Έτοιμη να απαντήσει η Κίνα στον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ

Οι πρώτες αψιμαχίες έχουν ήδη συντελεστεί, σε έναν εμπορικό πόλεμο και τώρα ο Xi Jinping είναι έτοιμος να ανταποδώσει το χτύπημα του Donald Trump.

Η επόμενη αναταραχή με νέ ο επεισόδιο μπορεί να είναι προ των θυρών. Στην ανακοίνωσή του για τούς δασμούς για τα κινεζικά προϊόντα την Παρασκευή, ο Trump υποσχόταν πρόσθετα μέτρα αν η Κίνα ανακοίνωνε αντίποινα – πράγμα το οποίο έκανε αμέσως το Πεκίνο. Λεπτομέρειες για τους περιορισμούς στις επενδύσεις από την Κίνα θα ακολουθήσουν

τις επόμενες δύο εβδομάδες, σύμφωνα με τον εμπορικό αντιπρόσωπο Robert Lighthizer.

Οι αναλυτές αναμένουν όλο και περισσότερο ότι η αντιπαράθεση ΗΠΑ- Κίνας είναι ένας πόλεμος φθοράς. Ενώ η Κίνα έχει δείξει προθυμία να συνάψει συμφωνία για τη συρρίκνωση του εμπορικού πλεονάσματος της με τις ΗΠΑ, έχει ωστόσο καταστήσει σαφές ότι δεν θα υποκύψει στις απαιτήσεις να εγκαταλείψει τη βιομηχανική της πολιτική με στόχο την κυριαρχία της στην τεχνολογία του μέλλοντος.

"Οι Κινέζοι βλέπουν αυτό ως μια άσκηση αυτοπεριορισμού, που σημαίνει ότι η χώρα που κερδίζει έναν εμπορικό πόλεμο είναι η χώρα που μπορεί να αντέξει τον περισσότερο πόνο", δήλωσε ο Andrew Polk, συνιδρυτής της ερευνητικής εταιρείας Trivium China στο Πεκίνο. Η Κίνα "πιστεύει ότι μπορεί να ξεπεράσει τις ΗΠΑ. Δεν χρειάζεται να ανησυχούν για τις εκλογές το Νοέμβριο, πόσο μάλλον για εκείνες που θα γίνουν σε δύο χρόνια από τώρα."

Τα δύο κράτη έφτασαν στο χείλος ενός εμπορικού πολέμου την Παρασκευή μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης Trump ότι οι νέοι δασμοί για τις εισαγωγές θα τεθούν σε ισχύ από τις 6 Ιουλίου. Θα επιβληθεί δασμός 25% στα 34 δισεκατομμύρια δολάρια εισαγωγών αγαθών με επιπλέον δασμούς για άλλα 16 δισεκατομμύρια δολάρια στις υπό εξέταση εισαγωγές. Σε απάντηση, η Κίνα δήλωσε ότι θα χρεώνει δασμούς "της ίδιας κλίμακας και έντασης" για εμπορεύματα από τις Η.Π.Α., προσθέτοντας ότι όλες οι εμπορικές δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί κατά τις προηγούμενες εβδομάδες των διαπραγματεύσεων έχουν βγει από το τραπέζι.

"Θα μπορούσαμε να πλησιάσουμε επικίνδυνα με αυτό τον τρόπο σε έναν εμπορικό πόλεμο", δήλωσε στο Fox News την Κυριακή ο Jack Reed, ο δημοψήφιος Δημοκρατικός της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα