Mohamed El - Erian: Η ΕΚΤ μπορεί να αυξήσει νωρίτερα τα επιτόκια

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια γρηγορότερα από ότι έχει προγραμματίσει, με φόντο τον πληθωρισμό και τις απικλίνουσες δημοσιονομικές πολιτικές, σύμφωνα με τον γνωστό οικονομολόγο και επικεφαλής σύμβουλο της Allianz, Mohamed El-Erian.

«Δεν θα μου προκαλούσε έκπληξη αν η ΕΚΤ ξεκινούσε να αυξάνει τα επιτόκια στις αρχές του καλοκαιριού του 2019

και όχι στο τέλος, όπως έχει προγραμματίσει», ανέφερε ο El-Erian στο CNBC. «Θα το διατηρήσουν όμως την προαιρετικότητα μέχρι την τελευταία στιγμή», συμπλήρωσε.

Η ΕΚΤ έχει αναφέρει πως θα ξεκινήσει να αυξάνει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο του 2019, ένα μήνα πριν τη λήξη της θητείας του Μάριο Ντράγκι από τη θέση του προέδρου.

Ο ίδιος αναφέρει ότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε τροχιά για ανάπτυξη μεγαλύτερη από αυτήν που προβλέπει το ΔΝΤ και δεν υπάρχει καμία ένδειξη στην εγχώρια οικονομία για στροφή στην ύφεση. Σύμφωνα με τον El-Erian ενδεχόμενη αναταραχή στην αμερικανική οικονομία θα έρθει από το εξωτερικό. «Θα διολισθήσουμε σε ύφεση μόνο αν υπάρξει μια μετάδοση κρίσης από την παγκόσμια οικονομία. Από μόνες τους οι ΗΠΑ δεν θα βρεθούν σε ύφεση», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα