Φ. Μογκερίνι: Συνεχίζουμε τις προσπάθειες για κατάργηση της βίζας για την Τουρκία

Συνεχίζονται οι προσπάθειες για την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης και την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην ΕΕ, δήλωσε η επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στην Αγκυρα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον Ευρωπαίο επίτροπο αρμόδιο για την Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν.

Ο Γιοχάνες Χαν δήλωσε ότι θεωρεί ότι η επίλυση του θέματος της βίζας είναι δυνατή και ότι το χρονοδιάγραμμα εξαρτάται

από την Τουρκία.

Η Φεντερίκα Μογκερίνι πρόσθεσε ότι μία πολιτική διαδικασία πρέπει να αρχίσει εκ νέου για την επίλυση της διαμάχης της Τουρκίας με το αυτονομιστικό - αποσχιστικό Κόμμα Εργαζομένων Κουρδιστάν (PKK).

Προηγουμένως, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε δηλώσει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να επιταχύνει τη χορήγηση της υπεσχημένης ανθρωπιστικής βοήθειας για τα 3 εκατομμύρια των προσφύγων από τη Συρία που ζουν στην Τουρκία.

Δήλωσε ακόμη κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου ότι πρέπει να συμφωνηθεί με την Ε.Ε. συγκεκριμένος οδικός χάρτης για την κατάργηση του καθεστώτος της βίζας.
Η Ε.Ε. έχει δεσμευθεί για τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ με αντάλλαγμα τη συμβολή της Αγκυρας στον περιορισμό του αριθμού των προσφύγων και μεταναστών που αποπλέουν από τις ακτές της προς την Ευρώπη.

Keywords
Τυχαία Θέματα