Η επέλαση των Κινέζων στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο – Το ντιλ με την Ίντερ

Σε εξαγορά του 70% της ιταλικής ποδοσφαιρικής ομάδας Inter Milan προς 270 εκατ. ευρώ προχωρά η κινεζική εταιρεία λιανικής Suning Commerce Group Ltd, σε μία σπάνια κίνηση εξαγοράς ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής ομάδας από κινεζικό όμιλο.

Η Suning θα εξαγοράσει υφιστάμενες και νέες μετοχές της Inter Milan,

όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση που εξεδόθη. Μετά την εξαγορά η επιχειρηματική ομάδα με επικεφαλής τον Ινδονήσιο επιχειρηματία Erick Thohir, που ελέγχουν σήμερα την Inter, θα διατηρήσει το 30%.

«Χέρι χέρι με την Inter Milan, η κίνηση αυτή έχει να κάνει με την εξέλιξη της Suning στη βιομηχανία του αθλητισμού», δήλωσε ο Πρόεδρος του Ομίλου Sunning, Zhang Jindong (φωτ.). «Επίσης αποτελεί ιστορικό βήμα για το κινεζικό ποδόσφαιρο», πρόσθεσε.

Η επένδυση έρχεται έπειτα από το στόχο της Κίνας να δημιουργήσει μία βιομηχανία αθλητισμού αξίας 5 τρισ γιουάν (760 δισ δολ.) ως το 2025 καθώς ο Πρόεδρος της χώρας Xi Jinping σκοπεύει να εξελίξει τη χώρα σε μία ποδοσφαιρική δύναμη. Κινεζικές ομάδες έχουν επενδύσει φέτος τα περισσότερα χρήματα για την ανεύρεση ταλέντων και κάποιοι απ' τους πλουσιότερους επιχειρηματίες της χώρας έχουν επενδύσει σε ομάδες και προγράμματα προπονήσεων τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

«Η στρατηγική της Suning στον αθλητισμό είναι σοβαρή και αποτελεί την έναρξη μίας πιο διευρυμένης παγκόσμιας στρατηγικής», είπε ο Thohir κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στα κεντρικά γραφεία της κινεζικής εταιρείας. «Η Κίνα θέλει να αγκαλιάσει και να αναπτύξει το ποδόσφαιρο τόσο στο εσωτερικό της όσο και διεθνώς», πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση σκοπεύει να κατασκευάσει 70.000 γήπεδα ποδοσφαίρου μέχρι το 2020 και έχει θέσει στόχο η εθνική ομάδα της Κίνας να είναι ηγέτιδα δύναμη στην Ασία ως το 2030

Οι μεγάλες επενδύσεις στον αθλητισμό επίσης αποτελούν μέρος της στρατηγικής της Suning να δημιουργήσει ένα ισχυρό μπραντ στο χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου όπου υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός, εκτιμά ο Liao Xinyu, αναλυτής της UBS Securities Asia Ltd .

«Το ντιλ είναι μεγάλο για την Suning που αναζητά ευκαιρίες στον κλάδο του αθλητισμού», λέει ο Liao. «Η στρατηγική της μπορεί να δημιουργήσει πιο πιστούς πελάτες», προσθέτει.
Και άλλες κινεζικές εταιρείες ωστόσο αναζητούν ευκαιρίες να επενδύσουν στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Φέτος ο όμιλος του Κινέζου δισεκατομμυριούχου Wang Jianlin, Dalian Wanda υπέγραψε συμφωνία με την FIFA και έγινε ο πρώτος μεγάλος χορηγός της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας μετά το σκάνδαλο διαφθοράς που ξέσπασε.

Επίσης ένας όμιλος Κινέζων επενδυτών φέρεται να “κυνηγά” την εξαγορά της AC Milan από την οικογένεια του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας Silvio Berlusconi.
Παράλληλα ένας άλλος κινεζικός όμιλος υπό την China Media Capital Holdings εξαγόρασε προς 400 εκατ. δολ. στην Manchester City τον περασμένο Δεκέμβριο.

Σημειώνεται ότι πέρυσι η Suning κατέβαλε 270 εκατ. δολ. στην La Liga ώστε η συνδρομιτική ιστοσελίδα της, PPTV να έχει τα αποκλειστικά δικαιώματα του ισπανικού πρωταθλήματος. Επίσης έχει δαπανήσει πολλά εκατομμύρια για να πείσει ακριβούς ξένους παίκτες να μεταγγραφούν στην τοπική της ομάδα, Jiangsu Suning.

Η Inter τερμάτισε τέταρτη στην Serie A φέτος, με αποτέλεσμα να μην κερδίσει μία θέση για το “χρυσοφόρο” Champions League του χρόνου. Μόλις έξι χρόνια πριν ο Jose Mourinho ηγήθηκε της καλύτερης σαιζόν στην ιστορία της ομάδας κατακτώντας το Champions League, το πρωτάθλημα της Serie A και το Κύπελλο Ιταλίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα