Η Banca Popolare di Vicenza πάει για αμκ μετά το τελεσίγραφο της ΕΚΤ

Οι ιδιοκτήτες της Banca Popolare di Vicenza αποδέχτηκαν το σχέδιο συγκέντρωσης 1,8 δισ. ευρώ από αρχική δημόσια προσφορά, σε μια κίνηση ζωτικής σημασίας που θα εξασφαλίσει την επιβίωσή της.

Εξάλλου, η ΕΚΤ προειδοποίησε πως χωρίς αύξηση κεφαλαίου η τράπεζα θα πτωχεύσει, επιβάλλοντας ζημιές στους πιστωτές της.

Οι

προτάσεις εγκρίθηκαν το περασμένο Σάββατο στη Vicenza και, όπως αναφέρει το Bloomberg, η ΕΚΤ εντείνει την πίεση στις πιο αδύναμες τράπεζες της Ιταλίας. Σε επιστολή της προς την Banca Carige τον περασμένο μήνα, της ζήτησε να υποβάλλει ένα νέο σχέδιο χρηματοδότησης έπειτα από διεύρυνση των απωλειών και συρρίκνωση των καταθέσεων.

Οι δύο αυτές τράπεζες αποτελούν τις πιο πρόσφατες περιπτώσεις ιταλικών ιδρυμάτων που έχουν τραβήξει την προσοχή της ΕΚΤ, η οποία πιέζει για στήριξη των τραπεζών της ευρωζώνης από τα τέλη του 2014. Η κεντρική τράπεζα έχει επισημάνει στην Banca Monte dei Paschi di Siena, την τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, πως το μέλλον της ενδεχομένως εξαρτάται από την εύρεση αγοραστή. Νωρίτερα φέτος, ζήτησε τουλάχιστον από έξι ιδρύματα –περιλαμβανομένου του μεγαλύτερου, της UniCredit- να υποβάλλουν περισσότερα στοιχεία για τα κόκκινα δάνεια.

«Οι ιταλικές τράπεζες είναι στο ραντάρ της ΕΚΤ αυτή τη στιγμή, δεδομένου ότι υπάρχουν πολλές αδυναμίες», τόνισε ο Giuseppe Sersale, συνέταιρος στην Anthilia Capital Partners στο Μιλάνο. «Τα νέα για τις πρόσφατες ενέργειες της ΕΚΤ έχουν αναβιώσει ανησυχίες σχετικά με την ευπάθεια της τραπεζικής βιομηχανίας της χώρας», πρόσθεσε.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, κάποιες ιταλικές τράπεζες προσπαθούν να αυξήσουν την κερδοφορία τους και την κεφαλαιακή τους βάση, μετά την αύξηση των κόκκινων δανείων σε 360 δισ. ευρώ, γεγονός που αποθαρρύνει τις τράπεζες να εκδώσουν νέα δάνεια και εμποδίζουν την ανάκαμψη της οικονομίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα