Τετελεσμένη απόφαση για την ελληνική κυβέρνηση το κλείσιμο των συνόρων - Τι ζητά σε αντάλλαγμα

Του Ιωάννη Αντύπα

Τετελεσμένη απόφαση θεωρεί πλέον η ελληνική κυβέρνηση το κλείσιμο των συνόρων της Δυτικής Βαλκανικής οδού, ζητάει όμως την τήρηση των δεσμεύσεων ως προς τη μετεγκατάσταση των προσφύγων στην ΕΕ.

Για το λόγο αυτό, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει ξεκινήσει μια σειρά διμερών επαφών στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στον απόηχο του χθεσινού δείπνου Μέρκελ,

Ρούτε, Νταβούντογλου. Ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί και με τους τρεις πριν την έναρξη της Συνόδου.

Συγκεκριμένα αυτή τη στιγμή ο πρωθυπουργός έχει διμερή συνάντηση με τον Ολλανδό Πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, έπειτα με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Αχμέντ Νταβούντογλου και τέλος με την Γερμανίδα Καγκελάριο.

Στη διάρκεια της Συνόδου κύριο ζήτημα για το προσφυγικό θα είναι η πιθανότητα κλεισίματος του διαδρόμου των Δυτικών Βαλκανίων και η ελληνική πλευρά θα ζητήσει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα μετεγκατάστασης των προσφύγων τα υπόλοιπα κράτη μέλη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η Ελληνική κυβέρνηση θα εστιάσει της διεκδικήσεις της στους ακόλουθους άξονες:

Να αποσπάσει τη δέσμευση των κρατών μελών για την τήρηση του προγράμματος μετεγκατάστασης των προσφύγων στην Ε.Ε.

Να μην γίνει αποδεκτό το καθεστώς μονομερών ενεργειών στην ΕΕ και να υπάρξει ένα σαφές μήνυμα προς την Τουρκία ώστε να σταματήσει η ροή μεταναστών από τις τουρκικές ακτές.

Να επιστραφούν το συντομότερο δυνατόν όλοι οι παράτυποι μετανάστες στη Τουρκία και

Τέλος να δοθεί κάποια οικονομική στήριξη στη χώρα μας για το επιπρόσθετο βάρος.

Keywords
Τυχαία Θέματα