Η τουρκική λίρα παραπαίει, καθώς επανήλθε η αστάθεια μετά τις διακοπές...

Η τουρκική λίρα διολίσθησε τη Δευτέρα με την επιστροφή της στην μεταβλητότητα, κλείνοντας έτσι μια εβδομάδα σχετικής ηρεμίας, καθώς οι τουρκικές αγορές άνοιξαν μετά τις επίσημες αργίες.

Το δολάριο σημείωσε άνοδο κατά 3,2% έναντι της τουρκικής λίρας κι έφτασε τις 6,15951, καθώς οι ανησυχίες περί την οικονομία της Τουρκίας και οι κυρώσεις των ΗΠΑ συνέχισαν να διαμορφώνουν τις συνθήκες. Η μηνιαία τεκμαρτή μεταβλητότητα της λίρας, που αποτελεί μέτρο αναμενόμενων μεταβολών στο νόμισμα, σημείωσε άνοδο άνω του 40% μετά την πτώση κατά τις

διακοπές της περασμένης εβδομάδας.

Η λίρα έχει πληγεί τον περασμένο μήνα καθώς οι Η.Π.Α. άρχισαν να επιβάλλουν κυρώσεις σε δύο Τούρκους υπουργούς, εν μέσω αψιμαχιών για τον κρατούμενο αμερικανικό πάστορα, προσθέτοντας νέες ανησυχίες στους επενδυτές σχετικά με τις οικονομικές επιλογές της κυβέρνησης. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε την αναταραχή ως «οικονομικό πόλεμο» που διεξήγαγε η Ουάσινγκτον εναντίον της χώρας του.

Η JPMorgan Chase & Co. αναθεώρησε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της Τουρκίας το προσεχές έτος σε 1,1% από 2,8%, αναφέροντας "επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών και αυστηρότερες συνθήκες ρευστότητας", όπως σημειώνει ο οικονομολόγος Yarkin Cebeci σε έκθεση. "Η συντονισμένη δράση από τους διαμορφωτές πολιτικής θα μπορούσε να θέσει την Τουρκία σε μια οδό ανώδυνης προσγείωσης όπου επιτυγχάνεται επανεξισορρόπηση με διαχειρίσιμες παράπλευρες ζημιές".

Keywords
Τυχαία Θέματα