Η J&J εξαγοράζει την Actelion με τίμημα $30 δισ.

Η Johnson & Johnson συμφώνησε να εξαγοράσει την Actelion καταβάλλοντας τίμημα ύψους 30 δισ. δολαρίων. Στόχος η αναβάθμιση του τομέα έρευνας, αλλά και των επιχειρήσεων ανάπτυξης της ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας. Αυτό θα είναι και το μεγαλύτερο deal που κλείνει ποτέ ο αμερικανικός κολοσσός που θα του επιτρέψει να εξελιχθεί σε ηγέτιδα δύναμη στον τομέα φαρμάκων που θεραπεύουν έναν συγκεκριμένο

τύπο υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Με την εξαγορά αυτή, η αμερικανική J&J, που είναι ήδη η κορυφαία εταιρεία παραγωγής ειδών προσωπικής υγιεινής στον κόσμο, εκπληρώνει τον στόχο της να προσθέσει μια νέα κατηγορία φαρμάκου στις δραστηριότητές της. Κατάφερε επίσης να παραγκωνίσει τη γαλλική Sanofi, που επίσης εποφθαλμιούσε την απόκτηση της Actelion.

Η J&J θα προσφέρει 280 δολάρια για κάθε μια μετοχή. Η τιμή αυτή είναι κατά 23% υψηλότερη από την τιμή κλεισίματος της μετοχής την Τετάρτη.

Η συμφωνία έρχεται μετά από αρκετές εβδομάδες συνομιλιών. Στις 13 Δεκεμβρίου, η J&J είχε αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις, αλλά επέστρεψε στο τραπέζι των συζητήσεων μια εβδομάδα αργότερα.

Η πρόσβαση στα σκευάσματα της Actelion, Tracleer, Opsumit και Uptravi, που θεραπεύουν την υπέρταση, θα κάνει τη Johnson & Johnson ηγέτιδα δύναμη στον συγκεκριμένο τομέα, ενώ θα τη βοηθήσει να επεκταθεί σε τομείς και πέραν των φαρμάκων για αυτοάνοσα, καρδιακές παθήσεις και καρκίνο.

Η Actelion ιδρύθηκε 20 χρόνια πριν από τον CEO, Jean-Paul Clozel, τη σύζυγό του, Martine Clozel και μια ομάδα επιστημόνων που αποχώρησαν από τη Roche Holding.

Η νέα εταιρεία που θα προκύψει θα ονομάζεται R&D και θα διοικείται από τον Clozel, ενώ ο πρόεδρος της Actelion, Jean Pierre Garnier, θα προΐσταται του ΔΣ.

Μετοχές της εταιρείας που θα εισαχθεί στο ελβετικό χρηματιστήριο και θα διανεμηθούν στους μετόχους ως μέρισμα.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η J&J θα έχει δικαίωμα σε ένα επιπλέον 16% της επιχείρησης μέσω ενός μετατρέψιμου τίτλου, καθώς και ένα option στο σκεύασμα ACT-132577, για τη χρόνια υπέρταση.

Keywords
Τυχαία Θέματα