Νέο «εμπορικό χτύπημα» στις ασιατικές αγορές - Σε βαθύ «κόκκινο» η Κίνα

Οι τελευταίες εξελίξεις στο εμπορικό μέτωπο με την ανακοίνωση για αμερικανικούς δασμούς 10% σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισ. δολ. επανέφεραν στην πρώτη γραμμή τις ανησυχίες των επενδυτών για το παγκόσμιο εμπόριο, με αποτέλεσμα οι ασιατικές αγορές να επιστρέψουν στο κόκκινο.

Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας χαρακτήρισε εντελώς απαράδεκτη την τελευταία κίνηση των Αμερικάνων, ενώ τόνισε πως θα παραπονεθεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και ότι είναι έτοιμο να απαντήσει τα ίσα στην Ουάσινγκτον.

Υπενθυμίζεται ότι οι αμερικανικές

αρχές εξέδωσαν τη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής λίστα με χιλιάδες εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα συνολικής αξίας 200 δισ. δολαρίων που η κυβέρνηση θέλει να επιβαρύνει με δασμούς, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων τροφίμων καθώς και καπνού, χημικών, άνθρακα, χάλυβα και αλουμινίου. Όπως ανακοινώθηκε θα τεθούν σε ισχύ από τον Σεπτέμβριο.

Στα ταμπλό, οδηγός των απωλειών είναι η Κίνα, με τον Shanghai composite να σημειώνει απώλειες 1,96% στις 2.772,23 μονάδες, υψηλότερα πάντως από το ενδοσυνεδριακό χαμηλό. Ο δείκτης είχε κλείσει ψηλότερα για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση χθες Τρίτη μετά τις ισχυρές πιέσεις της περασμένης εβδομάδας και την είσοδό του σε bear market. Ο Shenzhen composite έχανε νωρίτερα 2,27%, ενώ ο υψηλής κεφαλαιοποίησης CSI 300 έχανε 1,89%.

Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρούσε κατά 1,48% στις 28.257,38 μονάδες, ενώ προηγουμένως έφτασε να χάνει πάνω από 2%. Τις περισσότερες απώλειες σημειώθηκαν στον κλάδο πρώτων υλών.

Με πτώση έκλεισε και σήμερα και το χρηματιστήριο του Τόκιο. Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 1,19%, χάνοντας 264,68 μονάδες για να κλείσει στις 21.932,21 μονάδες. Αντίθετα ο ευρύτερος δείκτης Topix σημείωσε πτώση 0,83% ή 14,25 μονάδες και έκλεισε στις 1.701,88 μονάδες.

Στη Νότια Κορέα ο δείκτης Kospi υποχώρησε κατά 0,59% στις 2.280,62 μονάδες, καθώς οι νοτιοκορεάτες εξαγωγείς δέχθηκαν πλήγμα, με τη Hyundai Motor να χάνει 1,62%, ενώ η Samsung Electronics υποχώρησε κατά 0,76%.

Στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 έχασε 0,68% κλείνοντας στις 6215,60 μονάδες, με τις μεγαλύτερες απώλειες στους κλάδους ενέργειας, πρώτων υλών και υπηρεσιών κοινής ωφέλειας.
Ο διευρυμένος MSCI για μετοχές Ασίας, Ειρηνικού πλην Ιαπωνίας σημείωσε πτώση 1,08% στις πρωινές συναλλαγές, επηρεαζόμενος από το γενικότερο αρνητικό κλίμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα