Η συνεχής διασφάλιση των απαραίτητων υδατικών πόρων κύρια δραστηριότητα της ΕΥΔΑΠ

Η συνεχής διασφάλιση των απαραίτητων υδατικών πόρων, η εξασφάλιση της επαρκούς επεξεργασίας τους για πόσιμο νερό άριστης ποιότητας και η ικανότητα διανομής αυτού μέσω του δικτύου ύδρευσης στους πελάτες της, αποτελούν την κύρια δραστηριότητα της ΕΥΔΑΠ. Είναι γεγονός ότι η οποιαδήποτε εμπλοκή στην ποσοτική διασφάλισή των υδατικών πόρων και στη δυνατότητα μεταφοράς και διανομής αυτών (εγκαταστάσεις Εξωτερικών Υδραγωγείων- Τροφοδοτικό Δίκτυο πόσιμου νερού κ.ο.κ.) θα επέφερε άμεσα σημαντικές επιπτώσεις στους καταναλωτές

(έλλειψη νερού), αλλά και στην ίδια την Εταιρεία, κλιμακούμενες αναλογικά σύμφωνα με το μέγεθος του προβλήματος που δύναται να προκύψει. Με την υπεύθυνη διαχείριση του όλου θέματος, η Εταιρεία επίσης συμβάλλει στην επίτευξη του 6ου Παγκόσμιου Στόχου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, όπως αυτός έχει οριστεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Η ΕΥΔΑΠ προμηθεύεται ακατέργαστο νερό, κυρίως από επιφανειακούς υδάτινους πόρους των λεκανών απορροής Μαραθώνα, Υλίκης, Μόρνου, Ευήνου, που κατατάσσονται στην κατηγορία Α2, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 75/440/ΕΟΚ περί της ποιότητας που απαιτείται για το επιφανειακό νερό που προορίζεται για την παραγωγή πόσιμου νερού. Από τους ταμιευτήρες στις λεκάνες αυτές, μόνο αυτός της Υλίκης είναι φυσικός (λίμνη), ενώ οι υπόλοιποι έχουν δημιουργηθεί με την κατασκευή φραγμάτων σε κατάλληλα σημεία στην κοίτη των ποταμών Χαράδρου (φράγμα Μαραθώνα), Ευήνου και Μόρνου. Στις πηγές υδροληψίας που χρησιμοποιεί η ΕΥΔΑΠ περιλαμβάνονται και υπόγειοι υδατικοί πόροι, που δύναται να αξιοποιηθούν με τη λειτουργία 100 περίπου υδρογεωτρήσεων συνολικής ετήσιας αντλητικής ικανότητας 70-125 εκατ. κ. μ. νερού περίπου ανά έτος, ανάλογα με την διαθεσιμότητα των υπογείων πόρων και την πολιτική χρήσης τους.

Με βάση τις σημερινές συνθήκες λειτουργίας, οι πηγές υδροληψίας της ΕΥΔΑΠ μπορούν να διαχωριστούν ως:

• Κύριοι υδροδότες: Μόρνος, Εύηνος.

• Βοηθητικοί υδροδότες: Μαραθώνας και Υλίκη (σε έκτακτες περιπτώσεις).

• Εφεδρικοί υδροδότες: υπόγειοι υδάτινοι πόροι - υδρογεωτρήσεις. Η μεταφορά του νερού από τις πηγές υδροληψίας στις μονάδες επεξεργασίας νερού γίνεται μέσω των παρακάτω υδραγωγείων, συνολικού μήκους 495km.

Παρά την μεγάλη απόσταση των κύριων υδροδοτών (Μόρνου, Ευήνου) από την Αττική, η μεγαλύτερη ποσότητα του νερού μεταφέρεται, μέσω των υδραγωγείων με τη δύναμη της βαρύτητας, χωρίς την οικονομική και περιβαλλοντική επιβάρυνση ενεργοβόρων αντλήσεων, που μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης ενεργοποιούνται. Η ΕΥΔΑΠ διασφαλίζει την προστασία των ταμιευτήρων με την τήρηση αυστηρής νομοθεσίας (Υγειονομική Διάταξη Α5/2280/1983 για την προστασία των νερών που χρησιμοποιούνται για την ύδρευση της περιοχής πρωτευούσης από ρυπάνσεις και μολύνσεις), με έλεγχο των έργων και των δραστηριοτήτων στις ζώνες προστασίας των λεκανών απορροής των ταμιευτήρων και με δειγματοληπτικές μετρήσεις ως προς την ποιότητα του νερού των ταμιευτήρων.

Οι εφαρμοζόμενοι μέθοδοι διαχείρισης των υδατικών πόρων χαρακτηρίζονται από:

• Επιστημονικά θεμελιωμένη ορθολογικότητα

• Αποδοτικότητα: καθ' ότι αξιοποιούν τους υδάτινους πόρους στο μέγιστο δυνατό βαθμό

Βιωσιμότητα: καθ' ότι δεν δημιουργούν πρόβλημα εξάντλησης των υδάτινων πόρων στο μέλλον από την κάλυψη των αναγκών του σήμερα.

Η κάλυψη της ζήτησης γίνεται με αυξημένη αξιοπιστία, μειώνοντας την πιθανότητα μη κάλυψης της απαιτούμενης ποσότητας νερού σε πολύ μικρά και αποδεκτά επίπεδα. Η έννοια της αξιοπιστίας αναφέρεται πρωτίστως στη μείωση της αβεβαιότητας που προκαλεί η μεταβλητότητα της φυσικής προσφοράς υδάτινων πόρων (ξηρασίες), αλλά περιλαμβάνει και άλλες πηγές αβεβαιότητας, όπως τα δυσμενή έκτακτα περιστατικά (βλάβες) κατά τη διάρκεια έργων στο υδροδοτικό σύστημα, για τα οποία η ΕΥΔΑΠ μεριμνά διασφαλίζοντας την αντιμετώπισή τους. Επίσης, η κάλυψη της ζήτησης γίνεται με νερό ασφαλούς ποιότητας χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα στο περιβάλλον (οικοσυστήματα) λόγω υπέρμετρης αποστέρησης νερού, προκειμένου αυτό να διατεθεί για υδρευτική χρήση. Τέλος, η κάλυψη της ζήτησης γίνεται πάντα με στόχο τον πλέον πρόσφορο οικονομικά τρόπο. Η ΕΥΔΑΠ διαχειρίζεται τη ζήτηση του νερού, αναπτύσσοντας προγράμματα μείωσης των διαρροών, (διαχείριση πίεσης – υδροδοτικές ζώνες, άμεση αποκατάσταση βλαβών –θραύσεων αγωγών του δικτύου ύδρευσης, εξυγιάνσεις και αντικαταστάσεις των Δικτύων Ύδρευσης) με στόχο όχι μόνο την εξυπηρέτηση των πελατών, αλλά και την προστασία από σπατάλη του φυσικού πόρου. Σήμερα η ΕΥΔΑΠ παρέχει άριστης ποιότητας πόσιμο νερό, στην απαραίτητη ποσότητα και πίεση, ανεξάρτητα αν η Εταιρεία σε όλες τις περιοχές έχει την αρμοδιότητα διαχείρισης του Δικτύου Ύδρευσης πρωτογενώς, ή σε ορισμένες από αυτές η διαχείριση του τοπικού δικτύου γίνεται από τους οικείους ΟΤΑ.

Η πολιτική διαχείρισης του φυσικού πόρου και η προσεγμένη εφαρμογή της, έχει ως αποτέλεσμα τα επαρκή αποθέματα νερού για την Αττική. Ειδικά το τρέχων υδρολογικό έτος, τα αποθέματα έχουν σημειώσει νέο ρεκόρ φτάνοντας το 1.373.313.000 κυβικά μέτρα, το υψηλότερο που έχει καταγραφεί!

Keywords
Τυχαία Θέματα