Γουίλμπουρ Ρος: Εντελώς ψευδείς οι ισχυρισμοί για offshore δεσμούς μου με το Κρεμλίνο

Σάλος έχει ξεσπάσει μετά τις αποκαλύψεις της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων για επενδύσεις πολλών δισ. σε φορολογικούς παραδείσους από αρχηγούς κρατών, πολιτικούς, επιχειρηματίες κλπ. που εμπλέκουν από τη βασίλισσα Ελισάβετ μέχρι τεχνολογικούς κολοσσούς όπως η Apple, η Nike και η Glencore.

Την ανάμειξή του στα λεγόμενα Paradise Papers, αρνείται κατηγορηματικά ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ

και μεγαλοεπενδυτής, Γουίλμπουρ Ρος, ο οποίος αναφέρει πως οι πληροφορίες ότι δεν αποκάλυψε τους δεσμούς του με εταιρεία που συνδέεται με τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν, είναι εντελώς λανθασμένες.

Από τα εκατομμύρια έγγραφα που προέρχονται κυρίως από μια εταιρεία παροχής νομικών συμβουλών αναφορικά με offshore επενδύσεις, με έδρα τις Βερμούδες, προκύπτει ότι ο Ρος δεν αποκάλυψε συμφέροντα που είχε σε μια ναυτιλιακή, τη Navigator Holdings, η οποία έχει σχέσεις με τη ρωσική εταιρεία πετροχημικών Sibur, η οποία ανήκει, μεταξύ άλλων, στον γαμπρό του Πούτιν.

Ο Ρος ωστόσο, μιλώντας στο CNBC, αρνείται ότι απέκρυψε τη συμμετοχή του στη Navigator.

Όπως αναφέρει είναι εντελώς λάθος οι πληροφορίες, γιατί ο ίδιος έχει αποκαλύψει τη συμμετοχή του και μάλιστα τρεις φορές. Πρόσθεσε δε ότι δεν υπάρχει τίποτα επιλήψιμο στις σχέσεις της Navigator Holdings με την SIBUR.

«Μια εταιρεία που δεν υπόκειται σε κυρώσεις είναι σαν οποιαδήποτε άλλη εταιρεία. Τελεία και παύλα. Ηταν μια φυσιολογική εμπορική σχέση με τη δημιουργία της οποίας εγώ δεν είχα καμιά σχέση και δεν γνωρίζω τους μετόχους στους οποίους επιβλήθηκαν κυρώσεις εκ των υστέρων», ανέφερε.

Ενας εκ των ιδιοκτητών της SIBUR είναι ο Γενάδιος Τιμοσένκο, ο Ρώσος ολιγάρχης που αποτελεί στενό φίλο του Πούτιν. Από το 2014 ο Τιμοσένκο έχει απαγορευτεί να εισέρχεται στις ΗΠΑ από το υπουργείο Οικονομικών.

Αλλος ιδιοκτήτης είναι ο συνεργάτης του Πούτιν, Λεονίντ Μίχελσον, ο οποίος έχει και την εταιρεία Novatek, η οποία μπήκε στη λίστα των κυρώσεων το 2014.

Αλλος μέτοχος της SIBUR, και αν. πρόεδρος είναι ο Κίριλ Σαμάλοφ, γαμπρός του Πούτιν.

Ερωτηθείς για το αν σκέφτεται να παραιτηθεί από το υπουργείο Εμπορίου, ο Ρος απάντησε« «Αυτή είναι ανόητη ερώτηση. Δεν υπάρχει τίποτα επιλήψιμο σε ό,τι έγινε».

Commerce Secretary Wilbur Ross responds to Paradise Paper allegations from CNBC.

Keywords
Τυχαία Θέματα