Monte Paschi: Επιταχύνει για πώληση «κόκκινων» δανείων

Ανεβάζει ταχύτητες η ιστορική τράπεζα της Ιταλίας, Banca Monte dei Paschi di Siena, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία πώλησης «κόκκινων» δανείων ύψους 28 δισ. ευρώ που έχει στο χαρτοφυλάκιό της, μετά την συναίνεση των ευρωπαϊκών αρχών αναφορικά με τη νέα επιχειρηματική της πρόταση.

Συγκεκριμένα, η Monte Paschi σκοπεύει

να πουλήσει όλα τα δάνεια μαζί και να δώσει περιθώριο ενός μήνα στους ενδιαφερόμενους αγοραστές να τα αναλύσουν πριν καταθέσουν προσφορές.

Σύμφωνα με πηγές, η τράπεζα ενδέχεται να πουλήσει το χαρτοφυλάκιό της με τίμημα μικρότερο του 25% της ακαθάριστης λογιστικής του αξίας.

Την ίδια ώρα, η Monte Paschi ετοιμάζει ένα επιχειρηματικό σχέδιο που θα πρέπει να επικυρωθεί από την Κομισιόν, ώστε να μπορέσει να λάβει κρατική βοήθεια. Η παρέμβαση του ιταλικού Δημοσίου κρίθηκε απαραίτητη, καθώς η προσπάθεια εξεύρεσης λύσης μέσω μετόχων έπεσε στο κενό τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η Κομισιόν θα δώσει την έγκρισή της μόνον εάν η πρόταση της τράπεζας συμφωνεί με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς που προβλέπουν τη μείωση της κρατικής παρέμβασης στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Πάντως, η ευρωπαϊκή επιτροπή που συνεργάζεται με την ΕΚΤ και τις ιταλικές ρυθμιστικές αρχές, δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα δώσει την έγκρισή της την ανακεφαλαιοποίηση της Monte Paschi με τη βοήθεια του κράτους..

Με την έγκρισή της η Κομισιόν θα καθορίσει και το ύψος των ζημιών που θα μπορέσει να φτάσει η Monte, ως αποτέλεσμα της πώλησης, χωρίς να παραβιάζονται οι ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις. Αυτό θα βοηθήσει και στον καθορισμό του ύψους των «κόκκινων» δανείων από τα οποία θα μπορέσει τελικά να απαλλαγεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα