Η νέα κρίση στην πορεία για το Brexit μπορεί να σημάνει το τέλος της πρωθυπουργίας May

Από τη μία πλευρά, η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου έχει την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ακονίζει τα μαχαίρια της για να υπερασπιστεί τη λέσχη των 27 εναπομενόντων μελών εναντίον των βρετανικών προσεκτικά επιλεγμένων θέσεων κατά τις συνομιλίες για το Brexit. Από την άλλη πλευρά είναι το δικό της Συντηρητικό κόμμα, χωρισμένο σε δυο αντιμαχόμενα μέρη, κάθε μία από τις οποίες θα μπορούσε να την ανατρέψει από την εξουσία.

Είναι η εγχώρια, βρετανική μάχη που εισέρχεται πάλι σε μια ακόμα περίοδο κρίσης στο Κοινοβούλιο τη Δευτέρα, με κρίσιμες συγκρούσεις όπου θα αποφασιστεί

εάν έχουν τη δύναμη οι βουλευτές να διαμορφώσουν την τελική συμφωνία για το Brexit.

Οι ευρωσκεπτικιστές του κόμματος των Tories (Συντηρητικοί) της Theresa May φοβούνται ότι η πτέρυγα που τάσσεται υπέρ της ΕΕ, υπό την ηγεσία του πρώην γενικού εισαγγελέα Dominic Grieve, θα κερδίσει. Ορισμένοι προειδοποιούν ιδιωτικά ότι θα μπορούσαν να κινηθούν για να παρακάμωψουν τη May εάν το Κοινοβούλιο ψηφίζει αυτή την εβδομάδα για να δώσει τη δυνατότητα να την αναγκάσει να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αντί να επιτρέψει στη Βρετανία, ετοιμάζοντας τη χώρα της να εγκαταλείψει την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

Οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές του Brexit θα ήταν ευτυχείς να αποχωρήσουν χωρίς συμφωνία, ενώ ο Grieve προειδοποίησε την Κυριακή ότι θα αντιταχθεί σε αυτό, έστω και αν οδηγήσει στην «κατάρρευση» της κυβέρνησης May.

"Καθώς το Κοινοβούλιο αναλαμβάνει σταδιακά μεγαλύτερο ρόλο στη διαδικασία, οι συζητήσεις κατέληξαν σε μια έξοδο χωρίς συμφωνία τον επόμενο Μάρτιο, με πιθανότερη εκδοχή να έχουμε ένα πιο ήπιο Brexit", δήλωσε σε σημείωμα ο Mujtaba Rahman, διευθύνων σύμβουλος της Eurasia Group. "Ως αποτέλεσμα, μια πρόκληση ηγεσίας για την Theresa May έχει επίσης γίνει πιο πιθανή, επειδή οι σκληροπυρηνικοί υπέρ του Brexit φοβούνται ότι έχουν ξεπεραστεί από την πρωθυπουργό η οποία σπεύδει προς μια δέσμη αποδεκτή από την υπέρ ενός ήπιου Brexit πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο".

Keywords
Τυχαία Θέματα