Η εμπορική καταιγίδα σαρώνει και τα ευρωπαϊκά ταμπλό

Ισχυρές απώλειες σημειώνουν οι ευρωπαϊκοί δείκτες μετά το νέο επεισόδιο στην εμπορική σύγκρουση ΗΠΑ – Κίνας, μετά την ανακοίνωση Τραμπ για την επιβολή νέων δασμών 10% σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισ. δολ.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί κατά 1,12% στις 381,92 μονάδες. με όλους τους κλάδους στο κόκκινο.

Στο Λονδίνο, ο FTSE100 στο -1,17%, στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί 1,30%, στο Παρίσι ο CAC40 με πτώση 1,02%, στο

Μιλάνο ο FTSE MIB υποχωρεί κατά 1,50%, ενώ στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ35 χάνει 1,13%.

Νωρίτερα, στην Ασία οι μετοχές σημείωσαν πτώση με τις κινεζικές να αντιμετωπίζουν τις ισχυρότερες πιέσεις. Μετά τις ανακοινώσεις του εμπορικού εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Λάιτχαουζερ, για τον νέο γύρο αμερικανικών δασμών, το Πεκίνο απάντησε ότι βλάπτουν το σύστημα του Παγκόσμιου οργανισμού εμπορίου και την παγκοσμιοποίηση ενώ διαμήνυσε ότι θα απαντήσει τα ίσα στην Ουάσινγκτον.

Στο μεταξύ, η Βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, κέρδισε την υποστήριξη της καγκελαρίου Μέρκελ και δύο υπουργών για το σχέδιό της για το Brexit, μετά από μια σειρά ηχηρών παραιτήσεων υπουργών που τάραξαν τα θεμέλια της κυβέρνησής της. Την επόμενη εβδομάδα, ξεκινά ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων για το Brexit.

Στα εταιρικά νέα, η Sainsbury’s αναμένεται να ανακοινώσει τον νέο της πρόεδρο, Martin Scicluna, σύμφωνα με το Sky News.

Παράλληλα, η 21st Century Fox του Ρούπερτ Μέρντοχ κατέθεσε νέα βελτιωμένη προσφορά για την απόκτηση της Sky και ανακοίνωσε ότι έχει εξασφαλίσει συμφωνία για την εξαγορά του βρετανικού μιντιακού ομίλου.

Στο μεταξύ, τα μέλη του ΝΑΤΟ συμμετέχουν στη Σύνοδο Κορυφής σήμερα στις Βρυξέλλες, όπου θα τεθεί επι τάπητος το θέμα των αμυντικών δαπανών. Ηδη ο πρόεδρος Τραμπ καταφέρθηκε κατά της Γερμανίας αναφέροντας ότι η Γερμανία είναι όμηρος της Ρωσίας σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο. Παράλληλα, τόνισε ότι "οι Ηνωμένες Πολιτείες πληρώνουν πολύ περισσότερα από όσα τους αναλογούν στο ΝΑΤΟ, ενώ αντίθετα οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι δεν πληρώνουν αρκετά".

Keywords
Τυχαία Θέματα