Η «ακτινογραφία» των ελληνικών εξαγωγών

Η Ιταλία εξακολουθεί να αποτελεί μακράν το σημαντικότερο προορισμό των ελληνικών εξαγωγών, την ώρα που τα ορυκτέλαια και τα φάρμακα εξακολουθούν να είναι τα πιο εξαγώγιμα ελληνικά προϊόντα παρά το γεγονός ότι πέρυσι κατεγράφη σημαντική αύξηση 7,6% και στα αγροτικά προϊόντα. Τα βασικά σημεία της ετήσιας έκθεσης του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων είναι άκρως αποκαλυπτικά για μία χρονιά κατά την οποία σημειώθηκε νέο ρεκόρ στην συνολική αξία των εξαγωγών, όχι αρκετή όμως για να αποτελέσει “άρμα” εξόδου από την κρίση. Ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων μάλιστα προειδοποιεί πως το κλίμα μεταξύ των Ελλήνων

Εξαγωγέων κάθε άλλο παρά πανηγυρικό μοιάζει, καθώς στον χώρο κυριαρχεί η αβεβαιότητα. «Την ώρα που η ευρωοικονομία η μεγαλύτερη αγορά για τα ελληνικά προϊόντα ανακάμπτει, η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει άλλη μία ευκαιρία εξόδου από την κρίση», σημείωσε η Πρόεδρος του ΠΣΕ Χριστίνα Σακελλαρίδη στη Γενική Συνέλευση της ΤτΕ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία η αξία των εξαγωγών, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, αυξήθηκε το 2016 στα 18,59 δισ ευρώ από 18,36 δισ ευρώ το 2015. Κάτι που σύμφωνα με τον ΠΣΕ κατέστη εφικτό παρά τις πιέσεις που επανεμφανίστηκαν κατά τον περασμένο Δεκέμβριο, σε ορισμένους κλάδους της οικονομίας και συνδέονται μερικώς στην ανάκαμψης της αβεβαιότητας γύρω από τις διαπραγματεύσεις και την αξιολόγηση του Προγράμματος Προσαρμογής.

«Παρά το ρεκόρ, το κλίμα μεταξύ των Ελλήνων Εξαγωγέων κάθε άλλο παρά πανηγυρικό μοιάζει. Και ο λόγος είναι η αβεβαιότητα», είπε η πρόεδρος του ΠΣΕ προσθέτοντας ότι «η εικόνα θυμίζει τον Μύθο του Σίσυφου, που λίγο πριν την κορυφή την κρίσιμη καμπή κατρακυλάει προς τα κάτω προς τα πίσω».

Για το 2017, σύμφωνα με την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι ελληνικές εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών θα είναι ο βασικός πυλώνας της οικονομικής ανάκαμψης, καταγράφοντας αύξηση 3,6% (με πρόβλεψη για αύξηση 4% το 2018). Μάλιστα, η Κομισιόν εκτιμά ότι συνολικά οι εισαγωγές της ΕΕ θα τρέξουν ταχύτερα από ότι οι ευρωπαϊκές εξαγωγές το 2017, με ότι αυτό συνεπάγεται για τα ελληνικά προϊόντα που κατευθύνονται σε υψηλό ποσοστό στις αγορές των κρατών-μελών. Υπενθυμίζεται ότι η επίτευξη ανάλογων ρυθμών αύξησης οδηγεί σε πρόσθετα έσοδα ύψους 1,5% του ΑΕΠ της χώρας σε ετήσια βάση.

Η ΕΕ απορροφά το μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών εξαγωγών

Σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), το 2016, οι συνολικές εξαγωγές της χώρας αυξήθηκαν κατά 2,9% προς τις χώρες της ΕΕ, ενώ αντίθετα μειώθηκαν κατά 6,5% προς τις Τρίτες Χώρες, ενώ εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι ελληνικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 4,4% προς τις χώρες της ΕΕ, μειώθηκαν κατά 4,8% προς τις Τρίτες Χώρες. Ως αποτέλεσμα αυτών των κινήσεων, το ποσοστό των ελληνικών προϊόντων που κατευθύνονται στις αγορές των κρατών-μελών ανέρχεται πλέον στο 67,8% (έναντι μόλις 32,2% των Τρίτων Χωρών).

Ο σημαντικότερος προορισμός των ελληνικών εξαγωγών ήταν και το 2016 και η Ιταλία, στη 2η θέση βρίσκεται η Γερμανία, και ακολουθούν η Κύπρος, η Τουρκία, η Βουλγαρία, οι ΗΠΑ, το Ην. Βασίλειο, ο Λίβανος, η Ρουμανία και η Αίγυπτος.

Τα προϊόντα

Ως προς τη σύνθεση των εξαγωγών κατά μεγάλες κατηγορίες προϊόντων, οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων εμφανίζονται σημαντικά αυξημένες κατά 7,6%, ενώ από τις νέες εισόδους στα κορυφαία 100 εξαγόμενα ελληνικά προϊόντα ξεχωρίζουν τα βιομηχανικά πολυμερή χημικά (74η θέση), τα καπνιστά ψάρια (82η), το ρύζι (93η) και τα είδη υγιεινής (94η)

Keywords
Τυχαία Θέματα