Γιατί εγκαταλείπουν άρον άρον τα πτωτικά στοιχήματα για το πετρέλαιο τα Hedge Funds

Τα Hedge Funds αρχίζουν να εγκαταλείπουν τα πτωτικά στοιχήματα τους για το πετρέλαιο με τον ταχυτερο ρυθμό των τελευταίων 10 μηνών καθώς ο φόβος για υποχώρηση του «μαύρου χρυσού» στα 20 δολ. Περιορίστηκε σημαντικά.
Εξάλλου τον τελευταίο μήνα, από τότε που η Goldman Sachs έκανε τη

συγκεκριμένη πρόβλεψη, έχουν συμβεί πολλά. Κάποιοι Αμερικανοί παραγωγοί σχιστολιθικών υδρογανανθράκων πέταξαν «λευκή πετσέτα» και δηλώνουν ότι θα μειώσουν την παραγωγή τους το 2016. Επίσης η Σ. Αραβία, η Ρωσία και άλλοι μεγάλοι παραγωγοί έχουν παγώσει την παραγωγή τους και σκοπεύουν να συναντηθούν αργότερα αυτό το μήνα για περισσότερα μέτρα στήριξης των τιμών.

«Ίσως να έχουμε δει ήδη τον πάτο», δήλωσε σε συνέντευξη του στο Bloomberg TV την Παρασκευή ο Ed Morse, επικεφαλής αναλυτής εμπορευμάτων της Citigroup. «Τελικά, θα δούμε την αμερικανική παραγωγή να μειώνεται», πρόσθεσε.

Οι κερδοσκόποι μείωσαν τις θέσεις short στο West Texas κατά 15% την εβδομάδα που έληξε την 1η Μαρτίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της αρμόδιας εποπτικής Αρχής, U.S. Commodity Futures Trading Commission.

Τη συγκεκριμένη εβδομάδα η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 7,9% ενώ έχει καταγράψει ράλι 40% απ' το χαμηλό 12 ετών που σημείωσε την 11η Φεβρουαρίου. Σήμερα η τιμή του αργού κυμαίνεται πάνω απ' τα 36 δολ.

Η παραγωγή αμερικανικού αργού υποχώρησε για έκτη διαδοχική σειρά την εβδομάδα που έληξε στις 26 Φεβρουαρίου στα 9,08 εκατ. βαρέλια την ημέρα, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο απ' το Νοέμβριο του 2014, σύμφωνα με το υπ. Ενέργειας των ΗΠΑ.

Η Apache Corp. δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου θα μειωθεί κατά 11% το 2016. Η Continental Resources Inc. εκτιμά μείωση παραγωγής 10% και η Whiting Petroleum Corp. 15%.

Μέλη του ΟΠΕΚ σκοπεύουν να συναντηθούν με άλλες παραγωγές χώρες στο διάστημα μεταξύ 20 Μαρτίου και 1η Απριλίο, σύμφωνα με δήλωση του Ρώσου υπ. Ενέργειας, Alexander Novak στη ρωσική κρατική τηλεόραση στις 4 Μαρτίου. Ο ίδιος είπε ότι δεν υπάρχει ακόμα τελική απόφαση για το χρόνο και τον τόπο της συνάντησης.

Υπενθυμίζεται ότι η Σ. Αραβία, η Ρωσία, το Κατάρ και η Βενεζουέλα συμφώνησαν στις 16 Φεβρουαρίου στη Νόχα ότι θα παγώσουν την παραγωγή εάν και οι υπόλοιποι παραγωγοί ακολουθήσουν, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η παγκόσμια υπερπροσφορά

Το premium στα συμβόλαια Δεκεμβρίου του αργού πετρελαίου West Texas υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα απ' τι ς25 Ιανουαρίου την ίδια στιγμή που ο δείκτης μεταβλητότητας επί των μεγαλύτερων ETFs που επενδύουν σε πετρέλαιο υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα δύο μηνών.

Οι θέσεις short των κερδοσκόπων υποχώρησαν κατά 25.639 συμβόλαια προθεσμιακής λήξης, στα 150.718, που αποτελεί τη μεγαλύτερη υποχώρηση απ' τις 21 Απριλίου.

«Η αγορά πλέον αγνοεί εάν αυξάνονται τα αμερικανικά αποθέματα», λέει ο Phil Flynn, αναλυτής της Price Futures Group στο Σικάγο.«Η αγορά αρχίζει να διαπιστώνει ότι θα υπάρξει πάγωμα της παραγωγής εάν όχι μία περικοπή. Το κλίμα έχει αλλάξει».

Keywords
Τυχαία Θέματα