Υπογράφεται η συμφωνία ΔΕΠΑ - Shell

Στην Αθήνα βρίσκονται σήμερα για να υπογράψουν την τελική συμφωνία με την ΔΕΠΑ στελέχη της Ολλανδικής shell. Υπογράφεται σήμερα το μεσημέρι η συμφωνία ΔΕΠΑShell. Οι μέτοχοι της ΔΕΠΑ (ΤΑΙΠΕΔ και ΕΛΠΕ) είχαν εγκρίνει

στη Γενική Συνέλευση στις 4 Ιουλίου την εξαγορά των μεριδίων (49%) της πολυεθνικής στις Εταιρείες Παροχής και Διανομής Αερίου Αττικής (ΕΠΑ και ΕΔΑ Αττικής) έναντι 39 εκατ. ευρώ και 111 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Ωστόσο, οι τίτλοι τέλους στο “θρίλερ” που εξελισσόταν από τις αρχές του έτους, θα πέσουν οριστικά αφού το ντιλ πάρει και την τελική έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Ο σχετικός φάκελλος θα κατατεθεί από τη ΔΕΠΑ εντός της επόμενης εβδομάδας, ωστόσο, εν όψει και των θερινών διακοπών, η Επιτροπή δεν αναμένεται να πάρει την τελική της απόφαση πριν από τον Σεπτέμβριο.

Τότε ουσιαστικά θα “ξεκλειδώνει” και η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ. Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι ο διαχωρισμός της εταιρείας στα δύο και η πώληση μεριδίου του 50% συν μία μετοχή της «ΔΕΠΑ Εμπορίας» και μειοψηφικού πακέτου της «ΔΕΠΑ Υποδομές». Ο διαγωνισμός για την πρώτη αναμένεται ότι θα προκηρυχθεί τον Νοέμβριο, ενώ θα ακολουθήσει αργότερα και η διαγωνιστική διαδικασία για τη ΔΕΠΑ – Υποδομών, με δεδομένο ότι θα προχωρήσει ομαλά και η σχετική αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ.

Είναι αξιοσημείωτο ότι για τη «ΔΕΠΑ Εμπορίας» ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει ο όμιλος Κοπελούζου, η MYTILINEOS καθώς και οι όμιλοι ΓΕΚ - ΤΕΡΝΑ και Motor Oil. Το “πακέτο” της ΔΕΠΑ Εμπορίας θα περιλαμβάνει την ΕΠΑ Αττικής, τις μακροχρόνιες συμβάσεις προμήθειας αερίου με τη ρωσική Gazprom, την τουρκική BOTAS και την αλγερινή Sonatrach, καθώς και τη χονδρεμπορική αγορά.

Keywords
Τυχαία Θέματα