Γρ. Στεργιούλης (ΕΛΠΕ): Συζητώντας με μεγάλους επενδυτές

Δύο μήνες τώρα τα σενάρια για το ποιος μεγάλος παίκτης της αγοράς πετρελαίου συζητά με τα ΕΛΠΕ για να σχηματίσουν στρατηγική συμμαχία για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων δίνουν και παίρνουν. Σενάρια τα οποία τροφοδοτούνται απ' την ίδια την διοίκηση της εταιρείας μέσω από διαρροές αλλά και δημοσίως μέσω συνεντεύξεων.

Τα τελευταία 24ωρα τα σενάρια αυτά μιλούν για μία συγκεκριμένη μεγάλη πολυεθνική, που συζητά με τα ΕΛΠΕ,

την ExxonMobil. Μία εξέλιξη που εάν επιβεβαιωθεί όχι μόνο θα δώσει μεγάλη ώθηση στα ΕΛΠΕ αλλά θα προσδώσει στη χώρα μία σοβαρή προοπτική για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων που μπορεί να διαθέτει, και να της δώσει ρόλο στην παγκόσμια αγορά ενέργειας.

Για να γίνει όμως αυτό ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Γρ. Στεργιούλης, που αποφεύγει δημοσίως να ονοματίσει την πολυεθνική, ζητά πολιτική και οικονομική σταθερότητα στη χώρα. «Όταν ακόμη υπάρχει μια γενικευμένη ανασφάλεια είναι προφανές ότι επενδυτές δεν έρχονται. Για να μπορέσεις να 'κτίσεις' τέτοια projects με τόσο μεγάλους ομίλους πρέπει να έχεις σαν χώρα μια σταθερότητα. Το πιο σημαντικό απ’ όλα, δεν είναι να πεισθούν ότι κάποια θαλάσσια «οικόπεδα» στην Ελλάδα παρουσιάζουν ενδιαφέρον, αλλά να πεισθούν ότι απέναντί τους έχουν ένα σοβαρό συνομιλητή», λέει χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος τονίζει ότι η η αιτία που τόσο καιρό καθυστερούν οι επίσημες ανακοινώσεις της στρατηγικής συμμαχίας είναι ότι μένει ακόμη να πειστούν οι παίκτες με τους οποίους συζητούν τα ΕΛΠΕ, ότι η Ελλάδα έχει μπει σε τροχιά κανονικότητας.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Στεργιούλης μαζί με τον Πρόεδρο κ. Στάθη Τσοτσορό φαίνεται ότι έχουν μεγάλα σχέδια για τα ΕΛΠΕ. Μάλιστα το 2016, χρονιά που συμπίπτει με το πρώτο πλήρες ημερολογιακό έτος της διοίκησης τους, καταγράφηκαν ιστορικά ρεκόρ κερδοφορίας, παραγωγής και εξαγωγών. Κάτι που μεταφράστηκε στην πρόταση του ΔΣ για τη διανομή μερίσματος 0,20 ευρώ ανά μετοχή.

Συγκεκριμένα τα κέρδη EBITDA ανήλθαν σε 836 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη σε 329 εκατ. έναντι καθαρών κερδών 45 εκατ. το 2015 και ζημιών 369 εκατ. το 2014. Επίσης τα διυλιστήρια του ομίλου σημείωσαν αύξηση της παραγωγής κατά 16% (14,8 εκατ. μ.τ.) την υψηλότερη επίδοση στην ιστορία του, ενώ νέο ιστορικό υψηλό σημείωσαν οι εξαγωγές που ανήλθαν σε 8,6 εκατ. τόνους και καλύπτουν το 56% των πωλήσεων.

«Ο όμιλος πορεύεται σταθερά στη σταδιακή μετατροπή του σε έναν ενεργειακό όμιλο με δεσπόζουσα θέση στην ευρύτερη περιοχή. Θα συνεχίσουμε να αξιοποιούμε κάθε ευκαιρία για την εξασφάλιση πολλαπλών πηγών προμήθειας πρώτων υλών με ευνοϊκές συμφωνίες και την ανάπτυξη της διεθνούς εμπορίας σε πετρελαϊκά και άλλα ενεργειακά προϊόντα. Θα συνεχίσουμε και θα εντείνουμε τις έρευνες για ανακάλυψη και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε όλο τον ελλαδικό χώρο» είχε δηλώσει ο κ. Στεργιούλης σχολιάζοντας τα αποτελέσματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα