Γαλλία: Αντιστρέφει την εικόνα το υπ. Εσωτερικών - Προηγείται η Λεπέν με 24,3%

Αντιστρέφουν πλήρως την αρχική εικόνα τα επίσημα στοιχεία από το γαλλικό υπ. Εσωτερικών, τα οποία -με καταμετρημένο περί των 20 εκατ. ψήφων - δείχνουν ότι προηγείται η Μαρίν Λεπέν με 24,38% και ακολουθεί ο Εμ. Μακρόν με 22,19%. Αντίθετα τα πρώτα exit polls των γαλλικών προεδρικών εκλογών, έφερναν πρώτο τον ανεξάρτητο υποψήφιο Εμανουέλ Μακρόν με 23,7% και την επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν να ακολουθεί με 21,7%.

Παράλληλα το γαλλικό υπουργείο ανακοίνωσε ότι

τρίτος έρχεται ο Φ. Φιγιόν με 19,63% και τέταρτος ο Ζ. Λ. Μελανσόν με ποσοστό 18,09%. Βάσει των exit polls στην τρίτη θέση, ισοψηφούν ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος Φ. Φιγιόν και ο αριστερός υποψήφιος Ζ. Λ. Μελανσόν με 19,5%. Εάν τα αποτελέσματα μείνουν ως έχουν στον β' γύρο, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί στις 7 Μαΐου, θα περάσουν ο ανεξάρτητος υποψήφιος Εμανουέλ Μακρόν και η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τις πρώτες δημοσκοπήσεις -έστω και εάν δεν έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων του α' γύρου- ο κ. Μακρόν εμφανίζεται ως βέβαιος νικητής στον β' γύρο. Βάσει δημοσιεύματος του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο κ. Μακρόν επικρατεί της Μαρίν Λεπέν με 62% των ψήφων έναντι 38% στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, σύμφωνα με δημοσκόπηση IPSOS/SOPRA STERIA, ενώ, επίσης, επικρατεί της κυρίας Λεπέν με 64%, σύμφωνα με δημοσκόπηση HARRIS INTERACTIVE.

Λεπέν: Ευχαριστώ τους Γάλλους πατριώτες

Ιδιαίτερα ικανοποιημένη εμφανίστηκε η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου, Μ. Λεπέν, στις πρώτες της δηλώσεις, μετά τη δημοσιοποίηση των exit polls και όχι των επίσημων στοιχείων από το γαλλικό υπ. Εσωτερικών.

«Θέλω να εκφράσω σε εσάς εκλογείς πατριώτες την πιο βαθιά μου ευγνωμοσύνη. Η πρώτη φάση που θα μπορέσει να οδηγήσει τους Γάλλους στην προεδρία, ξεπεράστηκε. Αυτό το αποτέλεσμα είναι ιστορικό. Από εδώ και στο εξής έχω την ευθύνη της υπεράσπισης του γαλλικού έθνους, της ενότητάς του, της ασφάλειας, της κουλτούρας του, της ευημερίας και της ανεξαρτησίας», τόνισε η κυρία Λεπέν.

Αναφερόμενη στον β' γύρο των εκλογών, υπογράμμισε ότι «είτε συνεχίζουμε στο δρόμο μιας ολοκληρωτικής απορρύθμισης, χωρίς σύνορα και χωρίς ασφάλεια, με πολλές συνέπειες όπως η μετανάστευση, ο άνισος διεθνής ανταγωνισμός, η ελεύθερη κυκλοφορία των τρομοκρατών. Η άλλως επιλέγετε τη Γαλλία με τα σύνορά της και την ασφάλεια (...) αυτό που σας προτείνω είναι η μεγάλη αλλαγή».

Μακρόν: Γυρίζουμε σελίδα

«Σήμερα γυρίζουμε μία σελίδα στην γαλλική πολιτική ζωή», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP). «Οι Γάλλοι εξέφρασαν την επιθυμία για ανανέωση. Η λογική μας βρίσκεται πλέον στην συσπείρωση που θα συνεχίσουμε μέχρι τις βουλευτικές εκλογές», δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομίας, 39 ετών, που παραιτήθηκε τον Αύγουστο από την κυβέρνηση για να ιδρύσει το δικό του πολιτικό κίνημα.

Σε ομιλία του μπροστά από τους ενθουσιώδεις οπαδούς του ο κ. Μακρόν, υπογράμμισε ότι ««Σε έναν χρόνο αλλάξαμε την εικόνα της γαλλικής πολιτικής. Θέλω να είμαι ο πρόεδρος των πατριωτών απέναντι στην απειλή των λαϊκιστών». Προσέθεσε ακόμη ότι «άκουσα τις επιθυμίες σας για την πραγματική αλλαγή...θα μεταφέρω την φωνή της ελπίδας για τη χώρα μας και την Ευρώπη».

Μπ. Αμόν: Θα στηρίξω τον Εμ. Μακρόν

Τη στήριξή του στον Εμ. Μακρόν στον β' γύρο των προεδρικών εκλογών ανακοίνωσε και μάλιστα πρώτος, ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Μπενουά Αμόν.

Σε δηλώσεις του, μετά τη δημοσιοποίηση των πρώτων exit polls, ο κ. Αμόν υποστήριξε ότι «η αριστερά είναι ακόμη εδώ (...). Απόψε τα πράγματα δεν πήγαν όπως τα θέλαμε. Η αριστερά του 21ου αιώνα πρέπει να γεννηθεί από τις δικές σας ελπίδες. Πρέπει να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Πρέπει να δώσουμε μία μάχη κατά του Εθνικού Μετώπου, να αντιταχθούμε στην άκρα δεξιά. Επίσης, πρέπει να συνταχθούμε με τον Εμ. Μακρόν, αν και δεν ανήκει στην αριστερά και έχει μία διαφορετική ιδεολογία. Από αύριο έχουμε ένα ξεκάθαρο διαγωνισμό μεταξύ ενός πολιτικού αντιπάλου και ενός εχθρού της γαλλικής δημοκρατίας».

Φιγιόν: Στηρίζουμε τον Εμ. Μακρόν

«Ευχαριστώ πολύ όσους ήταν αλληλέγγυοι μαζί μου και όσους στήριξαν τη δική μου προσπάθεια, δεν θα τους ξεχάσω ποτέ. Εν όψει των βουλευτικών εκλογών θα πρέπει να στηρίξουν τον χώρο της κεντροδεξιάς», ήταν οι πρώτες δηλώσεις του υποψήφιου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Φ. Φιγιόν.

Ακολούθως προσέφερε και αυτός τη στήριξή του στον κ. Μακρόν, καλώντας τους Γάλλους ψηφοφόρους να μην απέχουν από τον β' γύρο των προεδρικών εκλογών.

«Πρέπει να επιλέξουμε αυτό που προτιμούμε για τη δική μας χώρα. Η αποχή δεν είναι επιλογή, κυρίως από τη στιγμή που ένα εξτρεμιστικό κόμμα βρίσκεται κοντά στην εξουσία. Το Εθνικό Μέτωπο που ιδρύθηκε από τον κ. Λεπέν είναι ένα κόμμα που στηρίζει τη μισαλλοδοξία. Δεν υπάρχει άλλη λύση παρά την καταψήφιση της άκρας δεξιάς, συνεπώς θα ψηφίσω υπέρ του Εμ. Μακρόν», προσέθεσε ο κ. Φιγιόν.

Π. Μοσκοβισί: Πρέπει να ενωθούμε πίσω από τον Εμ. Μακρόν

Μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter, προσέφερε τη στήριξή του στον Εμ. Μακρόν, ο Γάλλος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί.

Όπως αναφέρει: «Ο Εμ. Μακρόν «φορά το χρώμα» όλων των φιλοευρωγπαίων και των φίλων της δημοκρατίας. Δεν πρέπει να χαθεί καμία φωνή που τον στηρίζει. Σίγουρα θα έχει τη δική μου στήριξη».

Υπέρ του κ. Μακρόν τάχθηκε και το μεγαλύτερο συνδικάτο της Γαλλίας, η CFDT, προκειμένου να ηττηθεί το Εθνικό Μέτωπο.

Η αποχή υπολογίζεται ότι έχει φθάσει ή έχει ξεπεράσει το 20%, βάσει ερευνών που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Η έρευνα του Harris Interactive προβλέπει αποχή στο 21,5%, ενώ έρευνα του Ifop-Fiducial για το Paris Match και το CNews τοποθετούν την αποχή στο 19%. Η αποχή που καταγράφηκε στην αντίστοιχη ψηφοφορία του 2012 ήταν 20,52%.

Keywords
Τυχαία Θέματα