Η Γερμανία καθυστερεί την δόση στην Ελλάδα, εξαιτίας μιας «τρύπας» στον ΦΠΑ

Η Γερμανία ανέβαλε την τελευταία ενίσχυση ύψους 15 δισ. ευρώ στην Ελλάδα μετά την αναβολή της αύξησης του φόρου πωλήσεων (ΦΠΑ) από την κυβέρνηση της Αθήνας, προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει προσαρμόσει την πολιτική του για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των ευρωπαίων πιστωτών της Ελλάδας,

καθώς ο ίδιος οδηγεί τη χώρα έξω από το πρόγραμμα διάσωσής της, τον επόμενο μήνα.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, την Πέμπτη, έδωσαν το πράσινο φως για τα δάνεια που θα εκταμιευθούν στην Ελλάδα. Το αγκάθι της τελευταίας στιγμής ήρθε όταν ο Τσίπρας αποφάσισε να πάρει πίσω μια αύξηση φόρου προστιθέμενης αξίας σε μια ομάδα νησιών που έχουν πληγεί σκληρά από την εισροή μεταναστών.

Τα χαμένα έσοδα είναι μόνο 28 εκατομμύρια ευρώ, αλλά η Γερμανία επέμεινε ότι η Ελλάδα θα βρει δημοσιονομικά ισοδύναμα αλλού - συμπεριλαμβανομένου του αμυντικού προϋπολογισμού της - για να καλύψει το χάσμα, σύμφωνα με ένα εσωτερικό σημείωμα που είδε το Bloomberg. Ο Τσίπρας, ο οποίος αντιμετωπίζει γενικές εκλογές τον επόμενο χρόνο και είναι πίσω στις δημοσκοπήσεις, ανακοίνωσε την καθυστέρηση της αύξησης του ΦΠΑ αφού συμφώνησε με αίτημα της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ να πάρει πίσω πρόσφυγες από τη Γερμανία.

"Το όλο επεισόδιο χθες δεν μπορεί να αποδυναμώσει την αποκαλούμενη «καθαρή» έξοδο της Ελλάδας από τη διάσωση», ανέφεραν σε σημείωμα την Παρασκευή αναλυτές της "Παντελάκης Χρηματιστηριακή Α.Ε". στην Αθήνα. "Ωστόσο, χρησιμεύει για να δείξει πόσο σφιχτά θέλουν να κρατήσουν τα λουριά οι διεθνείς δανειστές στην Ελλάδα ακόμα και μετά τις 20 Αυγούστου".

Keywords
Τυχαία Θέματα