Φρέσκο γάλα από τον Κιθαιρώνα

Του Κώστα Τσαούση

Μία φωτογραφία από ένα ψυγείο παντοπωλείου στα βόρεια προάστια με συντεταγμένα τα μπουκάλια γάλακτος δημοσιευμένη στο Facebook μου κίνησε το ενδιαφέρον και στη συνέχεια ήρθε η περιέργεια του δημοσιογράφου να επιτελέσει το καθήκον της. Εκείνο που μου προκάλεσε το αρχικό ενδιαφέρον δεν ήταν η συσκευασία, αλλά μια ένδειξη πάνω στη χάρτινη διαφημιστική γραβάτα που κρέμεται στο μπουκάλι.

Η ένδειξη Ελεγχος Ποιότητας Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

- Εργαστήριο Γαλακτοκομίας αποτελεί δίχως άλλο ένα πρώτης τάξης παράσημο για έναν τοπικό παραγωγό. Και μάλιστα έναν παραγωγό στα διοικητικά όρια της Περιφέρειας Αττικής.

Με άλλα λόγια, η σημερινή ιστορία αφορά έναν νέο γαλατά το γάλα του οποίου παράγεται σε απόσταση περίπου 40 χιλιομέτρων από το κέντρο της πρωτεύουσας και όλη η διαδικασία της εμφιάλωσης γίνεται σε σύγχρονες εγκαταστάσεις στον εμβληματικό Ασπρόπυργο της μεγάλης και ισχυρής γαλακτοκομικής παράδοσης του Θριασίου Πεδίου.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Ο τοπικός παραγωγός ονομάζεται Κώστας Φραγκάκης -την επαγγελματική διαδρομή του προτού μπλέξει με το γάλα θα την πούμε μετά- και είναι, εκτός από μέτοχος, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της εταιρείας παραγωγής και εμπορίας γαλακτοκομικών προϊόντων ΑΛΦΙΤΟΝ PLUS.

Η τελευταία εδώ και λίγους μόλις μήνες διανέμει στο ευρύ πεδίο της αγοράς τα προϊόντα της -(γάλα κ.ά.)- με το σήμα «Εκλεκτά Αγροκτήματα Κιθαιρώνα». Πιο συγκεκριμένα, το 2018 η εταιρεία έκανε την επιλογή να επαναλανσάρει τα προϊόντα της με νέα ονομασία, περνώντας από το «Αγρόκτημα Το Εκλεκτό» στα «Εκλεκτά Αγροκτήματα Κιθαιρώνα».


Στο πλαίσιο αυτό, με την ίδια αρχική προσήλωση στην ποιότητα και τη διατροφική αξία, η εταιρεία προχώρησε σε συνεργασία με τους εξειδικευμένους επιστήμονες του Εργαστηρίου Γαλακτοκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών στον τομέα ελέγχου ποιότητας κάθε σταδίου παραγωγής. Η εταιρεία δραστηριοποιείται στον χώρο των γαλακτοκομικών από τις αρχές του 2013. Δημιουργήθηκε βλέποντας την ανάγκη της αγοράς για ποιοτικά προϊόντα.

Εδρεύει στον Ασπρόπυργο Αττικής σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις από τον Ιανουάριο του 2014, όπου και παράγονται τα προϊόντα, τα οποία είναι με αγνά υλικά χωρίς συντηρητικά.

Στην περιοχή της Οινόης Αττικής (το Μάζι για τους πολύ παλιούς), κοντά στα Βίλια, υπήρχε ένας παλιός στάβλος ο οποίος πέρασε στην κυριότητα του Κώστα Φραγκάκη, ανακαινίστηκε και εκσυγχρονίστηκε, ένα δύσκολο έργο στο οποίο τον βοήθησαν ζωοτέχνες και κτηνίατροι που γνώριζαν καλά το αντικείμενο.

Τότε, στις αρχές του 2014, ήταν που δημιουργήθηκε η μονάδα παραγωγής στον Ασπρόπυργο και τα προϊόντα που έφτιαχνε ο Κώστας απέκτησαν προστιθέμενη αξία, όνομα και δικό τους δίκτυο διανομής. Η διάθεσή τους γίνεται σε φούρνους, mini - super markets και καταστήματα παραδοσιακών προϊόντων με ιδιόκτητα φορτηγά ψυγεία 3-4 φορές την εβδομάδα, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε περιοχής.

Αυτή την εποχή ο στάβλος διαθέτει 70 αρμέξιμες αγελάδες και 250 πρόβατα, ενώ ο αριθμός των ζώων αυξάνεται σταδιακά από γέννες ζώων, από τα οποία κρατούνται κυρίως τα θηλυκά. Το εργοστάσιο επεξεργάζεται γύρω στους 2 - 2,5 τόνους γάλα ημερησίως για όλα τα προϊόντα.

Το μεγάλο πλεονέκτημα που διαθέτει η εταιρεία έναντι των άλλων είναι ότι το γάλα είναι πράγματι φρέσκο αφού οι κτηνοτρόφοι αρμέγουν κάθε απόγευμα. Ετσι το γάλα βρίσκεται στον καταναλωτή την άλλη μέρα το πρωί, αφού η φάρμα βρίσκεται 40 χιλιόμετρα από την Αθήνα.

Η εταιρεία, με όλες τις δραστηριότητες που έχει αναπτύξει, βρίσκεται σε αναπτυξιακή τροχιά επεκτεινόμενη και σε νέες αγορές, αυξάνοντας ταυτόχρονα την παραγωγική της δύναμη. Οι εξελίξεις αυτές την καθιστούν ικανή να εισέλθει περισσότερο δυναμικά στον χώρο του λιανεμπορίου - μετά από μία περίοδο στην οποία δραστηριοποιήθηκε στο χονδρεμπόριο ή στην παραγωγή φασόν για άλλους.

Το γάλα με τον διακριτικό τίτλο «Εκλεκτά Αγροκτήματα Κιθαιρώνα» συλλέγεται από αγελάδες που ζουν στο φυσικό τους περιβάλλον και τρέφονται με αγνές τροφές, τις οποίες η εταιρεία έχει προαγοράσει με σκοπό να ελέγχει από την αρχή την ποιότητα των προϊόντων.

Το γάλα είναι χαμηλής παστερίωσης και η διάρκεια ζωής του είναι 7 ημέρες. Το γάλα, καθώς και τα υπόλοιπα προϊόντα (γιαούρτι, ρυζόγαλο, κρέμες, ζελέ) παρασκευάζονται σε ένα σύγχρονο εργοστάσιο γαλακτοκομικών κάτω από την επίβλεψη των κτηνιατρικών υπηρεσιών με συστήματα ασφαλείας HACCP.

Ολα τα στάδια παραγωγής και διανομής ελέγχονται καθημερινά από τους ανθρώπους της εταιρείας, από τη συγκομιδή έως την εμφιάλωση και τη μεταφορά. Οι εγκαταστάσεις και οι διαδικασίες είναι πιστοποιημένες με ISO 9001 και από τον ΕΦΕΤ.

Who is who

Ο Κώστας Φραγκάκης γεννήθηκε στον Πειραιά το 1968. Αποφοίτησε από το 1o ΤΕΛ Πειραιά και σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Τεχνολογικό Ιδρυμα Χαλκίδας στα Ψαχνά (το σημερινό ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας). Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στην Αεροπορία.
Ζει με την οικογένειά του στον Πειραιά - είναι παντρεμένος με την Κατερίνα Μακριδάκη και έχουν δύο παιδιά.

Από το 1990 εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας ηλεκτρολόγος μηχανικός, αναλαμβάνοντας μια σειρά από μικρά και μεγάλα ηλεκτρομηχανολογικά έργα στον Πειραιά, αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα, δύο από τα οποία είναι η Νομική Σχολή Αθηνών και το Στάδιο Καραϊσκάκη.

Μέχρι πριν από τέσσερα χρόνια αντικείμενο απασχόλησής του ήταν οι μηχανολογικές κατασκευές, αφού αυτό είχε σπουδάσει και είχε εξασκήσει επί 20 χρόνια μέσω της τεχνικής του εταιρείας. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια παράλληλα με το επάγγελμα του μηχανικού δραστηριοποιήθηκε και στον κλάδο των τροφίμων -ως μέτοχος και αναπληρωτής γενικός διευθυντής στην εταιρεία παραγωγής και εμπορίας γαλακτοκομικών προϊόντων ΑΛΦΙΤΟΝ PLUS-, κάνοντας μια στροφή στη ζωή του για την οποία είναι περήφανος.

Εν τέλει, ένας μηχανολόγος ηλεκτρολόγος με στημένη δουλειά αποφασίζει όχι μόνο να ασχοληθεί με το δύσκολο κομμάτι των τροφίμων -τα γαλακτοκομικά-, αλλά το κάνει και με όρους και προϋποθέσεις που ξεφεύγουν από τα συνήθη μέτρα και σταθμά, κάτι που αποδεικνύουν η συνεργασία του με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και το επαναλανσάρισμα των προϊόντων.

Keywords
Τυχαία Θέματα