούν για το μέλλον. Για δεύτερη χρονιά, αυξάνεται το ποσοστό όσων βλέπουν άνοδο στον κύκλο εργασιών τους (54,9%).

Παρά τις ανησυχίες, πάνω από 9 στις 10 επιχειρήσεις σχεδιάζουν να διατηρήσουν ή να αυξήσουν το προσωπικό τους το 2025, ενώ πάνω από τις μισές σκοπεύουν να αυξήσουν τους μισθούς – κυρίως στον βιομηχανικό κλάδο. Οι επενδύσεις συνεχίζονται, αν και μειώνονται.

Η κλιματική κρίση θεωρείται σοβαρή απειλή για τις μισές επιχειρήσεις τα επόμενα πέντε χρόνια, ενώ η τεχνητή νοημοσύνη εισάγεται με αργούς ρυθμούς.

Η λύση κρύβεται στις συγχωνεύσεις

Ο κ. Θεοδωρόπουλος επισήμανε πως οι μεσαίες επιχειρήσεις πιέζονται περισσότερο, καθώς δεν διαθέτουν τις δυνατότητες των μεγάλων ούτε την ευελιξία των μικρών.

«Πρέπει να εστιάσουμε στις ουσιαστικές ανάγκες των επιχειρήσεων και να δουλέψουμε πάνω σε πρακτικές και αποτελεσματικές λύσεις.

Πρέπει να τις βοηθήσουμε να μεγαλώσουν, είτε μέσω οργανικής ανάπτυξης είτε μέσω συγχωνεύσεων.

Μέσα στις βασικές επιδιώξεις του ΣΕΒ είναι να δοθούν κίνητρα – κυρίως φορολογικά- ώστε να καλλιεργηθεί μία κουλτούρα συγχωνεύσεων. Οι συγχωνεύσεις δημιουργούν πιο ισχυρές επιχειρήσεις, με περισσότερες δυνατότητες σε έρευνα, καινοτομία και απασχόληση.

Ωστόσο, ”σκοντάφτουμε” στην ελληνική κουλτούρα. Οι Έλληνες προτιμούμε να έχουμε το 1% μίας μεγάλης επιχείρησης από το 90% μίας μικρότερης», είπε χαρακτηριστικά.

Τι μέλλει γενέσθαι με τις τραπεζικές χρηματοδοτήσεις

Σύμφωνα με τον πρόεδρο ΔΣ του ΣΕΒ, οι ΜμΕ επιχειρήσεις έχουν δυσκολότερη πρόσβαση σε τραπεζικά δάνεια. «Οι τράπεζες θέλουν να χρηματοδοτήσουν αλλά αναγνωρίζουν ότι τα δάνεια προς ΜμΕ κοστίζουν περισσότερο και ότι 1 στις 3 επιχειρήσεις έχει παλαιά κόκκινα δάνεια. Παρόλα αυτά, γίνονται πλέον πιο ελαστικές, δίνοντας λιγότερη σημασία σε αρνητικά στοιχεία, όπως παλαιά χρέη στον Τειρεσία.

Προσπαθούμε να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις και να πείσουμε τις τράπεζες να είναι πιο ευέλικτες. Η επιχειρηματικότητα αξίζει μία δεύτερη ευκαιρία», τόνισε.

Θυμίζουμε ότι για τη σημασία της πρόσβασης των επιχειρήσεων στην τραπεζική χρηματοδότηση είχε μιλήσει ο κ. Θεοδωρόπουλος ξανά σε πρόσφατη συνάντησή του με τους επικεφαλής των συστημικών τραπεζών. Στο πλαίσιο της συζήτησης εκείνης, είχε αναφέρει ότι η αξιοποίηση επενδυτικών κινήτρων και χρηματοδοτικών εργαλείων, καθώς και η πρόσβαση σε τραπεζική χρηματοδότηση αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την υλοποίηση περισσότερων παραγωγικών επενδύσεων και τη μεγέθυνση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Αναγκαία η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων

Σύμφωνα με την έρευνα, παραμένουν τα διαχρονικά εμπόδια αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις. Για τις μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις, τα πιο σημαντικά εμπόδια είναι το κόστος ενέργειας, η φορολογία και ασφαλιστικές εισφορές, ενώ για τις μεγάλες οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και η γραφειοκρατία.

Ο κ. Θεοδωρόπουλος επεσήμανε ως βασικούς κινδύνους τον αργό ρυθμό μεταρρυθμίσεων, τις διεθνείς αναταράξεις την κλιματική κρίση– η οποία αναμένεται να πλήξει κυρίως τον αγροτικό τομέα- αλλά και την έλλειψη τεχνικά καταρτισμένου προσωπικού.

«Εμείς ως ΣΕΒ θέλουμε να δούμε επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων», συνέχισε.

«Το κράτος και οι επιχειρήσεις έχουν διακριτούς ρόλους»

Σε ερώτηση αν ο ΣΕΒ έχει προτάσεις για την αναδιανομή του πλεονάσματος, τόνισε: «Οι επιχειρήσεις δημιουργούν αξία και πληρώνουν φόρους. Η ανακατανομή είναι ευθύνη του κράτους.

Εκείνο που μπορώ να πω μόνο είναι ότι εμείς σαν επιχειρηματικότητα χρειαζόμαστε βοήθεια αν θέλουμε να αλλάξουμε αυτό το περίφημο παραγωγικό μοντέλο».

«Είναι γεγονός ότι υπάρχουν χρήματα από τη Ευρώπη γι’ αυτήν την προσπάθεια. Αν μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να βοηθήσει σε αυτήν την κατεύθυνση, θα είναι κάτι που θα δημιουργήσει μέρισμα για όλους», κατέληξε ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος.

Keywords
Αναζητήσεις
oi-sygchonefseis-to-elixirio-gia-tin-epiviosi-ton-mesaion-epicheiriseon.htm
Τυχαία Θέματα