Η «ναυμαχία» της Σαλαμίνας για την υποθαλάσσια ζεύξη

του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Σε μια νέα φάση που δημιουργεί ερωτηματικά αλλά και κινητοποίηση εκ μέρους των 500 εργαζόμενων στα ferry boats της γραμμής Σαλαμίνα – Πέραμα περνάει το θέμα της υποθαλάσσιας ζεύξης του νησιού. Συγκεκριμένα, σε εγρήγορση είναι η τοπική κοινωνία της Σαλαμίνας η οποία μετά από ένα δημοψήφισμα για το θέμα, ζητά διευκρινίσεις

για τον τρόπο που η ζεύξη θα προωθηθεί. Παρά το κρίσιμο του όλου θέματος κι ενώ διαφαίνεται πως η περίπτωση αυτή δεν προσομοιάζει με την ζεύξη Ρίου -Αντίρριου καθώς στη Σαλαμίνα προετοιμάζονται δυναμικές κινητοποιήσεις, η ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών δεν έχει προβεί σε διευκρινίσεις για μια σειρά ζητημάτων προκαλώντας εκνευρισμό κι οδηγώντας σύμφωνα με πηγές μας σε περαιτέρω κινητοποιήσεις αλλά και σε σκέψεις τις ενδιαφερόμενες κοινοπραξίες.

Ειδικότερα, σε μια περίοδο όπου ήδη ιδιωτικές εταιρείες κινούνται και πραγματοποιούν έρευνες για λογαριασμό του υπουργείου Υποδομών δίχως όμως να γνωστοποιούνται τα πορίσματα, εκπρόσωποι των ferry boats, μιας κοινοπραξίας κρίσιμης για την απασχόληση για τη διατήρηση των τοπικών δεικτών ανεργίας σε χαμηλά επίπεδα, ζητούν απαντήσεις για το μέλλον των εργαζόμενων που δουλεύουν στην τοπική ακτοπλοίια, για το κόστος διέλευσης καθώς παραμένει ασαφές κι εκφράζονται φόβοι για υψηλές τιμές ανάλογες με το Ρίο – Αντίρριο που θα απομονώσουν το νησί, για την ανυπαρξία σχεδίου κατασκευής αλλά και για την απουσία όπως τονίζεται σχεδίου και συνεννόησης με την αρχαιολογία καθώς η ζεύξη θα κινηθεί επάνω στο χώρο της ιστορικής ναυμαχίας της Σαλαμίνας όπου υπάρχει πλήθος αρχαίων. Μάλιστα αυτός είναι κι ένας μεγάλος φόβος των ενδιαφερόμενων αρχικά κατασκευαστικών ομίλων οι οποίοι έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους πως το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο μπορεί να μπλοκάρει μια τέτοια επένδυση, λόγω του ότι στον βυθό της περιοχής υπάρχει πλήθος σημαντικών ευρημάτων. Και φυσικά κανένας δεν θέλει να μπλεχτεί σε ατέρμονες διαδικασίες όπου θα δεσμεύονται χρήματα και δεν θα έχει ξεκαθαριστεί το όλο διαδικαστικό κομμάτι εκ μέρους του Δημοσίου.

Μάλιστα έρευνα του Πανεπιστημίου Πατρών για το θέμα, παρά τα περί του αντιθέτου που έχουν ακουστεί, δεν έχει προχωρήσει ενώ κανείς δεν ενημερώνεται για την πρόοδο των απαραίτητων ενεργειών. Μάλιστα πηγές τονίζουν πως ενώ επρόκειτο να γίνουν μελέτες με ειδικά επανδρωμένο σκάφος, τελικά μελετάται η έρευνα να γίνει με μια κοινή λέμβο.

Επίσης με το θέμα ασχολούνται εκτός των άλλων και στον Ναύσταθμο της περιοχής, όπου πρόκειται για μια περιοχή μεγάλης κρισιμότητας για την εθνική άμυνα καθώς συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού στόλου. Πληροφορίες τονίζουν πως οι εργαζόμενοι στα ferry boats θα προτάξουν ζητήματα εθνικής άμυνας κι απορρήτων στη διάρκεια του διαλόγου που αναμένεται να υπάρξει ώστε το έργο να ξεμπλοκαριστεί ενώ και οι ενδιαφερόμενοι όμιλοι θα ζητήσουν εγγυήσεις για να προχωρήσουν, σε μια περίοδο όπου οι ΑΝΕΛ έχουν την πολιτική ευθύνη στο εν λόγω υπουργείο, άρα και στον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας. Πηγές μάλιστα τονίζουν πως ο Πάνος Καμμένος βλέπει με ιδιαίτερη περίσκεψη στη ζεύξη από την πλευρά του Ναυστάθμου καθώς αναγνωρίζει την κρισιμότητα αυτής της περιοχής που θεωρείται από τις καλύτερα φυλασσόμενες στη χώρα.

Από τους πονοκεφάλους επίσης των ενδιαφερόμενων κατασκευαστικών εταιρειών είναι και μια σειρά κοινωνικών ζητημάτων που άπτονται της λειτουργίας της υποθαλάσσιας ζεύξης όπως οι δεσμεύσεις που τα ferry boat εδώ και χρόνια έχουν για δωρεάν διελεύσεις απορριματοφόρων και ασθενοφόρων (υπάρχουν άμεσες αναχωρήσεις χωρίς επιβάρυνση και κόστος) κ.ά.

Όπως αναφέρουν στο bs εκπρόσωποι της κοινοπραξίας «αν και η κατάσταση στο νησί μας είναι έκρυθμη καθώς 500 οικογένειες που εργάζονται σε εμάς φοβούνται πως θα χάσουν τη δουλειά τους και παρά το πρόσφατο δημοψήφισμα που ξεκάθαρα μίλησε για την ανάγκη να μη χαθεί ο νησιωτικός χαρακτήρας του νησιού μας και να μην προχωρήσει η ζεύξη, κρατάμε χαμηλούς τόνους. Όμως κανένας δεν μπορεί να μας εγγυηθεί πως δεν θα συμβούν όλα όσα συνέβησαν στην πανάκριβη σε διελεύσεις γέφυρα του Ρίο».

Από την πλευρά του υπουργείου Υποδομών πάντως δεν έχει υπάρξει καμία ενημέρωση ούτε προς τους ενδιαφερόμενους εργολάβους για τη ζεύξη ούτε προς την κοινοπραξία ferry boats. Με παγωμένες τις υποθαλάσσιες έρευνες, αλλά και με προσπάθεια να μείνει εκτός διαλόγου η τοπική κοινωνία, γεγονός που δημιουργεί λογικές εντάσεις, πηγές μιλάνε για κινητοποίηση των μηχανισμών υπέρ αυτής της προσπάθειας που θα αιφνιδιάσουν και ίσως είναι άμεσες. Κι όλα αυτά ενώ διαρροές αναφέρουν ότι σύμφωνα με τον προγραμματισμό περίπου στις αρχές του 2019 θα περάσουμε στην κρίσιμη Γ' φαση με την κατάθεση των δεσμευτικών οικονομικών προσφορών από όπου θα προκύψει ο ανάδοχος του έργου (παραχωρησιούχος) με κριτήριο την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά. Όμως ουδείς έχει πλέον καθαρή εικόνα ενώ δεν γίνονται οι απαραίτητες συνεννοήσεις με τους εργαζόμενους στην τοπική ακτοπλοίια δυναμιτίζοντας το κλίμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα